Zona nedir? Belirtileri neler? İşte Zona tedavi yöntemleri...

Zona, varisella zoster virüsünün neden olduğu, ciltte kızarıklık, döküntü ve kabarcıklara yol açan, deri altındaki sinirlerin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ağrılı bir enfeksiyon türüdür. Bu hastalık, deri ve sinirleri etkiler. Zona, aynı zamanda suçiçeğine neden olan virüsle ilişkilidir.

Önceden suçiçeği geçiren bireylerde, virüs iyileşse bile omurilik ve beyin yakınındaki sinir dokularına taşınabilir ve burada inaktif bir şekilde kalabilir. Bu nedenle, geçmişte suçiçeği geçiren kişilerde zona hastalığı görülme olasılığı yüksektir.

Su çiçeği geçiren bireylerde, semptomlar kaybolduktan sonra dahi virüs vücutta inaktif bir şekilde bekler; yıllar sonra ağır grip, idrar yolları enfeksiyonları, ileri yaş, HIV/AIDS ya da kanser tedavisi gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkların tetiklemesiyle tekrar aktifleşerek zona hastalığına yol açabilir. Ayrıca, organ naklinde vücudun nakli reddetmesini önlemek için kullanılan ilaçlar ve steroidler, zona hastalığına neden olan risk faktörleri arasında bulunmaktadır.

Zona hastalığının en önemli risk faktörü yaşlanmadır ve genellikle 50 yaşın üzerindeki bireylerde tekrar aktifleşir. Vakaların %70'i 50 yaşın üzerindeki kişileri kapsar. 80 yaşına ulaşan bir bireyin zona olma olasılığı %50'dir; yani 80 yaşın üzerindeki her iki bireyden biri zona geçirme eğilimindedir.

ZONA HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Zona hastalığı ile ortaya çıkan, genellikle vücudun bir bölgesini (lokalize) etkileyen zona belirtileri şunlardır:

Zona hastalığının erken belirtilerinden biri ağrıdır

Karıncalanma veya yanma hissi oluşur

Kaşıntılı kızarıklık ve kabarcık meydana gelir

Vücudun tek tarafında şerit şeklinde döküntüler olur

Ateş yükselebilir

Baş ağrısı yaşanır

Titreme meydana gelebilir

Mide rahatsızlığı hissedilebilir

Işığa karşı duyarlılığın artabilir

Yorgun ve tükenmiş hissedilir

Belirtiler ortaya çıktıktan sonra döküntü tamamen kaybolması 3-5 haftaya kadar sürebilir. Genellikle 3-4 gün içinde ortaya içi su dolu kabarcıklar ve döküntüler 10 gün içinde kurur. Bu kabuklarda 2-3 hafta içerisinde düşer.

ZONA HASTALIĞI TEDAVİSİ

Zona hastalığında erken tanı ve etkili tedavi büyük bir öneme sahiptir. Zona tedavisi, semptomları hafifletmeye ve şiddetini azaltmaya odaklanır. Bu nedenle, döküntüler ortaya çıktıktan sonra ilk 72 saat içinde antiviral ilaçlar kullanılmalıdır. Ayrıca, yangısal sinir değişikliklerini düzeltmek amacıyla B vitamini kompleksleri, yaralar için lokal bakım kremleri ve ağrıları hafifletmek için ağrı kesiciler de uygulanır. İstirahat ve sağlıklı beslenme de hastalığın daha hızlı iyileşmesine katkı sağlar.

Kaynak: Memorial

Zona nedir? Belirtileri neler? İşte Zona tedavi yöntemleri... ile ilgili etiketler Hastalık
GÜNÜN VİDEOSU

Pres makinesinin içini kontrol eden patron feci şekilde can verdi! O anlar kamerada...

Kocaeli'de arızalanan pres makinesinin içine giren patron makinenin çalışması sonucu feci şeklide can verdi. Olay anına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.