Dolar endeksi nasıl hesaplanır? Dolar Endeksi nedir, nasıl yorumlanır?

Bilindiği üzere dolar tüm dünyada geçerli olan bir para birimidir. Uluslararası piyasalarda ve ticarette birçok alım satım dolar üzerinde yapılır. Peki dolar endeksi nasıl hesaplanır? Dolar endeksi nedir, nasıl yorumlanır?

Dolar endeksine bağlı olarak birçok emtia ve varlığın fiyatı yükselebilir ya da artabilir. İlk olarak 1944 yılında ortaya çıkan dolar endeksi kavramı, doların diğer para birimleri karşısındaki kmevcut değeri hesaplamak için vardır.

Varlık fiyatlarının değişimi de dolar endeksinin diğer para birimleri karşısında yaşadığı yükselmeye ya düşmeye bağlıdır. Peki dolar endeksi nasıl hesaplanır?

Dolayısıyla dolar endeksi fiyatı sabit değildir. Dünyada yaşanan birçok gelişmeye paralel olarak artar ya da düşer.

Dolar Endeksi nasıl hesaplanır? Dolar endeksi büyüme ve enflasyon gibi değerlerden etkilenerek fiyatlanır. Eğer bir ülkede mevcut olan enflasyon oranı diğer ülkelere oranlara göre daha düşük durumda ise, o ülke içinde üretilmekte olan yerel ürünlerin fiyatı yurtdışındakilere oranla düşerek ihracatın artışına ve ithalatın düşüşüne neden olur.

İthalat ve ihracat dolar endeksinin fiyatlanmasında önemli etkenlerdir. Daha açık ifadeyle, örneğin bir ülkede enflasyon oranları diğer ülkere göre ne kadar düşükse o ülkede üretilen ürünlerin ihracatında artış ithalatında düşüşş yaşanır. Bu da dövize talebi aşağıya çeker. Dövize talebin düşmesinin nedeni ülkeye para girişinin olmasdır.

Dolayısıyla ülkeye bu yolla girmiş bir parayla o ülkenin parasının değeri dolar endeksi karşısında yükselmiş olur.

NASIL YORUMLANIR?

Dolar endeksinin yorumlanmasıyla alakalı olarak bilinmesi gereken ilk konu; doların dünya üzerindeki değerini hesaplamaktır. Bunun anlamı doların bölgesel olarak hesaplanması yerine en fazla kullanımı söz konusu olan para birimleriyle ortak bir hesap yapılması, dünya üzerindeki değeri ile ilgili olarak bilgiler verir.

Bu sayede de yatırımcılar, spekülatörler, piyasa oyuncuları ve regülatör kurumlar, doların değerini daha iyi yorumlayabilirler. Dolar endeksinde yükseliş olduğunu gören yatırımcılar, doların değer kazandığı ve kazanacağını; düşüş olduğunu gören yatırımcılar ise doların değer kaybettiğini ve kaybedeceğini çok iyi bir şekilde bilmektedirler.

 

Dolar endeksi nasıl hesaplanır? Dolar Endeksi nedir, nasıl yorumlanır? ile ilgili etiketler dolar endeksi dolar endeksi nasıl hesaplanır
GÜNÜN VİDEOSU

Fatih Portakal milli yas algısını bakın nasıl düzeltmek zorunda kaldı

Fatih Portakal canlı yayında İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümü üzerinden milli yas algısı yapacakken yalanını reji ortaya çıkardı.