DeFi nedir?

DeFi, merkeziyetsiz (decentralized) ve finans (finance) kelimelerinden oluşan merkeziyetsiz finans işlemlerine verilen genel addır. DeFi hiçbir merkez veya otoriteye bağlı olmayan finansal yapılara verilen addır. Bu çerçevede, DeFi'nin ne olduğu büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, DeFi nedir? Ayrıntılar haberimizde...

Merkeziyetsiz finans işlemlerinde herhangi bir merkez ve otorite bulunmaz. Blockchain teknolojisi üzerinde çalışan DeFi, ağda bulunan finansal uygulamaların ve işlemlerin genel adıdır.

DeFi nedir?

Geleneksel borsanın aksine DeFi, Ethereum kullanan ve internet bağlantısı olan tüm kullanıcıların erişebileceği finansal içeriği bünyesinde bulundurur. DeFi piyasası merkeziyetsiz olduğu için piyasalar her an açıktır. Blok zincir üzerinden çalışan bu teknoloji, herhangi bir merkeze bağlı olan finansal hizmetlere internet bağlantısı olan her kullanıcının ulaşmasına olanak sağlar. DeFi için ideal örnekleri herhangi bir merkeze bağlı olmayan ve merkeziyetsiz çalışan Bitcoin ve Ethereum oluştururken Bitcoin’in blok zincirinde ise DeFi örneğine çok rastlanmaz. DeFi oluşturulmasında kripto para piyasasının en büyük hacme sahip ikinci kripto parası Ethereum rol oynar ve DeFi Ethereum üzerine inşa edilerek kullanıcılara sunulur. DeFi işlemleri içerisinde sanılanın aksine sadece para transferi bulunmaz. Merkeziyetsiz borsa, kredi işlemleri, alışveriş ve sigorta gibi işlemler de DeFi’yi oluşturabilir. DeFi kullanıcılara birden fazla kullanım imkanı tanır ve bunlardan bir tanesi de borç alma ve borç verme protokolüdür.

DEFI ÖZELLİKLERİ NELER?

Kripto para birimleri merkeziyetsiz çalışma prensibi vaadederken DeFi de özgür bir finansal ortam yaratma iddiasıyla geliştirilir. Geleneksel finans sistemlerine gerek teknik donanım gerekse maddi imkansızlıklar nedeniyle her kullanıcı ulaşamazken DeFi sistemine internet erişimi olan her kullanıcının ulaşması amaçlanır. Bankacılık gibi mevcut finans sistemlerine erişim sağlayamayan milyonlarca potansiyel kullanıcının DeFi aracılığıyla finans piyasasında işlem yapması hedeflenir. Fiziksel engelleri kırmayı hedefleyen bu sistem ile borsada işlem yapmak isteyen kullanıcılara çeşitli olanaklar sunulur.  Belirli kodlar üzerinden oluşturulan merkeziyetsiz borsada asıl işi formüller yapar ve DeFi sisteminde dikkat çeken detay ise neden sonuç ilişkisidir. Belirli bir şart yerine getirildiğinde gerçekleşecek işlem bellidir ve DeFi uygulamasının en net örneğini de Akıllı Kontratlar oluşturur. 

 

DeFi nedir? ile ilgili etiketler DeFi
GÜNÜN VİDEOSU

Ermenistan, Azerbaycan sınırına üzerine haç işaretli bayrak dikti!

Ermenistan, Azerbaycan ile olan sınırının üzerinde Haç işareti bulunan devlet bayrağı dikti. Ermenistan bayrağında normalde Haç işareti yer almazken, böyle bir adımın atılması Ermenistan'ın Haçlı Seferleri'ne atıf yaparak sözde gözdağı vermeye çalıştığı anlamında yorumlandı.