Zatürre aşısı kaç yılda bir yapılır? Zatürre aşısı ücretli mi, kaç TL?

Zatürre aşısı, özellikle çocuklar ve yaşlılarda kritik öneme sahip olan bir destek yöntemidir. Pnömoni olarak bilinen zatürre, akciğerlerin klinik ve radyolojik olarak tespit edilen inflamasyonudur ve birçok mikroorganizma tarafından tetiklenebilir, bu arasında grip virüsü ve Covid-19 gibi virüsler de bulunmaktadır. Bu çerçevede zatürre aşısının ne zaman veya kaç ayda yapılacağı merak ediliyor. Peki, Zatürre aşısı kaç yılda bir yapılır? Zatürre aşısı ücretli mi, kaç TL? İşte ayrıntılar...

Toplum kaynaklı pnömonilerin en sık nedeni ise Pnömokok bakterisidir, bu bakteri sadece zatürreye değil, aynı zamanda sinüs, kulak, beyin zarı iltihabı gibi birçok organda enfeksiyona neden olabilir. Zatürre aşısı, özellikle çocuklar ve yaşlı bireylerde hayati bir öneme sahip olan bir koruyucu tedavi yöntemidir. Zatürre, akciğerlerde klinik ve radyolojik olarak belirlenebilen bir inflamasyon durumudur ve birçok mikroorganizma, grip virüsü ve Covid-19 gibi virüsler tarafından tetiklenebilir. Bu bağlamda, zatürre aşısının ne zaman ve hangi periyotlarda uygulanması gerektiği sorusu sıkça gündeme gelmektedir. Peki, Zatürre aşısı kaç yılda bir yapılır? Zatürre aşısı ücretli mi, kaç TL? İşte, zatürre aşısını hakkında merak edilen ayrıntılar...

Zatürre aşısı kaç yılda bir yapılır? Zatürre aşısı ücretli mi, kaç TL?

ZATÜRRE AŞISI NEDİR?

Zatürre aşısı, Streptekokus pnömonia bakterisine karşı geliştirilen inaktif Pnömokok aşılarından oluşur. Bu aşılar, Konjuge Pnömokok aşısı (PCV13) ve Polisakkarid Pnömokok aşısı (PPV23) olarak iki çeşide ayrılır ve ülkemizde çocukların aşı takviminde yer almaktadır.

ZATÜRRE AŞISI ÜCRETLİ Mİ, ÜCRETSİZ Mİ?

Zatürre aşısı, aile hekimliği tarafından 2 yaş dolaylarında çocuğun aşı takviminde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Çocukluk çağı aşı takviminde 2.ay, 4.ay ve 12. ayda KPA 13 aşısı gerçekleştirilmektedir. Risk faktörleri olan kişilere ise hekim kontrolünde ve planlamasında Pnömokok aşısı önerilmektedir.

ZATÜRRE AŞISI KAÇ TL?

2 yaş altındaki çocuklara yapılan konjuge pnömokok aşısı (Prevenar 13), bir doz olarak verilir ve maliyeti 750-1276 TL arasında değişmektedir.

65 yaş ve üzeri yetişkinler için uygulanan polisakkarit pnömokok aşısı (Pneumovax 23) ise bir doz olarak uygulanır ve fiyatı 750-1300 TL arasındadır.

2 yaş ve üzerindeki riskli gruplara ait bireyler için önerilen kombine pnömokok aşısı (Prevenar 13 + Pneumovax 23), iki doz halinde uygulanır ve maliyeti 1500-2500 TL arasında değişmektedir.

ZATÜRRE AŞISI TEHLİKELİ Mİ?

Risk faktörleri içerisinde yer alan kişiler şunlardır:

Bağışıklık sistemini baskılayan hastalıkları veya ilaç kullanımı olanlar,

Dalağı olmayanlar veya fonksiyon bozukluğu olanlar,

Kronik kalp, akciğer (astım dahil), karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar,

Kohlear implant ameliyatı olanlar,

Beyin omurilik sıvısı (BOS) kaçağı olanlar,

Sigara kullananlar,

65 yaş üzerindeki kişiler.

Covid-19 ve Pnömokok enfeksiyonlarını ağır geçiren risk grubu hastaların durumları benzerlik göstermektedir. Bu nedenle, Covid-19 virüsü bağışıklık sistemini zayıflatarak vücudu diğer mikroorganizmalara açık hale getirebileceğinden, risk grubundaki kişiler Pnömokok aşılarını yaptırmayı ihmal etmemelidir. 

 
 
Zatürre aşısı kaç yılda bir yapılır? Zatürre aşısı ücretli mi, kaç TL? ile ilgili etiketler zatürre
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.