Çocuklarda diş sağlığına bebeklikten başlanmalı

Diş sağlığı genel vücut sağlığı için de oldukça önemlidir. Ebeveynler çocuklarının diş sağlığına bebeklikte ilk dişin görünmeye (6 ila 8 ay arası) başladığı zamandan dikkat etmeli ve çocuklarına diş fırçalama alışkanlığını kazandırmalıdır.

Çocuklarda diş fırçalama zamanının bebeklik döneminde başladığına değinen Dr. Öğr. Üyesi Murat Cömert, “ Bebeğinizin ilk dişi görünmeye başladığında (6 ila 8 ay arası genellikle) dişlerde temizleme yapmaya başlayın. Sabah ve akşam olacak şekilde dişlerini ıslak temiz bir tülbent ile temizleyin. Diş fırçası ve diş macunu alışverişini beraber yapın. Çeşitli renklerde veya onların sevdiği çizgi film karakterlerinin olduğu birkaç fırça ve macun alınız” dedi.

Çocuklarda diş sağlığına bebeklikten başlanmalı

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Murat Cömert, çocuklarda diş fırçalamanın önemini belirterek aileleri uyardı. Dr. Öğr. Üyesi Murat Cömert, her ebeveynin çocuklarında görmek istediği şeylerden birinin dişlerini düzenli fırçalamasının olduğunu ifade ederek “Çocuklarda diş fırçalama zamanı bebeklik döneminde başlar. Bebeğinizin ilk dişi görünmeye başladığında (6 ila 8 ay arası genellikle) dişlerde temizleme yapmaya başlamalıyız. Sabah ve akşam olacak şekilde dişlerini ıslak temiz bir tülbent ile temizlemek gerekir. Çocuklarda diş fırçası kullanımı arka dişlerin çıktığı 2,5 ila 3 yaşında başlanması uygun olacaktır. Diş fırçalama usulü ebeveynler tarafından gösterilmeye çalışılmalıdır. Çocuklar sadece dişlerinin yüzeylerini fırçalarlar, dişlerde çürük olmaması için özellikle dişlerin ara yüzlerinin fırçalanıp fırçalanmadığı ebeveynler tarafından kontrol edilmelidir” dedi.

DİŞ FIRÇALAMAYI BİRLİKTE EĞLENCELİ HALE GETİRİN

Çocukların diş fırçalamasının onlara sıkıcı geldiğine değinen Dr. Öğr. Üyesi Murat Cömert, şöyle devam etti: Çocuklar anne ve babalarını her zaman rol model olarak görürler. Bunun için çocuklarınızla aynı anda dişlerinizi fırçalayınız. Diş fırçası ve diş macunu alışverişini beraber yapınız. Çocuklarınıza çeşitli renklerde veya onların sevdiği çizgi film karakterlerinin olduğu birkaç fırça ve macun alınız. Böylece diş fırçalamayı çocuklar için keyifli bir hale getirebiliriz. Çocuğunuz dişlerini nasıl fırçaladığını görmesi motivasyonunu arttıracaktır. Bu yüzden dişlerini fırçalarken aynada kendisini görebilmesini sağlayın. Oyun olarak çocuğunuzun oyuncaklarını veya oyuncak bebeklerinin dişlerini fırçalamasını isteyin. Böylelikle herkesin dişlerinin fırçalanması gerektiğini düşünmesini sağlarsınız.

Çocuklarda diş sağlığına bebeklikten başlanmalı - Resim : 2

TAKDİR EDİP, ÖDÜLLENDİRİN

Dr. Öğr. Üyesi Murat Cömert, çocukların dişlerine zarar veren paketlenmiş şekerli gıdaları tüketmemesi gerektiğine işaret ederek şu bilgileri verdi: Beslenme sonrası çocuklara aynada dişlerindeki yemek artıklarını gösterin, dişlerini fırçaladıktan sonra ise temiz haliyle karşılaştırmasını sağlayın. Diş fırçalama sonrasında onu takdir edip ödüllendirmeyi unutmayalım. Yıllık diş hekimi kontrolümüzü bir etkinlik gibi düzenleyelim. Diş hekimi kontrolünden önce kontrol esnasında ona neler yapılacağını anlatalım.

GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.