e-Devlet evlilik ödeneğini kimler alacak, nasıl alınır, ne kadar ödenecek, şartları neler?

Yaz mevsimiyle birlikte düğün sezonu devam ederken, Türkiye'de "evlilik ikramiyesi" veya "evlenme ödeneği" olarak bilinen destekleme programı duyuruldu. Dul ve yetim aylığı alan gençlerin evlilik hazırlıklarına yardımcı olacak. Bu gelişmenin ardından e-Devlet evlilik ödeneği nasıl alınır veya kimler alır sorusu araştırılıyor. Peki, e-Devlet evlilik ödeneğini kimler alacak, nasıl alınır, ne kadar ödenecek, şartları neler? İşte ayrıntılar...

Yaz mevsimiyle birlikte düğün sezonu devam ederken, Türkiye'de "evlilik ikramiyesi" veya "evlenme ödeneği" olarak bilinen destekleme programı, dul ve yetim aylığı alan gençlerin evlilik hazırlıklarını kolaylaştırmaya yardımcı oluyor. Bu ödeme, annesi veya babası vefat etmiş olan veya ölüm geliri ve aylığı alan kız çocuklarına nakit olarak verilecek. Peki, e-Devlet evlilik ödeneğini kimler alacak, nasıl alınır, ne kadar ödenecek, şartları neler? Detaylar haberimizde...

e-Devlet evlilik ödeneğini kimler alacak, nasıl alınır, ne kadar ödenecek, şartları neler?

E-DEVLET EVLİLİK ÖDENEĞİ NE KADAR?

2023 yılında yapılan memur ve emekli maaşı zamları sonucunda evlilik ödeneği de yükseldi. En düşük emekli aylığı 7.500 liraya çıktığında, yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 5.625 lira, yüzde 50 oranında hak sahiplerinin maaşı 3.750 lira ve yüzde 25 hissesi olanların maaşı ise 1.875 liraya yükseldi. Buna göre, 5.625 lira yetim aylığı alan bir kişi, evlenme desteği olarak 135 bin lira alacak (iki yıllık aylık tutarına denk geliyor).

E-DEVLET EVLİLİK ÖDENEĞİ NASIL ALINIR?

Evlilik yardımı almak isteyenler, hak sahibinin en son aldığı yetim aylığına göre hesaplanan evlenme ödeneğini Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan e-devlet üzerinden başvurarak alabilirler. Daha önce evlenme ödeneği almamış olanlar, geriye dönük beş yıllık süre için başvuruda bulunabilmektedirler.

BAŞVURU YAPMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN.

E-DEVLET EVLİLİK ÖDENEĞİ ŞARTLARI NELER?

Bu evlilik ödeneği için sigorta kolunda ve yaş sınırında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur sigortalıları bu destekten yararlanabilirler. Ancak, dul olan ve tekrar evlenenler, ikinci defa bu ödeneği alamazlar ve evlenme ödeneği için hak kazanmak için aylığın en az iki yıl alınmış olması gerekmektedir.

e-Devlet evlilik ödeneğini kimler alacak, nasıl alınır, ne kadar ödenecek, şartları neler? - Resim : 2

E-DEVLET ÖDENEĞİ NE KADAR ÖDENECEK?

Evlilik ödeneği gelir vergisinden istisna tutulmaktadır ve evlilik ikramiyesi, cenaze ödeneği alınmasına engel değildir. Evlenme yardımları için herhangi bir yaş sınırı bulunmamakta olup, hak sahipleri 45 yaşında da olsa bu ödeneği alabilirler.

SSK'dan 5.625 lira dul ve yetim aylığı alan bir kişi, 135.000 lira evlilik desteği alırken, Emekli Sandığı'ndan aylık alan bir kişi ise 67.500 lira evlilik desteği alabilecektir.

Ancak sigortalı çalışan kadınlar, ölüm aylığı veya geliri almadıkları için çeyiz parası uygulamasından yararlanamamaktadır ve erkekler de benzer bir haktan mahrumdurlar. Evlenme tarihinin nüfus kütüğünde güncellenmesi gereklidir ve evlilik cüzdanının bir örneği SGK'ya verilmelidir.

e-Devlet evlilik ödeneğini kimler alacak, nasıl alınır, ne kadar ödenecek, şartları neler? ile ilgili etiketler e-Devlet Sosyal Yardım evlilik
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.