Henry Kissinger kimdir, kaç yaşında ve neden öldü, ABD için neler yaptı?

Amerika Birleşik Devletleri'nin tanınmış diplomatlarından ve tarihindeki en etkili dışişleri bakanlarından biri olarak bilinen Henry Kissinger, 100 yaşında yaşamını yitirdi. Siyasi danışmanlık şirketi Kissinger Associates tarafından yapılan açıklamaya göre, eski dışişleri bakanı, Connecticut'taki evinde vefat etti. Bu gelişmenin ardından Henry Kissinger'ın kim olduğu ve neler yaptığı merak ediliyor. Peki, Henry Kissinger kimdir, kaç yaşında ve neden öldü, ABD için neler yaptı? İşte detaylar..

Dünya siyasetinin önemli figürlerinden biri, uzun yıllar boyunca Amerika Birleşik Devletleri'nin dış politikasını şekillendiren ve tartışmalara sebep olan isimlerden biri olan Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti. Peki, Henry Kissinger kimdir, kaç yaşında ve neden öldü, ABD için neler yaptı? İşte, Henry Kissinger hakkında merak edilenler...

Henry Kissinger kimdir, kaç yaşında ve neden öldü, ABD için neler yaptı?

Henry Kissinger kimdir?

ABD'li siyasetçi Henry Kissinger, 22 Eylül 1973 - 20 Ocak 1977 yılları arasında 56. ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Almanya'nın köklü kulüplerinden SpVgg Greuther Fürth'te futbol oynayan Kissinger, Nazi zulmünden kaçmak için ailesiyle birlikte 1938 senesinde New York'a taşınmak zorunda kaldı.

Manhattan’da bulunan George Washington Lisesi'nden 1940 senesinde mezun oldu. Lise mezuniyetinin ardından muhasebe eğitimi için New York City Koleji'ne gitti.

19 Haziran 1943 tarihinde ABD vatandaşlığına kabul edildi.

II. Cihan Harbi sırasında ABD ordusunda hizmet verdi. Askerlik vazifesi bittikten sonra ABD Avrupa Komutanlığı İstihbarat Okulu'nda öğretmenlik yaptı.

ABD'ye döndükten sonra Harvard Üniversitesi’nden eğitim bursu kazanan Kissinger, Uluslararası İlişkiler bölümünde öğrenim gördü. Buradaki eğitimini 1952 senesinde tamamladı ve Siyasal Bilimler alanında 1954 senesinde doktora yaptı.

1954-1969 yılları arasında hem Hükümette Uluslararası İlişkiler Merkezinde görev yaptı hem de Harvard Üniversitesi öğretim üyesi oldu. 1952-1969 yılları arasında Harvard Üniversitesi Uluslararası Seminer Direktörü oldu. 1961-68 yılları arasında ABD başkanları John F. Kennedy ve Lyndon B. Johnson’un özel danışmanı olarak görev yaptı. Onlardan sonra gelen Başkan Richard Nixon onu Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak hizmete atadı.

1983 senesinde dönemin başkanı Ronald Reagan tarafından ABD’nin orta Amerika’ya yönelik politikasını geliştirmek için oluşturulan federasyon heyetinin başına getirildi. George W. Bush, Henry Kissinger’ı 11 Eylül saldırısının sebeplerini araştırmakla görevlendirilen kurulun başına geçirdi.

1969-75 yılları arasında başkanın ulusal güvenlik danışmanlığı görevini yapan Kissinger, Vietnamlı diplomatlarla uzlaşma sağlayarak ateşkes sağlanmasına büyük katkı sağladı. Bu sebeple 1973 senesinde Nobel Barış Ödülü kazandı.

Henry Kissinger, 27 Mayıs 1923 tarihinde Fürth, Bavyera, Almanya'da dünyaya geldi.

Dışişleri Bakanı olarak Amerikan dış politikasına yön verdiği yılları "Beyaz Saray Yıllarım" (White House Years) isimli kitabında anlatan Kissinger, Vietnam Savaşı'ndan Şili’deki Pinochet darbesine, Konrad Adenauer’in Berlin Duvarı'ndan Willy Brandt’ın "Ostpolitik" politikalarına, Türkiye’nin Kıbrıs Barış Harekatı'ndan Leonid Brejnev’in ‘’Prag Baharı" olarak bilinen Çekoslovakya müdahalesine ve en önemlisi Richard Nixon ile eski Çin Devlet Başkanı Mao Zedong’un "pinpon diplomasisi’’ne kadar 20. yüzyılın en önemli tanıklarından biri olarak yaşadıklarını aktarıyor.

"Çin ve Dünden Bugüne Yeni Çin’’ (On China) isimli çalışması ise Çin’in anlaşılması için çok önemli bir kaynak. "Diplomasi’’ isimli kitabı, dünya genelinde dış politika yapıcıları ve bu alanda çalışanlar için vazgeçilmez bir başvuru kitabı haline gelmiştir.

Henry Kissinger'ın kaleme aldığı eserler

  • 2015 - Diplomasi
  • 2015 - Çin Dünden Bugüne Yeni Çin
  • 2014 - Dünya Düzeni
  • 2011 - Çin Üzerine
  • 2004 - Kriz: İki Büyük Uluslararası Krizin Anatomisi
  • 2003 - Ending the Vietnam War
  • 2003 - Crisis: The Anatomy of Two Major Foreign Policy Crises
  • 2002 - Amerika'nın Dış Politikaya İhtiyacı Var Mı?
  • 2001 - Does America Need a Foreign Policy?: Toward a Diplomacy for the 21st
  • 1999 - Years of Renewal: The Concluding Volume of his Memoirs
  • 1994 - Diplomasi
  • 1982 - Years of Upheaval
  • 1979 - White House Years
  • 1969 - American Foreign Policy: Three Essays
  • 1957 - A World Restored
  • 1957 - Nuclear Weapons and Foreign Policy
Henry Kissinger kimdir, kaç yaşında ve neden öldü, ABD için neler yaptı? ile ilgili etiketler ABD
GÜNÜN VİDEOSU

Slovakya Başbakanı Fico’ya silahlı saldırı!

Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya yönelik silahlı saldırı anının görüntüleri ortaya çıkarken, saldırganın 71 yaşındaki Slovakyalı şair ve aktivist Juraj Cintula olduğu belirtildi. Fico’nun ameliyatında ise 3 saat geride kaldı.