Daha kaliteli bir yaşam için eliminasyon diyetini uygulayın

Gıda intoleransları ve hassasiyetleri son zamanlarda oldukça yaygınlaşmaya başladı. Bu tarz şikayetleri olanlar yaşam kalitesini artırmak amacıyla eliminasyon diyetine yönlendi. İşte eliminasyon diyetiyle ilgili detaylar...

Eliminasyon diyetleri gıda intoleranslarını, hassasiyetlerini ve alerjilerini belirlemede kullanılır. Bu diyetlerde, birçok semptoma neden olduğu bilinen bazı yiyecekler bir süreliğine beslenme rutininden çıkarılır ve daha sonra bu gıdalar teker teker yeniden beslenme rutinine tanıtılarak semptomları test edilir. Bu süreçte bedenimizin bize anlattıklarını iyi dinlemek hassasiyet yaratan besinleri tespit etmek için oldukça önemlidir.

ELİMİNASYON DİYETİ NEDİR?

Eliminasyon diyeti, vücudunuzun iyi tolere etmediğini düşündüğünüz yiyecekleri diyetinizden çıkarmayı içerir. Siz tolere edemediğiniz gıdalara reaksiyon olarak gösterilen semptomları ararken, yiyecekler daha sonra teker teker yeniden beslenme düzeninize tanıtılır.

Bu süreç yalnızca 5-6 hafta sürer ve hassas bağırsak sendromu, gıda intoleransı veya gıda alerjisi olan kişilerin semptomlarını hangi yiyeceklerin etkisinin olduğu belirlenir.

Bu şekilde, eliminasyon diyeti şişkinlik, gaz, ishal, kabızlık ve mide bulantısı gibi semptomları hafifletebilir. Vücudunuzun iyi tolere edemeyeceği bir yiyeceği başarılı bir şekilde belirledikten sonra, gelecekte rahatsız edici semptomları önlemek için onu diyetinizden çıkarabilirsiniz. Her biri belirli türden yiyecekleri yemeyi veya çıkarmayı içeren birçok tür eliminasyon diyeti vardır.

Daha kaliteli bir yaşam için eliminasyon diyetini uygulayın

Bununla birlikte, bilinen veya şüphelenilen bir gıda alerjiniz varsa, o zaman sadece bir tıp uzmanının gözetiminde bir eliminasyon diyetini denemelisiniz. Kontrolsüz yapılabilecek bir eliminasyon diyeti gıda alerjenini yeniden başlatabilir ve anafilaksi adı verilen tehlikeli bir durumu tetikleyebilir. Bir gıda alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, bir eliminasyon diyetine başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Alerji semptomları arasında döküntüler, kurdeşen, şişme ve nefes almada güçlük bulunabilir.

Özetle, eliminasyon diyeti, vücudunuzun iyi tolere edemediği yiyecekleri belirlemenize yardımcı olan ve onları diyetinizden çıkaran kısa süreli bir diyettir.

ELİMİNASYON DİYETİ NASIL YAPIYILIR?

Eliminasyon diyeti iki aşamadan oluşur; bunlar eliminasyon ve yeniden tanıtma aşamalarıdır.

Eliminasyon aşaması:

Eliminasyon aşaması, semptomlarınızı tetiklediğinden şüphelendiğiniz yiyecekleri, tipik olarak 2-3 hafta gibi kısa bir süre için çıkarmayı içerir. Vücudunuzun tolere edemediğini düşündüğünüz yiyecekleri ve rahatsız edici semptomlara neden olan yiyecekleri beslenmenizden kaldırarak başlayabilirsiniz.

Bu gıdalardan bazıları işlenmiş bitkisel yağlar (mısırözü, ayçiçek, kanola) soya, süt ürünleri, şeker, buğday, glüten, tahıllar, mono sodyum glutamat, sodyum nitrit gibi katkı maddeleri, renklendiriciler, aromalar, koruyucular olabilir.

Bu aşamada, belirtilerinizin yiyeceklerden mi yoksa başka bir şeyden mi kaynaklandığını belirleyebilirsiniz. Gıdaları beslenmenizden 2-3 hafta çıkardığınız halde belirtileriniz hala devam ediyorsa, lütfen doktorunuza danışınız.

Daha kaliteli bir yaşam için eliminasyon diyetini uygulayın - Resim : 2

Yeniden tanıtım aşaması:

Bir sonraki aşama, beslenmenizden ayırdığınız yiyecekleri yavaşça diyetinize geri koyduğunuz yeniden tanıtım aşamasıdır. Semptomlar aranırken her gıda grubu 2-3 gün içinde ayrı ayrı verilmelidir. Çıkarılan her gıda grubu beslenmenize tekrar tanıtıldığında bazı belirtilerin dikkatle izlenmesi gerekir ve bu belirtiler:

-Kızarıklıklar ve cilt değişiklikleri
-Eklem ağrısı
-Baş ağrısı veya migren
-Yorgunluk
-Uyumakta zorluk
-Nefes almada değişiklikler
-Şişkinlik
-Mide ağrısı veya mide krampları
-Bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler

Daha kaliteli bir yaşam için eliminasyon diyetini uygulayın - Resim : 3

Bir gıda grubunu yeniden tanıttığınız dönemde yukarıda listelenen belirtilerden herhangi birini yaşamıyorsanız, tanıttığınız gıda grubunu iyi tolere ettiğiniz sonucuna varabilirsiniz ve bir sonraki yiyecek grubunu beslenmenize tanıtmaya geçebilirsiniz. Bununla birlikte, yukarıda belirtilenler gibi olumsuz belirtiler yaşarsanız, o zaman eliminasyon sayesinde tetikleyici bir yiyecek belirlediniz ve onu diyetinizden çıkarmalısınız. Eliminasyon dahil tüm süreç yaklaşık 5-6 hafta sürer. Birçok besin grubunu ortadan kaldırmayı planlıyorsanız, lütfen doktorunuzdan veya bir diyetisyenden tavsiye alın. Çok fazla besin grubunu ortadan kaldırmak beslenme yetersizliğine neden olabilir.

