Hasan Hüseyin Korkmazgil kimdir, neden öldü? Hasan Hüseyin Korkmazgil'in hayatı!

Türk edebiyatının çeşitli dönemlerinde iz bırakmış, toplumun duygularını ve düşüncelerini dile getirmiş birçok önemli isim bulunmaktadır. Bu isimlerden biri de Cumhuriyet döneminin önde gelen şairlerinden Hasan Hüseyin Korkmazgil'dir. Edebiyat kariyerine öğretmen olarak başlayan ve Nazım Hikmet'in şiirlerini okuduğu için görevinden uzaklaştırılmasıyla tanınır. Peki, Hasan Hüseyin Korkmazgil kimdir, neden öldü? İşte, Hasan Hüseyin Korkmazgil'in hayatı!

Türk edebiyatının farklı dönemlerinde etkileyici izler bırakmış, toplumun duygularını ve düşüncelerini başarıyla yansıtan birçok önemli isim bulunmaktadır. Bu isimler arasında Cumhuriyet döneminin önde gelen şairlerinden biri olan Hasan Hüseyin Korkmazgil de özel bir yer tutmaktadır. Edebiyat kariyerine öğretmen olarak başlayan Korkmazgil, Nazım Hikmet'in şiirlerini okuduğu için görevinden uzaklaştırılmasıyla bilinir. Peki, Hasan Hüseyin Korkmazgil kimdir ve neden hayatını kaybetti? İşte, Korkmazgil'in hayatına dair bilgiler!

HASAN HÜSEYİN KORKMAZGİL KİMDİR?

1927 yılında Sivas'ın Gürün ilçesinde hayata gözlerini açan Hasan Hüseyin, eğitim hayatını 1948'de tamamladığı Adana Erkek Lisesi ve 1950'de bitirdiği Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü ile şekillendirdi. Öğretmenlik kariyerine Göksun'da başlamıştır. Ancak siyasi faaliyetleri sebebiyle öğretmenlik görevinden alındı, tutuklandı ve ceza aldı. Bu sürecin ardından 1955-1960 yılları arasında Gürün ve Sivas'ta çeşitli işlerde çalıştı; arzuhalcilik, tabela ve portre ressamlığı, inşaat işçiliği gibi farklı alanlarda deneyim kazandı.

Toplumcu-gerçekçi şiirin öncü isimlerinden olan Korkmazgil, Türkiye Komünist Partisi (TKP) davasından dolayı siyasi eylemlere katıldığı için 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ceza sonrasında, üniversite mezunu olmasına rağmen askerlik görevini er olarak yerine getirmiş ve 27 ay boyunca bu görevi sürdürmüştü.

HASAN HÜSEYİN KORKMAZGİL NEDEN ÖLDÜ?

Hasan Hüseyin Korkmazgil'in ölümü, 1983 yılında geçirdiği beyin kanaması sonucu gerçekleşti. Bu olayın ardından bir yıl boyunca bitkisel hayatta kalan şair, 26 Şubat 1984 tarihinde evinde hayata veda etti. Cenazesi, Maltepe Camii'nde düzenlenen törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.

 
Hasan Hüseyin Korkmazgil kimdir, neden öldü? Hasan Hüseyin Korkmazgil'in hayatı! ile ilgili etiketler edebiyat
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.