Öksürük şurubu tehlike mi saçıyor? Gambiya’da 69 çocuk öksürük şurubundan hayatını kaybetti

Gambiya’da geçtiğimiz günlerde yayımlanan polis raporuna göre, ülkede 69 çocuğun akut böbrek yetmezliğinden öldüğünü ve bu ölümlerin Hindistan'da üretilen ABD merkezli bir ilaç şirketi aracılığıyla ithal edilen 4 öksürük şurubuyla bağlantılı olduğunu belirtildi.

Polis, raporda, Hindistan'daki Maiden Pharmaceuticals Limited'in adını doğrudan vermezken şirketin dört ilacını listeleyerek şunları kaydetti:

"Gambiya'ya ilaç ihraç etme iznine sahip Atlanta merkezli Atlantic Pharmaceuticals Limited Şirketi, bu şuruplardan toplam 50 bin şişe sipariş etti. Söz konusu bozulmuş pediatrik şuruplardan 41 bin 462'si ele geçirildi ve geri kalan 8 bin 538 şişeye ulaşılamadığı tespit edildi."

ÇOCUK ŞURUPLARINDA ‘KABUL EDİLEMEZ’ SEVİYEDE ZEHİRLİ MADDE

Gambiya'da 69 çocuğun, yerel olarak satılan, parasetamol içeren şurubu kullandıktan 3-5 gün sonra hayatını kaybettiği iddia edilmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu olayın üzerine ülkede, Hindistan'da Maiden Pharmaceuticals Limited tarafından üretilen 4 şuruba karşı uyarıda bulunmuştu.

Çocukların böbrek sorunlarından hayatını kaybettiğini ve Maiden Pharmaceuticals tarafından üretilen şuruplarda "kabul edilemez" seviyelerde toksin bulduğunu belirten DSÖ, ilaçların şimdiye kadar yalnızca Gambiya'da tespit edilmesine rağmen, ülkenin dışına dağıtılmış olabileceği konusunda da uyarmıştı.

Hindistan hükümeti de DSÖ'nün Gambiya'daki çocuk ölümleriyle bağlantı kurmasının ardından söz konusu 4 öksürük şurubuyla ilgili soruşturma emri vermişti.

Öksürük şurubu tehlike mi saçıyor? Gambiya’da 69 çocuk öksürük şurubundan hayatını kaybetti

O ŞURUBUN ÜRETİLDİĞİ FABRİKA KAPATILDI

Hindistan, Gambiya'da onlarca çocuğun ölümüne yol açan öksürük şurubunun üretildiği fabrikayı kapattı.

Ulusal medyadaki haberlere göre, Hindistan İlaç Düzenleme Kurulu, söz konusu öksürük şurubunu üreten Maiden Pharmaceuticals Limited'in, Yeni Delhi yakınlarındaki ana fabrikasında tüm üretim sürecini durdurdu.

Hindistanlı sağlık yetkilileri, yaptığı açıklamada, kararın fabrikada görülen eksiklik ve kusurlardan ötürü alındığını ifade etti.

Afrika'ya giden ilaçların en büyük ihracatçısı konumunda bulunan Hindistan, dünya ilaç üretiminde de 3. sırada geliyor.

İstanbul Eczacılar Odası’ndan yetkililer, Hindistan’da üretilen ürünlerin Türkiye’deki eczanelerde satılmadığını belirtti. Uzmanlar ise internette satılan ve glikol ihtiva eden şurup türleri ile propolis gibi ürünlerdeki tehlikelere dikkat çekti.

Öksürük şurubu tehlike mi saçıyor? Gambiya’da 69 çocuk öksürük şurubundan hayatını kaybetti - Resim : 2

ÖKSÜRÜK ŞURUBUNA DAİR UZMANLARDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Prof. Dr. Elif Dağlı şu ifadeleri kullandı: 

“Öksürük şurubunun mantık itibarıyla doğru bir tedavi yöntemi değildir çünkü öksürük bir hastalık değildir. Öksürüğe neden olan hastalığın teşhis edilmesi, ona göre tedavi verilmesi gerekir.”

Prof. Dr. Dündar Okan Yıllar, “Yüksek miktarda glikol alınması, karın ağrısı, baş ağrısı, ishal, kusma, böbrekte hasar gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Günümüzde öksürük şuruplarının çok da işe yaradığını düşünmüyorum” diye konuştu.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada da, glikol maddesinin bazı şurup ve propolis ürünlerinde çözelti olarak kullanıldığını, söz konusu maddenin doz aşımı olması durumunda çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, “Glikol, belli dozun üzerine çıkıldığında çocukların karaciğer ve böbrek fonksiyonlarına ciddi zarar verebilir” ifadelerini kullandı.

 

Öksürük şurubu tehlike mi saçıyor? Gambiya’da 69 çocuk öksürük şurubundan hayatını kaybetti ile ilgili etiketler gambiya öksürük şurubu
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.