2023 MTV zam oranı değişti! En yüksek vergi tutarı 101 bin TL'ye ulaştı! MTV tutarı nereden, nasıl hesaplanır?

Açıklanan yeniden değerleme oranının MTV’ye yansımasına ilişkin değişikliğin yapıldığının bildirilmesinden sonra MTV ödemelerinin nasıl hesaplanacağı merak konusu oldu. İşte detaylar…

2022 yılının tamamlanmasına oldukça az bir zaman kala yeni yıla ilişkin mali çalışmalar tamamlanmaya başlandı. Bu kapsamda bakanlıkların 2023 yılına ilişkin yürüttükleri bütçe görüşmeleri geçtiğimiz günlerde tamamlanırken daha önce duyurulmuş olan 2023 MTV zammına ilişkin de yeni bir gelişme yaşandı.

Geçtiğimiz yıl yüzde 36,2 olarak açıklanmış olan yeniden değerleme oranı, ekim ayında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yüzde 122,93 olarak duyuruldu. Bu oranın yeni dönemin MTV zammı olarak açıklanmasının ardından yeni bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 50’lik indirim yetkisini kullandığı ve böylelikle yeni zam oranının yüzde 61,5’e çekildiği bilgisi kaydedildi.

MTV zammı oranının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın indirim yetkisi ile birlikte yüzde 61,5’e düşürülmesinin ardından araç sahipleri yeni dönem ödemelerine ilişkin çeşitli hesaplamalar yapmaya başladı. 2023 MTV ödemelerinin ne kadar olacağı, ödemelerin ne zaman ve nereden yatırılacağı araştırılmaya başlandı.

MTV 2023 HESAPLAMASI NEREDEN VE NASIL YAPILIR?

2023 MTV zam oranı değişti! En yüksek vergi tutarı 101 bin TL'ye ulaştı! MTV tutarı nereden, nasıl hesaplanır?

2023 MTV zammının yüzde 61,5 olarak açıklanmasının ardından araç sahipleri kendi ödemelerine ilişkin hesaplamalar yapmaya başladı. Yapılan açıklamalara göre MTV ödemesinin hesaplanmasında iki farklı zaman diliminin baz alındığı bildirildi. Buna göre araçlarının tescil tarihleri 1 Ocak 2018’den önce olan tüketicilerin MTV ödemelerinin araçların yaşları ve motor hacimleri baz alınarak hesaplandığı, tescil tarihleri ilgili tarihten sonra olan araçlar için ise MTV ödemelerinin, araçların motor hacimlerine ve yaşlarına ek olarak matrahların da dahil edilerek hesaplandığı bilgileri kaydedildi.

MTV 2023 hesaplamaları için Motorlu Taşıtlar Vergisi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesine başvurulabileceğini belirten uzmanlar, anlaşmalı bankalar, PTT noktaları ve vergi daireleri üzerinden taksitlerin ödenebileceğini ifade etti. 2023 MTV ödemelerinin ilk taksiti için ocak ayına, ikinci taksiti için ise temmuz ayına işaret edildi.

2023 MTV HESAPLARI ORTAYA ÇIKTI!

Uzmanlardan gelen bilgilere göre yüzde 61,5’lik yeni orana göre 1- 3 yaş arası araçlar için en yüksek MTV ödemesi 101 bin TL, en düşük MTV ödemesi ise 2 bin 121 TL olarak hesaplandı.

2023 MTV zam oranı değişti! En yüksek vergi tutarı 101 bin TL'ye ulaştı! MTV tutarı nereden, nasıl hesaplanır? ile ilgili etiketler MTV zam
GÜNÜN VİDEOSU

Fatih Portakal milli yas algısını bakın nasıl düzeltmek zorunda kaldı

Fatih Portakal canlı yayında İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümü üzerinden milli yas algısı yapacakken yalanını reji ortaya çıkardı.