Yıldırım Akbulut kimdir, kaç yaşında vefat etti, nerelerde görev aldı?

Eski başbakan Yıldırım Akbulut'un yaşamı ve biyografisi, ölüm yıl dönümünün ardından yeniden gündeme geldi. Bu bağlamda 'Yıldırım Akbulut kimdir?' veya 'Yıldırım Akbulut neden vefat etti?' gibi sorular arama motorlarında sıkça araştırılıyor. Peki, Yıldırım Akbulut kimdir, kaç yaşında vefat etti, nerelerde görev aldı? İşte, Yıldırım Akbulut'un hayatı ve kariyeri hakkında merak edilenler...

Eski Başbakan Yıldırım Akbulut'un yaşamı ve kariyeri, ölüm yıl dönümünde yeniden gündeme geldi. Bu bağlamda "Yıldırım Akbulut kimdir?" ve "Yıldırım Akbulut neden vefat etti?" gibi sorular vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya başlandı. Peki, Yıldırım Akbulut kimdi ve kaç yaşında vefat etti? İşte, Yıldırım Akbulut'un yaşamına ve siyasi kariyerine dair detaylar...

Yıldırım Akbulut kimdir, kaç yaşında vefat etti, nerelerde görev aldı?

YILDIRIM AKBULUT KİMDİR?

Yıldırım Akbulut, 15 Kasım 1935'te Erzincan'da doğdu. Türk siyasetinde önemli bir yere sahip olan Akbulut, 1989-1991 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yaptı. Ayrıca 1987-1989 ve 1999-2000 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevini yürüttü.

Akbulut, ANAP'ın kuruluşunda Erzincan teşkilatını oluşturarak il başkanlığı görevini üstlendi. 1983 seçimlerinde ANAP Erzincan Milletvekili olarak TBMM'ye girdi ve Özal hükümetinde İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. İki kez TBMM Başkanlığı görevini de üstlenen Akbulut, Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından başbakanlık görevine atandı ve daha sonra ANAP Genel Başkanlığı'na seçildi.

Bir buçuk yılı aşkın süre başbakanlık görevini sürdüren Akbulut, ardından Mesut Yılmaz ile genel başkanlık yarışını kaybederek başbakanlık görevinden ayrıldı. Daha sonraki dönemde ANAP Ankara Milletvekili olarak Parlamento'ya girdi ve Meclis Başkanı seçildi.

Cumhurbaşkanlığı'na da aday olan Akbulut, 1992'de dönemin Cumhurbaşkanı Özal'ın istemiyle ANAP'tan istifa etti. Bir süre sonra partiye geri dönen Akbulut, anayasa mahkemesi eski üyelerinden Samia Akbulut ile evli ve 3 kız çocuğu babasıdır. 17., 18., 19. dönem Erzincan ve 21. dönem Ankara milletvekili olarak görev yaptı.

YILDIRIM AKBULUT NEDEN VEFAT ETTİ?

Akbulut, 14 Nisan 2021'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, aterosklerotik kalp hastalığı, kalp yetmezliği ve kalp pili tanısı nedeniyle gördüğü tedavi sırasında 85 yaşında yaşamını yitirdi.

Yıldırım Akbulut kimdir, kaç yaşında vefat etti, nerelerde görev aldı? ile ilgili etiketler Turgut Özal
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.