Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı sona erdi! İkinci toplantı tarihi açıklandı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşti. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki ilk toplantısı yapıldı. Açıklamalar peş peşe gelirken, ikinci toplantı tarihi açıklandı. İşte detaylar...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı sona erdi! İkinci toplantı tarihi açıklandı

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamının belirlenmesine yönelik süreç resmen başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın başkanlığında, Bakanlığın ev sahipliğinde toplanan komisyonda, işçi heyetine TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren heyetine ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol başkanlık ediyor.

 İKİNCİ TOPLANTI 18 ARALIK'TA

 

İlk toplantı ücret konuşulmadan gerçekleşti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısını 18 Aralık'ta yapacak.

TÜRK-İŞ'TEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Karayolu işçisi, hastane işçisi, enerji işçisi, AVM işçisi yaşadıklarını doğrudan anlatacak. Sosyal devlet anlayışında iktisaden zayıf kesimlerin korunması amaçlanır. Asgari ücretin yeniden tespiti milyonlarca ücretli çalışan ve ailesi tarafından takip edilmektedir. Burada belirleyici olan hükümetin yaklaşımıdır. Atılan olumlu adımlar sürdürülmelidir. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması işçi kesimini talebiydi bu geçtiğimiz yıl uygulamaya girdi. Tüm ücretli çalışanların vergisi asgari ücretli çalışanların faydalandığı tutar kadar azaldı. Vergide adaleti sağlamaya yönelik adımlar devam etmedi. Ücretlerin vergi ve gelir tarifesi oranları düşük kaldı. Yılbaşında ele geçen ücret aylar geçtikçe azalmaktadır.

Asgari ücret bir koruma ücretidir. Fiyat artışları başta gıda olmak üzere her alanda devam etmektedir. Asgari ücret aylardır açlık sınırının altındadır. Halen günlük net asgari ücret 380 TL’dir. Bu ücretle işçi ve ailesi hangi zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecektir.

Toplam nüfus içinde ücretli çalışanların sayısı yükselmesine rağmen milli gelirden aldıkları pay giderek düşmektedir. Uygulanması gereken gelirler politikasıdır. Sosyal taraflar sadece ücretler politikasını değil bir bütün olarak gelir politikasını gözden geçirmelidir. İşçi, işveren kesintilerinin neden yüksek olduğu hep birlikte değerlendirilmelidir. Tespit edilecek asgari ücretin işçilerin ve toplumun beklentilerine uygun olmasını bekliyoruz.

Refahı adil paylaşmanın gereği yapılmalıdır. İşçi kesimi olarak komisyon çalışmalarına katkımız bu şekilde mümkün olacaktır. Taraflara yararlı olmasını ve olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz." dedi.

TİSK: SÜRECİ DENGELİ BİR RAKAM DA TAMAMLAMAK İSTİYORUZ

İşveren tarafı adına konuşan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da açıklamasında "İşçi olmadan işveren olmaz. İstihdamın korunması için verilecek desteklerin bu dönem için kıymetli olduğunun farkındayız. Vergi dilimlerinde yapılacak güncelleme de atılacak önemli adımlardan biri. Sürecin en hızlı şekilde, dengeli rakam ve mutabakatla tamamlama arzusundayız." dedi.

 

 

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı sona erdi! İkinci toplantı tarihi açıklandı ile ilgili etiketler ekonomi asgari ücret tespit komisyonu asgari ücret Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Vedat Işıkhan
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.