Lavman nedir? Nasıl yapılır? Lavmanın riskleri nelerdir?

Başta, vücudumuzun ikinci beyni olarak bilinen bağırsakların temizlenmesinde ve pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan lavmanın ne olduğu, nasıl yapıldığı ve riskleri merakla araştırılıyor. Peki, lavman nedir? Nasıl yapılır? Lavmanın riskleri nelerdir? Ayrıntılar haberimizde...

Lavman, bağırsakların temizlenmesinde ve bağırsak hastalıklarında uygulanan en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Lavmanın ne olduğu, nasıl yapıldığı ve riskleri araştırılan konular arasında. Peki, lavman nedir? Nasıl yapılır? Detaylar haberimizde... 

Lavman nedir? Nasıl yapılır? Lavmanın riskleri nelerdir?

LAVMAN NEDİR?

Lavman nedir sorusu çokça merak edilen ancak halk arasında cevabı tam anlamıyla bilinmeyen bir konudur. Kalın bağırsağın alt kısmı olan rektuma sıvı veya gaz gönderilerek bağırsakları boşaltmak ve uygulanacak testlere ya da tedavilere kişiyi hazırlama prosedürü lavman olarak tanımlanır. Kolonoskopi, sigmoidoskopi, cerrahi, kabızlık veya dışkılama zorluğunu tedavi etmek amacıyla çeşitli durumlarda kullanılabilir. Özellikle şiddetli kabızlığın önlenmesi için en yaygın kullanılan yöntem lavman yöntemidir. Hastanın dışkılamayı kendisinin yapamadığı durumlarda bağırsakları boşaltmak için oldukça etkilidir. Evde uygulanabilen birçok lavman kiti mevcuttur ancak yaralanmaların ve yanlış uygulamaların önüne geçilmesi amacıyla hemşire ya da doktor gibi uzmanlardan yardım almak en doğru yöntemdir. Lavmanların birçok kullanım alanı vardır. Hastanede yapılacak olan cerrahi işlemler veya tedavi yöntemleri öncesinde uygulanacak olan lavmanın sağlık çalışanları tarafından yapılması gerekir. Ancak kabızlık tedavisinde kullanılan lavmanın doğru prosedürlerini izleyerek evde de uygulayabilirsiniz. Çok şiddetli kabızlıklarda birkaç ilacın etkisiz kalması sonrasında lavman kullanımı önerilir. Fakat düzenli olarak lavman kullanımı ciddi birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durum göz önüne alındığında, sağlık çalışanlarına danışmadan lavman uygulanması önerilmez.

LAVMAN NASIL YAPILIR?

Kolon görüntüleme muayenesinde kullanılan baryum lavmanı bağırsakta mevcut değişimlerin ve anormal durumların tespiti durumunda uygulanır. İşlem uygulanmadan önce doktor veya hemşire yardımıyla kalın bağırsağa sıvı enjektesi şeklinde bu lavman uygulanır. Boşaltıcı lavman ise tüp içerisinde solüsyonların bulunduğu bir karışımdır. Rektuma kolay bir şekilde girişin sağlanabilmesi için ince bir uca ve hortuma sahiptir. Rektal tüpte herhangi bir zedelenme veya yaralanma meydana gelmemesi amacıyla kullanılan hortumun esnek ve yumuşak olması gerekir. Uygulamaya başlamadan önce rektal tüpün uç kısmına vazelin veya jel gibi kayganlaştırıcı maddeler sürülür. Kayganlaşan bölgeden tüp rektuma gönderilerek sıvı bağırsak içerisine gönderilir. Uygulamanın başarılı olabilmesi için uygulama yapılan kişinin dizlerini midelerine veya göğüslerine doğru çekmesi önemlidir. Sıvının oda sıcaklığında olması hastanın daha rahat hissetmesini sağlar. Evde yapılacak lavmanda ise uygulamadan en az 30 dakika öncesine kadar bir şey yenilmemiş olması gerekir. Prosedür hastanelerde uygulanan yöntemlerle paralel şekilde ilerler. Hasta kişinin yere yatacağı bölgeyi, ellerini ve vücudunu doğru şekilde temizlemesi gerekir. Kullanılacak lavmanın prospektüsünde uygulama yönteminin doğru bir şekilde anlaşılması ve tüm basamakların titizlikle uygulanması önemlidir. Hasta dizlerini göğsüne doğru çekmeli ve hangi elini kullanıyorsa işleme bu eliyle devam etmelidir. Yine tüpün rektuma kolay yerleştirilebilmesi için vazelin gibi kayganlaştırıcı maddelerden yardım alınması gerekir. Lavmanın türüne göre uygulama sonrasında 2 dakika ila 2 saate kadar bir bekleme süresi vardır. Bu durum dikkate alınarak tuvalete yakın olmak gerekir. Lavman nasıl yapılır konusunda talimatları doğru şekilde uygulamak hastanın endişelerinin önüne geçecektir.

LAVMANIN RİSKLERİ NELERDİR?

Lavman, bağırsakları temizlemenin en etkili yolu olarak tüm dünyada kullanılan bir yöntemdir. Geçmişi binlerce yıla dayanır ve tedavi amacıyla vücudu istenmeyen toksinlerden arındırır. Karın ağrısından baş ağrısına kadar birçok ağrı için binlerce yıldır lavman kullanılmıştır ve kullanılmaya devam edilmektedir. Çağdaş tıpta kabızlığın giderilmesi, bağırsak semptomlarının giderilmesi, iltihaplı bağırsakların tedavisi gibi birçok alanda farklı türden lavmanlar uygulanır. Tüm bu uygulamalar sonunda hastanın sağlıklı bir bağırsağa sahip olması sağlanır. Böylece hasta daha sağlıklı bir vücuda sahip olur. Tavsiye edilen kullanımın dışına çıkılmadığı sürece lavman uygulamasının çok fazla yan etkisi yoktur. Ancak çok nadir de olsa kolonun zedelenmesinden dolayı kanamalar ve bu kanamalar sonucunda oluşan enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Evde uygulanan lavmanlarda prosedürlere dikkat edilmemesi yaralanmalara neden olabilir. Baryum lavmanında da kolonun tıkanması durumu ortaya çıkabilir. Tüm bunların önüne geçilmesi amacıyla uzmandan yardım almak ve tüm prosedürleri uygun bir şekilde gerçekleştirmek önemlidir.

KAYNAK: MEDICALPARK

Lavman nedir? Nasıl yapılır? Lavmanın riskleri nelerdir? ile ilgili etiketler lavman bağırsak
GÜNÜN VİDEOSU

Elebaşılığını İsmail Azar ve Hamza Mutlu’nun yaptığı örgüt çökertildi! İşte operasyon anları...

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay merkezli 7 ilde jandarma tarafından düzenlenen Mahzen-47 operasyonunun detaylarını paylaştı. Bakan Yerlikaya, elebaşılığını İsmail Azar ve Hamza Mutlu’nun yaptığı organize suç örgütü çökertildiğini, 52 şüphelinin de yakalandığını açıkladı.