‘ASIL SORU DERİN YAPI NE YAPACAK?’

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir, SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sorularını yanıtladı…

Mevcut başkan Trump'a karşı seçimi kazanan Joe Biden, ABD'nin 46. Başkanı seçildi. SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir, önümüzdeki 4 yılda ABD-Türkiye ilişkilerinin nasıl şekillenebileceğini, SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan ile konuştu.

‘ASIL SORU DERİN YAPI NE YAPACAK?’

DEMİR: BİDEN’IN TÜRKİYE’DEN ÖZÜR DİLEMESİ GEREKEN NOKTALAR VAR!

Metehan Demir, "Bunun uluslararası diplomaside aşamaları var. Biden’ın geleceği son 2-3 günde belliydi. Trump’ın o konuda da hakkını vermek lazım. Anketler 5-10-15 puan derken çokta farklı bir seçim olmadı. Biden’ın eyaletlerdeki dengeler 290’a vurdu. Ancak sonunda 3 bin, 5 bin küçük rakamlarla eyaletler gitti. Tablo farklı da olabilirdi. Biden’ın büyük zaferi değil bu durum. Sonuç olarak bir demokraside yapılan seçimin sonuçlarına saygı duymak lazım.  Bir ABD başkanı ya da muhattap ülkenin yönetimi değiştiğinde ilk bir hafta önlerini görmeye çalışırlar. İlk bir ayda yönetimlerini oturturlar, kritik noktalarda kabinelerini oluştururlar. Mesela ABD’de ulusal güvenlik danışmanı kim olacak, en önemli koltuk olan dışişleri bakanı kim olacak? Bunlara bakmak gerekiyor. Pentagon zaten ayrı kafasına göre yürüyor.. ABD savunma bakanlığının enteresan bir yapısı var. ABD dışişleri bakanlığı, ulusal güvenlik bakanlığının danışmanlığı koltuklarında ne olduğunu merak ediyorum. Ne Trump, ne de Biden babamızın oğlu değil. Sonuç olarak ülkemizin yüksek menfaatleri açısından bizim akıllı bir yol izlememiz lazım. Neler olduğunun hepsini teker teker başlık olarak saymak yerine, asıl merak edilen konu Halkbank dosyası ne olacak? Halkbank ile ilgili bir belirsizlik var. Amerikalılar bunu Türkiye’ye karşı bir şantaj aracı olarak zaman zaman gündeme getiriyorlar. Hatırlayın, 3-5 ay önce S-400 krizinde oldu. S-400 krizinden mütevellit F-35 savaş uçağı projesinde Türkiye askıya alındı. Bu ne olacak? Bununla birlikte bu ikisi üzerinden yürütülen yaptırımlar için kongrede bekleyen tasarılar ne olacak? Bunlar siyasi krizleri kilitleyen süreçler. Tabii FETÖ ile mücadele var, Suriye’de terör örgütleri PKK/PYD ile mücadele var, Terör örgütlerine ABD’nin yaklaşımları var. Normalde demokratlar asker çekmek ister, çok enteresan bir şekilde bunlar ‘oralardan neden çekildik, neden gidiyoruz ki’ demeye başladıkları için, Doğu Akdeniz’de, Suriye’de, Libya’da daha agresif bir ABD görebiliriz. Tabii ki ABD ile daha artırabileceğimiz birçok sıkıntı başlık daha var. Sayın cumhurbaşkanımız ile Trump’ın ticarette 100 milyar dolar hedefi vardı, o ne olacak? Joe Biden’ın Türkiye’ye özür dilemesi gereken Türkiye’nin haklı tepki gösterdiği noktalar da var. Biden’ın özür dilemesi adına ABD ile ilgili başka başlıklar da var. Asıl soru Amerikan müesses nizam. Yapının Biden geldikten sonra nerede olacağı. Trump, 3 kere Suriye’den çekiliyoruz dedi, çekilmediler. Üstüne üstlükte PKK ile beraber petrol satıyorlar. ABD’de Trump’ın Türkiye’ye verdiği ticaret hacmi olsun, S-400 olsun, F-35 olsun, diğer konularda verdiği birçok söz, derin yapı tarafından durduruluyor ve kilitleniyor. Irak’ta bazen karşımızda Amerikalıları görüyoruz, bazen Suriye’de ya da başka yerde görüyoruz. Bunlar hep o yapının uzantıları." ifadelerini kullandı.

Metehan Demir’in açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz… 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

‘ASIL SORU DERİN YAPI NE YAPACAK?’ ile ilgili etiketler Metehan Demir ABD Trump Joe Biden seçimler

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.