Doğru nefes nasıl alınır? Dikkat! Akciğer kalpten daha hızlı yaşlanıyor!

Doğru nefes almak, hayat kalitenizi direkt olarak yükseltir. Ağızdan nefes almak ile burundan nefes almak arasındaki farklılıklar, akciğerlerin kalpten daha hızlı yaşlandığı gerçeği bizi doğru nefes almanın önemini anlatıyor. Peki doğru nefes nasıl alınır, nefes alma egzersizleri nelerdir?

Doğru nefes nasıl alınır? Dikkat! Akciğer kalpten daha hızlı yaşlanıyor! Doğru nefes almanın önemi tartışılmazdır. Ağızdan nefes alarak, yüksek tempolu egzersizlerde oksijen azlığını gidermek adına önemliyken burundan nefes almak yabancı maddeleri filtreler. Nefes burun deliklerinden girerken nemlenir ve vücut ısısına uygun hale gelir. Peki doğru nefes nasıl alınır? Nefes alma egzersizleri nelerdir?

DOĞRU NEFES NASIL ALINIR?

Gündelik hayatta doğru nefes almanın ilk ve en önemli şartı burundan nefes almaktır. Fiziksel olarak bizi zorlamayan her durumda burundan nefes almalıyız.

Diğer yandan diyafram kasımızın çalışması da önemlidir. Fizyolojik olarak denge içinde olmamızın şartı budur. Doğru nefes almada diyaframın önemi büyüktür.

Solunumun başrol oyuncusu olan diyafram karın boşluğu ile göğüs boşluğu arasında yer alır. Diyafram şemsiye şeklindedir ve nefes alma işleminin yüzde 70'ini oluştururu.

Omurga sağlığının, dik durmanın ve düzgün bir postüre sahip olmanın genel sağlığımız için ana gerekliliklerdendir ve azalmış diyafram hareketi kronik sırt ve bel ağrısının da en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Ayrıca diyafram, bedenimizin 2. beyni olan sindirim sistemimizin sağlıklı ve dengede çalışmasında da çok etkindir.

DERİN NEFES EGZERSİZİ

Genellikle insanlar kısa nefesler alır. Bu daha endişeli ve enerjinizin yok olmasını sağlayabilir. Derin nefes tekniği ile karnınıza daha büyük nefesler almayı öğrenebilirsiniz.

1.Başının ve ayağının altına bir yastık alarak sırt üstü uzanabilir ya da sandalyenin arkasına başınız ve sırtınızı yaslayarak oturabilirsiniz.
2.Burnundan nefes al ve karnının aldığın nefesle dolmasına izin ver.
3.Bir elini karnına bir elini göğsüne yerleştir.
4.Nefes aldığınız zaman karnınızın yükseldiğini hissedin. Nefes verirken karnınızın daha düşük olduğunu hissedin. Karnınızdaki el mutlaka göğsünüzden daha fazla hareket etmelidir.
5.3 kere daha derin nefes alarak her nefes aldığınızda karnınıza daha derin nefes vermeye çalışın.

EŞİT ZAMANLI NEFES EGZERSİZİ

Bu nefes egzersizi sayesinde ne kadar süre nefes aldığınızı ve ne kadar süre nefes alacağınızla eşleştirebileceksiniz.

1.Bir sandalyeye veya yere rahat bir biçimde oturun.
2.Burnunuzdan derin bir nefes alın ve nefes verirken beşe kadar sayın.
3.Burnunuzdan beşe kadar nefes alın.
4.Birkaç kez tekrarlayın.
5.Kendinizi rahatlamış hissettiğinizde nefes egzersizini arttırabilirsiniz. akciğere gitmelerini önler.

Doğru nefes nasıl alınır? Dikkat! Akciğer kalpten daha hızlı yaşlanıyor! ile ilgili etiketler sağlık doğru nefes nasıl alınır nefes almak nefes alma egzersizleri
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.