ELİMİNASYON DİYETİNDE YENMEMESİ GEREKEN BESİNLER

En iyi eliminasyon diyetleri en kısıtlayıcı olanlardır. Ancak tek bir eliminasyon beslenmesi yoktur.

En temel eliminasyon beslenmesinde:

-İşlenmiş bitkisel yağlar (mısırözü, ayçiçek, kanola)
-Soya,
-Süt ürünleri,
-Şeker,
-Buğday, glüten, tahıllar,
-Mono sodyum glutamat, sodyum nitrit gibi katkı maddeleri, renklendiriciler, aromalar, koruyucular çıkarılır.

Eliminasyon aşamasında beslenme rutininizden ne kadar çok yiyecek çıkarırsanız, hangi yiyeceklerin rahatsız edici semptomları tetiklediğini keşfetme olasılığınız o kadar artar. ancak çok fazla gıdanın çıkarıldığı eliminasyon beslenmeleri doktor kontrolünde yapılmalıdır.

Daha kaliteli bir yaşam için eliminasyon diyetini uygulayın - Resim : 4

İleri seviye eliminasyon aşamasında genellikle çıkarılan yiyecekler şunları içerir:

-Turunçgiller: Portakal ve greyfurt gibi turunçgiller.
-Gece büyüyen sebzeler: Domates, biber, patlıcan, beyaz patates, kapya biberi ve kırmızı biber
-Kuruyemiş ve tohumlar: Tüm kabuklu yemişleri ve tohumlar .
-Baklagiller: Fasulye, mercimek, bezelye ve soya bazlı ürünler gibi tüm baklagiller.
-Nişastalı yiyecekler: Buğday, arpa, mısır, kavuzlu buğday, çavdar, yulaf ve ekmek ve ayrıca gluten içeren diğer yiyecekler.
-Et ve balık: İşlenmiş etler, şarküteri ürünleri, sığır eti, tavuk, domuz eti, yumurta ve kabuklu deniz ürünleri.
-Süt ürünleri: Süt, peynir, yoğurt ve dondurma dahil tüm süt ürünleri.
-Yağlar: Tereyağı, margarin, hidrojene yağlar, mayonez.
-İçecekler: Alkol, kahve, siyah çay, soda ve diğer kafein kaynakları.
-Baharatlar ve çeşniler: Soslardan, çeşnilerden ve hardal.
-Şeker ve tatlılar: Şeker (beyaz ve kahverengi), bal, akçaağaç şurubu, mısır şurubu ve yüksek fruktozlu mısır şurubu, agave nektarı, tatlılar ve çikolata.

Bu listede olmayan diğer yiyeceklerin sizi rahatsız ettiğinden şüpheleniyorsanız, onları da çıkarmanız şiddetle tavsiye edilir. Özetle, iyi bir eliminasyon diyeti çok kısıtlayıcıdır, bu da mümkün olduğunca çok sayıda tetikleyici gıda belirlemenize yardımcı olur.

Daha kaliteli bir yaşam için eliminasyon diyetini uygulayın - Resim : 5

ELİMİNASYON DİYETİNDE YENİLEBİLEN GIDALAR

Yiyebileceğiniz bazı yiyecekler şunları içerir:

Meyveler: Turunçgiller hariç çoğu meyve.
Sebzeler: Gece büyüyen sebzegiller hariç çoğu sebze.
Et ve balık: Hindi, kuzu eti, yabani av ve somon gibi soğuk su balıkları dahil.
Süt yerine kullanılan ürünler: Hindistan cevizi sütü ve şekersiz pirinç sütü
Yağlar: Soğuk preslenmiş zeytinyağı, keten tohumu yağı ve hindistancevizi yağı .
İçecekler: Su ve bitki çayları.
Baharatlar, çeşniler ve diğerleri: Karabiber, taze otlar ve baharatlar (kırmızı biber ve kırmızı biber hariç) ve elma sirkesi dahil.

ELİMİNASYON DİYETİNİN FAYDALRI NELERDİR?

Eliminasyon diyetleri, hangi yiyeceklerin vucüdunuzda semptomlara neden olduğunu keşfetmenize yardımcı olur, böylece onları bulup beslenme rutininizden çıkarabilirsiniz.

-Hassas bağırsak sendromu belirtilerini azaltabilir.
-Eozinofilik Özofajitini olan insanlara yardımcı olabilir.
-Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) semptomlarını azaltabilir.
-Egzama gibi cilt durumlarını iyileştirebilir.
-Kronik migreni azaltabilir.

Daha kaliteli bir yaşam için eliminasyon diyetini uygulayın ile ilgili etiketler Eliminasyon diyeti besin hassasiyeti Besin alerjileri Gıda intoleransı
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.