Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl yapılır? Heimlich manevrası hangi durumlarda yapılır? Heimlich manevrası yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Acil bir durumda boğulma gibi tıkanan hava yollarını açmak için kullanılan Heimlich manevrası, göğüs kafesine ve göbeğin üstüne yapılan yatay itişlerle solunum yolunu açmayı hedefler. İsmini yöntemin yaratıcısı Dr. Henry Heimlich'ten alan bu prosedür, hayat kurtaran ilk yardım müdahalelerinin başında gelir. Peki, Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl yapılır? Heimlich manevrası hangi durumlarda yapılır? Heimlich manevrası yaparken nelere dikkat edilmelidir? Ayrıntılar haberimizde...

Bir acil durumda, örneğin boğulma gibi hava yollarının tıkanması durumunda kullanılan Heimlich manevrası, solunum yolunu açmak için göğüs kafesine ve göbeğin üstüne yatay itişler uygulayarak yapılır. Ancak, bebekler için uygun değildir; yalnızca yetişkinlerde ve çocuklarda uygulanır. Aynı zamanda "karına itme hareketi" olarak da bilinen Heimlich manevrası, karın bölgesine yapılan bir itme işlemidir. Peki, Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl yapılır? Heimlich manevrası hangi durumlarda yapılır? Heimlich manevrası yaparken nelere dikkat edilmelidir? İşte, Heimlich manevrası hakkında merak edilenler...

HEİMLİCH MANEVRASI NEDİR?

Heimlich manevrası, kişinin solunum yoluna kaçan bir cismin çıkarılmasını ve normal nefes almasının sağlanmasını amaçlayan bir prosedürdür. Bu manevra, soluk borusuna yabancı bir cisim kaçması sonucu oluşan boğulma durumunda hayati önem taşır.

HEİMLİCH MANEVRASI HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

Bu manevra genellikle bilinci açık olan kişilere uygulanmalıdır. Eğer kişi güçlü ve serbestçe öksürebiliyorsa, öksürmeye devam etmesine izin verilmelidir. Öksürme, sıkışmış nesnenin doğal olarak çıkarılmasına yardımcı olabilir. Ancak, eğer kişi normal bir şekilde öksüremiyor, konuşamıyor, ağlayamıyor veya gülemiyorsa, acil bir şekilde Heimlich manevrası uygulanmalıdır.

Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl yapılır? Heimlich manevrası hangi durumlarda yapılır? Heimlich manevrası yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Heimlich manevrası ayrıca şu durumlarda uygulanabilir:

  • Nefes almakta güçlük çekiliyorsa,
  • Güçlü bir şekilde öksürülemiyorsa,
  • Konuşma güçlüğü çekiliyorsa,
  • Cilt, dudak ve tırnaklarda renk değişimi yaşanıyorsa,
  • Bilinç kapalı değilse.

Bu belirtiler, boğulma tehlikesinin olduğunu ve Heimlich manevrasının uygulanması gerektiğini gösterir.

HEİMLİCH MANEVRASI NASIL YAPILIR?

Heimlich manevrası, bilinci açık olan ve solunum yollarına kaçan bir cisim nedeniyle boğulma tehlikesi geçiren yetişkinlere ve çocuklara uygulanır. Ancak, bebeklere bu manevra yapılmamalıdır.

Kişinin arkasına geçin ve kollarınızı onun karın bölgesine dolayın.

Göğüs kafesinin ve göbek deliğinin ortasına yatay bir yumruk yaparak basınç uygulayın.

Kişiyi yere paralel olarak eğerek, 5 kez arkadan içe veya yukarı doğru itin.

Bu işlemi, kişi normal nefes alabilene kadar tekrarlayın.

Heimlich manevrası hamileler için farklılık gösterebilir. Hamile bir kişide, karın yerine göğüs kemiğine baskı uygulanmalıdır.

Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl yapılır? Heimlich manevrası hangi durumlarda yapılır? Heimlich manevrası yaparken nelere dikkat edilmelidir? - Resim : 2

1 yaşından küçük bir bebeğe Heimlich manevrası uygularken:

Bebeği yüzüstü şekilde tutun, göğsünü öne alarak.

Bebeğin başını vücudundan daha aşağıda tuttuğunuzdan emin olun.

Bebeğin sırtına sertçe vurun, ancak aşırı şiddet uygulamaktan kaçının.

Bebeğin ağzını kontrol edin ve görünür nesneleri çıkarın.

Bebeğin ağzını kontrol ederek işlemi tekrarlayın, gerekirse bilinci kaybolana kadar.

HEİMLİCH MANEVRASI TEK BAŞINAYKEN NASIL YAPILIR?

Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl yapılır? Heimlich manevrası hangi durumlarda yapılır? Heimlich manevrası yaparken nelere dikkat edilmelidir? - Resim : 3

Yalnızsanız ve yabancı bir cisim nedeniyle boğulma tehlikesi yaşıyorsanız, midenin üst kısmına yatay bir yumruk yaparak veya bir masa/koltuk köşesini diyaframınızın üzerine dayanarak kendinize Heimlich manevrası uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte, 112 arayarak acil yardım istemeyi unutmayın.

Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl yapılır? Heimlich manevrası hangi durumlarda yapılır? Heimlich manevrası yaparken nelere dikkat edilmelidir? ile ilgili etiketler Öksürük
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.