Doğum kontrol hapları kullananları bekleyen tehlike!

Yeni bir araştırma, doğum kontrol haplarının kadınların stresi yönetme yeteneğini olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor. Bu bulgu, bu hormon dolu tabletlerin vücutla nasıl etkileşime girdiğini tam olarak anlayamadığımızı ortaya koyuyor.

Aarhus Üniversitesi ve Amerika Birleşik Devletleri'nden bir ekip, 131 genç kadının kan örneği alınırken yaşadığı stres tepkilerini incelemek için bir çalışma yaptı. Çalışmaya katılanlar doğum kontrol hapı kullanan ve kullanmayan kadınları içeriyordu. Araştırmacılar özellikle kadınların kanındaki stres hormonu olan ACTH seviyelerini ölçmeye odaklandılar.

Sonuçlar dikkat çekiciydi. Doğum kontrol hapı kullanmayan kadınlar, kan örneği alımından sonra sadece 15 dakika boyunca sosyal etkinlikte bulunmalarının ardından ACTH seviyelerinde önemli bir düşüş yaşadılar. Ancak doğum kontrol hapı kullanan kadınlar, sosyal etkileşim sırasında ACTH seviyelerinde aynı düşüşü yaşamadılar.

Katılımcıların rahatlığını sağlamak için araştırmacılar, ilk kan örneği alımıyla bağlantılı olarak küçük bir intravenöz kateter kullandılar ve sonraki kan örneklerini alırken kadınları tekrar iğne yapmaktan kurtardılar. İlk prosedürün ardından kadınlar masa oyunları oynama, grup tartışmalarına katılma, şarkı söyleme veya kilise hizmetine katılma gibi çeşitli grup etkinliklerine katıldılar.

Doğum kontrol hapları kullananları bekleyen tehlike!

Translasyonel Nöropsikiyatri Birimi'nde misafir araştırmacı olan Michael Winterdahl, "Diğer insanlarla bir arada olmak stresi azaltmanın en etkili yollarından biridir. Sonuçlarımız, doğum kontrol hapı kullanan insanların sosyal etkinlikler sırasında stres hormonu seviyelerinde aynı düşüşü yaşamadıklarını gösterdiği için gerçekten önemlidir" dedi.

Bu çalışma, önceki araştırmalardan farklı olarak, genellikle aşırı durumlarda kortizol stres hormonuna odaklanan bir yaklaşım benimsedi. Bunun yerine araştırmacılar, kortizolden daha hızlı değişen ACTH'yi inceledi, bu da vücudun hızlı stres tepkisinin gözlemlenmesini ve analiz edilmesini mümkün kıldı.

Doğum kontrol haplarının kadınların stres tepkilerini etkileyebileceği uzun zamandır bilinmektedir, ancak bu çalışma, sosyal etkinlikler bağlamında ACTH'yi inceleyerek yeni bir bakış açısı sunmaktadır. ACTH, beyinden kortizol üreten adrenal kortekse nörotransmitter olarak işlev gördüğü için hızlı stres tepkisini kontrol eden mekanizmayı anlamamıza yardımcı olan önemli bir gösterge olarak kabul edilmektedir.

Araştırmacılar, doğum kontrol hapı kullanan insanların neden sosyal etkinlikler sırasında stres hormonu seviyelerinde aynı düşüşü yaşamadıklarını kesin bir açıklamaya hala ihtiyaç duyduklarını belirtiyorlar. Birkaç rekabet eden hipotez göz önünde bulunduruluyor ve bu hipotezlerin çoğu beyni ve ACTH dinamiklerini merkeze alan bir açıklama üzerinde çalışıyor. Doğum kontrol haplarının vücudun kendi progesteron üretimini baskılayabileceği ve bu hormonun sakinleştirici etkileri üzerinde etkisi olan allopregnanolon adlı bir hormona dönüşmesini engelleyebileceği öne sürülüyor.

Ayrıca, çalışma doğum kontrol hapı kullanmayan kadınların stres tepkilerinin adet döngülerinin hangi aşamasında olduklarına bağlı olarak değiştiğini ortaya koydu. Adet dönemlerinin sona erdiği ve ovülasyonu başlatmak için hormon üretiminin arttığı proliferatif aşamadaki kadınlar, stres azaltıcı etkinlikler sırasında ACTH seviyelerinde düşüş yaşamadılar. Bu fenomen, bu aşamada düşük progesteron seviyelerine ve stres regülasyonunda önemli bir rol oynayan allopregnanolon dönüşümünün az olmasına atfediliyor.

Doğum kontrol hapları kullananları bekleyen tehlike! ile ilgili etiketler Hap
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.