Kuran-ı Kerim'i yakan Rasmus Paludan kimdir?

İslam'a yönelik provakatif eylemlerle tanınan Rasmus Paludan Kuran-ı Kerim'i yakmasıyla gündeme geldi. Son olarak Kurban Bayramı'nda İsveç'in bu eylemlere izin vermesinin ardından bu eylemleri İsveç'te meşrulaştıran Rasmus Paludan'ın kim olduğu merak ediliyor. Peki Kuran-ı Kerim'i yakan Rasmus Paludan kimdir? Nereli? Kaç yaşında? İşte ayrıntılar...

Kuran-ı Kerim'i yakmasıyla tanınan Rasmus Paludan kimdir? Rasmus Paludan nereli? Rasmus Paludan kaç yaşında? İşte detaylar...

Kuran-ı Kerim'i yakan Rasmus Paludan kimdir?

RASMUS PALUDAN KİMDİR?

Rasmus Paludan, 2 Ocak 1982'de Danimarka'da doğan bir politikacı ve avukattır. Aşırı sağcı siyasi parti Stram Kurs'un lideri olarak bilinen Paludan, Kuran-ı Kerim'in yakıldığı etkinlikler düzenleyerek dikkatleri üzerine çekmiştir. İslam'ı "eşcinsel İslam" olarak adlandırması ve Kuran'ı yakması, üzerine tükürmesi ve fırlatması gibi provokatif eylemleri, şiddet olayları ve arabaların yakılması gibi karşı protestolara yol açmıştır.

2021 yılında Danimarka'nın Doğu Yüksek Mahkemesi tarafından ırkçı ve aşağılayıcı ifadeler kullandığı gerekçesiyle suçlu bulunan Paludan, ertelenmiş 3 ay hapis cezası almış ve Somalili bir kadına tazminat ödemek zorunda kalmıştır.

Paludan, şair Tine Paludan ve yazar Martin Paludan'ın ağabeyidir. Babası Tomas Polvall'ın İsveçli olması nedeniyle Paludan da göçmen kökenlidir ve zaman zaman İsveç'te yaşamış olmasının kendisine İsveç vatandaşlığı hakkı verdiğini belirtmektedir. Ekim 2020'de ise resmi olarak İsveç vatandaşı ilan edilmiştir.

Paludan'ın eğitimine ara vermek zorunda kalmasına neden olan bir trafik kazası sonucunda beyin ameliyatı geçirdiği bilinmektedir. Hukuk alanında lisans derecesine sahip olan Paludan, Eylül 2022 itibarıyla Kopenhag Üniversitesi'nde teoloji okumaktaydı.

Savunma avukatı olarak görev yapan Paludan, Lars Kragh Andersen gibi kendi kendine "sistem eleştirmenleri" ve tıbbi esrar savunucularının yanı sıra göçmen ilticasını içeren davalarla da ilgilenmiştir. Aynı zamanda Kopenhag Üniversitesi hukuk fakültesinde medeni hukuk ve mülkiyet hukuku alanlarında öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.

Nisan 2019'da Viborg kentinde düzenlenen bir gösteri, yaklaşık 100 karşı protestocunun katılımıyla kaosa yol açmıştır. Gösteri sırasında bir Suriyeli'nin Paludan'a taş attığı için 60 gün hapis cezasına çarptırılması ve sınır dışı edilmesi de olayların ardından gerçekleşmiştir.

Kuran-ı Kerim'i yakan Rasmus Paludan kimdir? - Resim : 2

Ağustos 2020'de Malmö'de planlanan bir Kuran yakma olayıyla bağlantılı olarak, Paludan'ın İsveç'e girişi iki yıl süreyle yasaklanmıştır. Ancak babasının İsveç vatandaşı olması nedeniyle Ekim 2020'de İsveç vatandaşlığına kabul edilmiştir.

Nisan 2022'de Paludan, İsveç'in büyük şehirlerinde Kuran'ı yakacağını duyurarak bir dizi gösteri düzenlemiştir. Bu eylemler, karşı protestocuların tahripkâr davranışları ve polise saldırıları gibi isyanlara yol açmıştır.

Son olarak, 21 Ocak 2023'te Stockholm'deki Türk büyükelçiliği önünde çakmakla Kuran-ı Kerim'i ateşe vermesine izin verilmiştir, bu da büyük tartışmalara sebep olmuştur.

Rasmus Paludan, İsveç ve Danimarka arasında geniş çapta tartışmalara neden olan provokatif eylemleri ve söylemleriyle tanınan bir figürdür. İslam karşıtlığı ve aşırı sağcı politikalarıyla dikkat çeken Paludan, toplumda derin kutuplaşmalara sebep olmuştur.

Kuran-ı Kerim'i yakan Rasmus Paludan kimdir? ile ilgili etiketler Kuran-ı Kerim
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.