tümör

TÜMÖR NEDİR?

Tümör, bir diğer adı ile de Ur, genel olarak dokularda gelişen herhangi bir şişliğe, daha sıklıkla kullanılan hali ile de iyi ya da kötü huylu kitlesel neoplazi dokusunun kendisine verilen addır. Tümörlerin temel 3 özelliği vardır. Bunlar: Tümörler amaçsızca ürerler. Çünkü otonomi kazanmışlardır.

Bir tümörün tam yerini ve nereye kadar yayıldığını belirlemek için röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) gibi tanı yöntemleri kullanılır. Tümörün kötü huylu olup olmadığını belirlemek için biyopsi ile hücre örneği alınır ve bir patoloji uzmanı tarafından mikroskop ile analiz edilir.

Normalde DNA’mızı oluşturan genlerimiz hücre büyümesini ve bölünmesini kontrol eder. Hasar görmüş veya ihtiyaç duyulmayan hücreler sağlıklı olanlara yer açmak için ölür. Tümörler hücre DNA’sında hücrelerin büyümesini kontrol eden genlerdeki hasar ve mutasyonlar nedeniyle oluşur. Bunun sonucunda bazı hücreler hızlı ve kontrolsüz şekilde çoğalarak dokulara zarar verebilen kötü huylu (malign) tümörleri oluşturur.

Diğer mutasyonlar daha az agresif, kanserli olmayan, yavaş büyüyen iyi huylu (benign) tümörleri oluştururlar. İyi huylu tümörler genellikle yakındaki organları ve dokuları istila etmezler, normal dokuyu yana iterler.

Solid (katı) tümörler, genellikle kist veya sıvı alan içermeyen anormal doku kitleleridir. İyi huylu veya kötü huylu olabilirler. Bu tümörler vücudun her yerinde oluşmasına karşın daha çok göğüste, karaciğerde ve koltuk altında görülür. Katı tümörler onları oluşturan hücrelerin tipine göre adlandırılırlar. Sarkom, karsinom ve lenfoma katı tümörlere örnek olarak verilebilir. Lösemide genellikle katı tümör oluşmaz.

Beyninde tümör tespit edilen şarkıcı Şimal, ameliyata alındı!
Karpuz büyüklüğündeki tümör kalbini 12 santim kaydırıp... Ahmet Kural'dan sevenlerini endişelendiren haber! Ameliyat oldu
ABD'li oyuncu Sharon Stone'dan kahreden haber! Yine vücudunu tümör sardı Suç örgütlerine yönelik 24 ilde 'Tümör' operasyonu: 284 gözaltı kararı! 'Gizemli beyin tümörü' alarmı: Aynı bölgede yaşayan 100 kişide görüldü! Koronavirüs sanıp hastaneye gitti, ortaya çıkan sonuç şoke etti: Aylar sonra ortaya çıktı Kulağında nabız sesiyle doktora başvurdu, hayatının şokunu yaşadı Beyninde tümör tespit edilen oyuncu Hülya Duyar ameliyat oldu! Sağlık durumu nasıl? Hastaneye kaldırılan oyuncu Hülya Duyar'ın hastalığı ortaya çıktı Safra kesesi şikayetiyle doktora gitti, ameliyattan 16 kilo vererek çıktı! Sebebinin milyonda bir görüldüğü ortaya çıktı Yaşamak için tek çaresi 'hamile' kalmak Mesut Yılmaz vefat etti Baş ağrısının nedeni şaşkına çevirdi! Karnından çıktı! Tam 5.5 kilo Spor eğitmenin akıllara durgunluk veren hikayesi Doktorlar gördükleri karşısında şoke oldu Fiyatı altınla yarışıyor! İşte kanser ve tümörleri yok eden mucizevi besin! Aylarca tecavüz ettiği köpek öldü! Ameliyatı sırasında dolma yaptı Pegasus uçağının pilotunun beyninde tümör çıktı 7 yıldır kimse çare bulamadı! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taha'ya sahip çıktı! 15 yaşında hayatının şokunu yaşadı! 15 yıl 'şizofren' dediler! Gerçek çok başka çıktı. Göğüslerinden süt gelen genç adam şoke oldu Yüzünden bir buçuk kilo tümör çıkarıldı! Uzuvları bir anda büyümeye başladı! Onu gören yolunu değiştiriyor!