Zühtü Arslan kimdir, kaç yaşında, nerelerde görev aldı, nereli?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25 Ocak 2019 ve 2 Şubat 2023 tarihlerinde Prof. Dr. Zühtü Arslan'ı yeniden Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak seçti. Bu gelişmenin ardından Zühtü Arslan'ın kim olduğu ve nerelerde görev aldığı merak ediliyor. Peki, Zühtü Arslan kimdir, kaç yaşında, nerelerde görev aldı, nereli? İşte, Zühtü Arslan hakkında merak edilen ve araştırılan detaylar....

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25 Ocak 2019 ve 2 Şubat 2023 tarihlerinde Prof. Dr. Zühtü Arslan'ı tekrar Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak seçti. Bu önemli gelişmenin ardından, Zühtü Arslan'ın kariyeri ve görev aldığı pozisyonlar hakkında duyulan merak arttı. Peki, Zühtü Arslan kimdir, kaç yaşında, nerelerde görev aldı, nereli? İşte detaylar...

Zühtü Arslan kimdir, kaç yaşında, nerelerde görev aldı, nereli?

ZÜHTÜ ARSLAN KİMDİR?

Prof. Dr. Zühtü Arslan, 1 Ocak 1964 tarihinde Yozgat'ın Sorgun ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sorgun'da tamamladıktan sonra, 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu. İngiltere'de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde insan hakları ve sivil özgürlükler alanında yüksek lisans, aynı fakültede anayasa hukuku alanında doktorasını tamamladı. Akademik kariyerinde 2002 yılında doçent, 2007 yılında ise profesör unvanını aldı.

2001 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde çalıştı ve 23 Aralık 2010 tarihinden itibaren Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeliği görevini üstlendi. Arslan, 2009 yılında başkanlığına atandığı Polis Akademisi'nde uzun yıllar lisans ve lisansüstü düzeyde "Anayasa Hukuku," "İnsan Hakları," "Devlet Kuramları" gibi dersler verdi. Ayrıca Bilkent Üniversitesi'nde "Turkish Public Law" ve Başkent Üniversitesi'nde "Hukuk ve Siyaset" derslerini verdi.

Zühtü Arslan'ın anayasa teorisi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde Din Özgürlüğü, Türk Parlamento Tarihi 1957-1960 (üç cilt) kitapları bulunmaktadır. Ayrıca, "Constitutional Law in Turkey" başlıklı bir ortak kitabı ve "ABD Yüksek Mahkemesi Kararlarında İfade Özgürlüğü" adlı bir derleme eseri de mevcuttur. Arslan'ın Türkçe ve İngilizce yayımlanmış makaleleri ve bildirileri, anayasa yargısı, insan hakları, özgürlük-güvenlik ilişkisi ve siyasi partiler hukuku gibi alanlarda geniş bir kapsama sahiptir.

Zühtü Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından belirlenen üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 17 Nisan 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi ve 20 Nisan 2012 tarihinde göreve başladı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu tarafından 10 Şubat 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilen Arslan, bu görevini 25 Ocak 2019 ve 2 Şubat 2023 tarihlerinde tekrarlandı.

Prof. Dr. Zühtü Arslan, evli ve dört çocuk babasıdır.

Zühtü Arslan kimdir, kaç yaşında, nerelerde görev aldı, nereli? ile ilgili etiketler Anayasa Mahkemesi
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.