Kripto para piyasasında alım satım robotlarının önemi

Son dönemde FTX’in iflası ile yeniden bir çalkantıya giren kripto para dünyasında yatırımlarını kaybetmeyenler kişiler alım satım robotuna sahip.

Kripto para piyasasında alım satım robotlarının önemi

Kripto para piyasası “riskli yatırım” olarak adlandırılan grup içindeki tüm üyelerden farklı bir yapıya sahip. Kısa sürede büyük bir çıkış ivmesi yakalayan kripto paralar, bu süreçte eşi görülmemiş karlar kazandırıyor. Bu kısa ancak oldukça karlı dönemden sonra uzun bir sessizlik ve düşüş dönemine giriliyor.

Piyasada hızlı çıkış dönemine boğa sezonu, uzun ve düşüşler yaşanan dönem ise ayı sezonu deniyor. Yatırımcılar, piyasaya yeni girenler kısaca herkes boğa sezonunda kar elde edebiliyor ancak bu sezonun sonunda piyasaya girenlerin kayıpları da yüksek oluyor.

Bütün bunlara karşın her dönemde de kazanan yatırımcılar var. Bu yatırımcılar kripto alım satım robotu kullanan kişiler. Bu robotlara verilen belli parametreler sayesinde yatırımcıların zorlu dönemlerde bile rahatlık içinde olduğunu görüyoruz.

Kripto para sektörüne giriş yapmayı düşünen ancak büyük para kayıpları yaşamak istemeyen yatırımcılar genellikle bu robotların nasıl çalıştığını merak ediyor. Adından da belli olduğu gibi robotlara belli komutlar vermek ve onların bu komutlar içinde işlem yapmasını izlemek esasında yeterli. Bu komutlar genellikle hangi alt coinlere yatırım yapılması istendiği, belli bir kazanım yüzesinde karın ana hesaba aktarılması gibi farklı parametrelerden oluşuyor.

Kısa süreli al-satlar

Robotlar piyasadaki hareketleri, çıkan haberleri insanlara kıyasla çok daha hızlı işleyip, geçmiş trendleri de göz önünde bulundurup alım ve satım emirleri veriyor. Kısa süreli al sat işlemleri ile de yatırımcılarına para kazandırıyor.

Bir örnek ile açıklamak gerekirse, BinaryX (BNX) %8,4’lük bir artış yakaladığı hafta kripto robotu bu alt coine önceden yatırım yapıyor. Belli bir kar oranı elde edildiğinde de eldeki coinlerin hepsini satıyor. Bu sayede elde edilen kar, robotu kullanan yatırımcının ana hesabına aktarılıyor. Artan para ile birlikte kripto ticaret robotu işlemlerine devam ediyor.

Bu robotları ister belli bir kar elde edene kadar, ister belli bir zaman dilimi kapsamında işlem yapacak şekilde ayarlamak mümkün. Çoğu yatırımcı ise robotları kullanmaya başladığı ilk zaman yatırdığı ana parayı geri aldığında elde edilen kar üzerinden işlemlerini devam ettiriyor.

Ancak kripto para sektörünün büyük belirsizliklere de sahip olduğu unutulmamalı. Pek çok manipülasyona açık olunması dışında, bu sektörde hizmet veren merkezi borsaların iyi denetlenememesi de başlıca sorunlardan.

Merkezi ve merkezi olmayan borsalar

Son olarak merkezi kripto para borsalarının işlem hacmi bakımından en büyük üçüncüsü olan FTX’in iflası sonrasında kripto paralarda büyük bir düşüş yeniden görüldü. Kimsenin beklemediği bu iflas ile Bitcoin, Ethereum gibi artık herkesin kalıcı olduğunu düşündüğü kripto paralar ile birlikte diğer bütün alt coinler de büyük zarar gördü.

FTX’in iflas sebebinin şirketin temel para yönetim mekanizmasının olmaması olduğu belirtiliyor. Bu esasında şirketlerin ne kadar başı boş bırakıldığının da bir göstergesi. Yaşanan bu iflas sonrası pek çok devlet merkezi kripto borsalarının denetlenmesi için çalışmalarını hızlandırdı.

Piyasaya uzak kişiler ise merkezi borsa ile merkezi olmayan borsa kavramları arasında bocaladı. Bu esasında kripto paralara uzak olanlar için oldukça anlaşılabilir bir durum. Kısa bir açıklama ile bu durumu özetlemeye çalışalım.

Binance ya da FTX gibi firmalar bir ülkede merkezi bulunan ve kripto para alım ve satımları üzerinden komisyon alan kurumlar. Ancak bunların dışında sadece internet üzerinden hizmet veren, bir merkezi olmayan ve blok zincir teknolojisine dayalı borsalar da bulunmakta.

Merkezi olmayan borsalar denetlenemiyor ancak onlar üzerinden yapılan işlemler, akıllı sözleşme adı verilen bilgisayar programları ile yapıldığı için bugüne kadar bir sorunla da karşılaşılmadı.

Öncelikle deneme yapmak gerekli

Kripto ticaret robotları genellikle anlaşmalı ve güvenilir brokerların olduğu, merkezi borsalar ile hızlı işlem yapıyor. Bu sebeple işletilen paranın olası bir iflas durumunda bir şirkette kalma ihtimali çok düşük. FTX bile iflas açıklamadan önce bütün akıllı sözleşmelerin olduğu işlemlerini tamamladı.

Yine de bu şekilde beklenmedik büyük piyasa hareketleri de robotların bile zorlanacağı durumlar yaratabiliyor. FTX benzeri bir duruma sıklıkla rastlanmasa da kripto para sektöründe benzer durumlar olabiliyor.

Bu sebeple yatırımcıların başlangıçtaki ana paralarını geri aldıktan sonra işlemlerini devam ettirmeleri açıkçası zararlarını en aza indirecek taktiklerden biri. Bununla birlikte kimi ticaret robotları başlangıçta ücretsiz bir dönem ya da bedava demo hakkı sunmakta. Bu sayede yapacağınız işlemlerin ve kullanacağınız robotun size ne kadar getiri sağlayacağını da hiçbir risk almadan görebiliyoruz.

Bu sektörde uzun zaman geçirmiş yatırımcıların bile kripto para ticaret robotları kullandığı unutulmamalı. Normal borsalardan ve döviz piyasalarından farklı olarak kripto para piyasaları haftanın yedi günü, günün 24 saati işlem yapılan yerler olduğu için kısa sürede büyük yükseliş ve düşüşler görülebiliyor.

Bazı yatırımcıların ise uzun vadeli yatırımlar yapıp, bir alt coinin o uzun zaman sonunda artış ya da azalış göstereceği üzerinden stratejiler kurar. Bu tür yatırımlarda da ticaret robotlarının yardımını almak kazanç ihtimalini arttıran faktörlerden biri.

Kripto para sektöründe olan veya girmeyi düşünen herkesin en azından demo ya da ücretsiz süreli olarak bu robotları denemesi ve olası karlarını görmesi risksiz bir yöntem olarak öne çıkıyor. Bu sayede robotların ne derece etkili olduğu da birinci elden görülebilir.

Kripto para piyasasında alım satım robotlarının önemi ile ilgili etiketler Kripto para
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.