Zehir

Zehir, hücrelere ve yaşayan dokulara kimyasal, biyokimyasal ya da radyoaktif nitelikte zararlar veren her türlü maddeye verilen isimdir. Zehrin en tipik özelliği bu zararlı etkisini en küçük dozlarda bile göstermesidir.

Vücuda alındığında ya da temas ettiğinde dokuların işlevlerini bozan maddelere zehir, ortaya çıkan bozulduğa zehirlenme denir.

Zehirler basit örseleyici maddeler, 

Doğrudan değdikleri dokulara zarar veren yakıcı maddeler,

Çırpınmalara yol açan maddeler,

Sayıklama ya da komaya neden olan maddeler,

Kalbin işlevini bozan maddeler ve alyuvarları etkileyen maddeler olarak sınıflandırılabilir.

Zehirler ağız yoluyla sindirim sistemine, solunum yoluyla akciğerlere alınır. Ayrıca birçok zehirli madde deriden emilerek vücuda girer.

Bazı hayvanların ısırığı ve sokması da zehirlenmelere yol açar.

Çamaşır sularından boyalara, böcek öldürücülerden ilaçlara kadar zehirleyici özelliği olan birçok madde günlük yaşantıda yaygın biçimde kullanıldığından, özellikle çocuklar için büyük tehlike oluşturur.

Bu maddeleri çocuklardan uzak tutmaya yönelik etkili önlemler alınmalıdır.

Putin'den doğum günü hediyesi: "Navalni'yi yavaş yavaş zehirletti"
Arsenik nedir? Arsenik kokusu neye benzer? Ölümcül olabilir: Zehirli balon balığı İzmir ve İstanbul'a yöneldi!
Bu yiyeceklere dikkat! Felç bırakma riski var... Bu düzenek şeytanın aklına gelmez Markalara aldanmayın! Van'da zehir tacirlerine müthiş operasyon: 1 tondan fazla uyuşturucu ele geçirildi! Zehir tacirlerine şafak operasyonu: Çok sayıda gözaltı var! Böyle damat düşman başına: Kayınpederini baklava ile zehirlemeye çalıştı Zehir taciri suçüstü yakalandı: 5 bin 300 kilogram eroinin piyasaya sürülmesi engellendi Yılbaşı öncesi sahte içki üreticilerine 'Zehir' operasyonu! MHP'li Kaşıkçı'dan çok sert 'Konuşanlar' yorumu: Zehir saçıyor! Bebeğinin mamasına zehir koyan cani babanın ifadesi dehşete düşürdü! Uyuşturucu baronlarına büyük darbe: 1 tonun üzerinde zehir ele geçirildi! Yılbaşında binlerce kişiyi zehirleyeceklerdi: Tonlarca sahte içki ele geçirildi... Çocuğunun mamasına zehir koydu! Sosyal medya mesajları kan dondurdu... Koronavirüsün çaresi akrep zehirinde mi gizli? Bilim insanlarından sıra dışı araştırma Yeşilırmak'ta büyük tehlike: Adeta zehir saçıyor! Zehir tacirlerine geçit yok' Tam 13 ton ele geçirildi... Okullar başladı herkes oraya akın etti! Uzmanlardan 'ölümcül' uyarısı geldi! İğne ile zehir enjekte edilerek öldürülen 40 asker dualarla anıldı! Zehir tacirlerine şafak baskını! Hepsi gözaltına alındı... Yanan Termik Santral zehir saçabilir: İşte alınması gereken önlemler! Özgür Demirtaş'ın bayram tatili "zehir" oldu!
 Soluğu hastanede aldı Vatandaşların korkulu rüyası oldu! Esenyurt’ta siyah akan dere zehir saçıyor Tavuk faciası sonrası dikkat! Bunu yapmak ölüme neden oluyor 4 bin kadınla flört için milyarlar harcamıştı: Genç eşi zehirledi Yol kenarında üretilen sebze ve meyveler tehlike saçıyor Tarlalardan buğday değil zehir çıktı Meğer zeytin değil zehir yiyormuşuz