Yaşlılara ücretsiz toplu taşıma kaldırılacak mı? 65 yaş ve üzerine toplu taşıma ücretli mi olacak?

Ülkemizde 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanma hakkı son günlerde gündemin önemli bir konusu haline geldi. Artan maliyetler ve işletme giderleri, özellikle Özel Halk Otobüsü işletmecilerini bu uygulamaya son vermeye yönelik adımlar atmaya teşvik etmişti. Peki, Yaşlılara ücretsiz toplu taşıma kalkacak mı? 65 yaş ve üzerine toplu taşıma ücretli mi olacak? Ayrıntılara haberimizden göz atabilirsiniz...

65 yaş ve üzeri ücretsiz toplu taşıma uygulamasının kaldırılıp kaldırılmayacağı ve ücretsiz toplu taşıma hizmetinin sona erip ermediği merak konusu oldu. Özellikle Aksaray ve Burdur illerinde alınan kararlar, vatandaşlar arasında tartışma ve endişe yarattı. Peki, Yaşlılara ücretsiz toplu taşıma kalkacak mı? 65 yaş ve üzerine toplu taşıma ücretli mi olacak? İşte detaylar...

Yaşlılara ücretsiz toplu taşıma kaldırılacak mı?  65 yaş ve üzerine toplu taşıma ücretli mi olacak?

Aksaray ve Burdur illerinde yaşanan gelişmeler, 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşıma hizmetinden ücretsiz yararlanıp yararlanamayacağına dair soruları beraberinde getirdi. Bu illerde özel halk otobüsü işletmecilerinin aldığı karara göre, 65 yaş üstü vatandaşlar artık toplu taşımadan ücretsiz olarak yararlanamayacak, bu hizmet için ücret ödemek zorunda kalacaklardı.

YAŞLILARA ÜCRETSİZ TOPLU TAŞIMA KALDIRILACAK MI?

Ancak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın yaptığı açıklama, durumu netleştirmeye yardımcı oldu. Bakan Göktaş, engelli ve yaşlı vatandaşların şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma imkanlarının devam edeceğini vurguladı. Ayrıca, 65 yaş ve üzeri yaşlılar ile yüzde 40 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların toplu taşıma hizmetinden ücretsiz olarak yararlanmalarının kanunla düzenlendiğini belirtti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli ve yaşlı vatandaşları ücretsiz taşıyan şehir içi özel halk otobüsü ve deniz ulaşım aracı sahiplerine yapılan aylık gelir desteği ödemelerini artırma yoluna gitti. 1 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla bu destekler yüzde 50 oranında artırıldı. Böylece şehir içi toplu taşıma hizmeti veren özel deniz yolu ulaşım araçları için ödeme 3 bin 375 liraya, Ankara ve İstanbul'daki ulaşım araçları için ise 4 bin 500 liraya yükseldi. Büyükşehir belediyesi olmayan illerde ise bu destek 2 bin 700 liraya çıkarıldı.

Aksaray ve Burdur illerinde ise özel halk otobüsü işletmecileri, 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşımadan ücretsiz yararlanmasını sonlandırmaya karar verdiler. Aksaray Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Veysel Öztürk, 15 Ekim 2023 tarihinden itibaren 65 yaş üstü vatandaşların minibüslerde ücretsiz taşınmasının son bulacağını açıkladı. Bu karar, Türkiye Şoförler ve Otobüsçüler Federasyonu ile Türkiye Tüm Özel Halk Otobüsler Derneği'nin katılımıyla alındı.

Burdur'da da benzer bir karar alındı ancak bu karar 15 Ekim tarihine ertelendi. Burdur Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi, 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz binişlerini sonlandırma kararı aldığını duyurdu. Ancak, bu kararın yürürlüğe girmesi 15 Ekim'e bırakıldı. Bu süreç içerisinde şehit yakınları, gaziler, emniyet mensupları ve basın mensupları gibi grupların ücretsiz biniş hakları devam edecek.

Özellikle yaşlı ve engelli vatandaşların toplu taşıma imkanlarından ücretsiz olarak yararlanabilme hakkı, geniş çaplı bir tartışma konusu haline gelmiş durumda. Devletin bu kesimlere sağladığı maddi desteklerin yetersizliği, işletmecilerin artan maliyetleri ve toplu taşıma sisteminin sürdürülebilirliği gibi faktörler, bu konuda alınan kararların gerekçelerini oluşturuyor.

 

Yaşlılara ücretsiz toplu taşıma kaldırılacak mı? 65 yaş ve üzerine toplu taşıma ücretli mi olacak? ile ilgili etiketler Otobüs
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.