Berdel nedir, ne demek, kelime anlamı ne?

Berdel nedir? sorusu Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 15 yaşında katledilen Yasemin Demir'in 'Berdel' olarak evlendirilmesi ardından gündeme geldi. Bu çerçevede 'Berdel nedir?' veya 'Berdel'in anlamı ne?' gibi sorular araştırılıyor. Peki, Berdel nedir, ne demek, kelime anlamı ne? İşte ayrıntılar...

Diyarbakır, Bismil'de 15 yaşında amca oğlu ile evlendirilen ve 3 yıl önce ortadan kaybolan, ardından cesedi bir kum ocağında bulunan Yasemin Demir'in 'Berdel' olarak evlendirildiği gündeme geldi. Ayrıca, Yasemin Demir'in babası, iki kardeşi, eşi, eşinin kız kardeşi ve eşinin yeğeni tarafından aile meclisinde töre olarak öldürüldüğü ortaya çıktı. Bu korkunç olayın ardından Berdel'in ne olduğu araştırılıyor. Peki, Berdel nedir, ne demek, kelime anlamı ne?

Berdel nedir, ne demek, kelime anlamı ne?

BERDEL NEDİR, ANLAMI NE?

Berdel, kan bağı bulunan aileler arasında yapılan bir evlilik yöntemidir ve karşılıklı olarak kızların birbirine gelin verilmesi ya da evlenecek iki erkeğin, ailelerindeki kızları karşılıklı olarak kendilerine eş olarak seçmeleri ile gerçekleşir. Aynı anda gerçekleşen ve eşitlik ve karşılıklılık üzerine inşa edilen bir evlilik türü olan berdel töresi, aileler arasındaki kan davalarını önlemek amacıyla da yapılır.

Trampa berdel, evlenecek kızın ailesine başlık parası ödenemeyen durumlarda tercih edilen bir töredir. Karşılıklı kızların değiştirilmesi ya da başka akrabaların kızlarının da dahil edilmesiyle gerçekleştirilir. Bu tür berdelde her zaman aynı yaşta kızlar değiştirilmez ve zaman zaman bebek ya da çocuk yaşta kız çocukları da dahil edilebilir.

Kan berdeli ise bir anlaşmazlık ya da düşmanlık sonucunda oluşan kan davalarını durdurmak ya da kan akmasını önlemek amacıyla yapılır. Aileler, ölen kişinin kanının bedeli olarak ya da can teminatı olarak, kızlarını karşı tarafa vererek kan davalarını sonlandımasıdır.

Berdel töresi, bazı toplumlarda halen uygulanmaya devam etmektedir ve özellikle tarım ve hayvancılıkla geçinen kırsal kesimlerde yaygındır. Bu töre, toplumun geleneksel değerlerine dayanmaktadır ve bazı bölgelerde kan davalarının önlenmesinde ve aileler arasındaki barışın sağlanmasında bir çözün olarak görülen ilkel bir töredir.

Berdel nedir, ne demek, kelime anlamı ne? ile ilgili etiketler Diyarbakır