Doların sonu yakın

Küresel medya ABD dolarının cazibesinin artacağı algısını küresel toplumun zihnine yerleştirmek için psikolojik yöntemlere başvursa da mızrak çuvala sığmıyor… Haziran ayından bu yana ABD'nin borcu, her 100 günde 1 trilyon dolar artış gösterirken, mevcut 35 trilyon dolar borç da bu süratte devam ederse üç yıl içinde 45 trilyon dolarlık bir rakama ulaşacak. Altının son dönemde parlaması ve merkez bankalarının altın stoklamasının ana nedenlerinden bir tanesi bu…

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Bu gidişi dünyanın en zengin insanı Elon Musk da, kendine ait X platformunda yazdı.
Musk, ABD'nin ulusal borçla ilgilenmemesi halinde doların sonunun geleceğini öngördü ve "Ulusal borcumuzla ilgili bir şeyler yapmalıyız, yoksa doların hiçbir değeri olmayacak." dedi. Bu açıklamanın altında yaşanan önemli gelişmeler var.

İki hafta önce ABD'de açıklanan makroekonomik veriler ve şirket finansalları piyasaların sert bir şekilde dalgalanmasına neden oldu. Perşembe günü açıklanan Birinci çeyrek gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) verisi daha önce düşünülenden daha fazla enflasyon artışına işaret ederek zayıflayan bir ekonomi ile birlikte ele alındığında, FED için en kötü sonuç olarak görülmek suretiyle yumuşak iniş beklentilerini iyice zayıflattı.

Perşembe günü %4,74 seviyesini test ederek son 6 ayın zirvesine yükselen ABD 10 yıllık hazine getirileri, beklentilere yakın ve uyumlu olarak görülen  PCE verisi ardından % 4,6 seviyesine gerilerken, Microsoft ve Google gibi büyük şirketlerin güçlü finansal raporları, en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksinin haftanın son iş gününde %1 yükselmesine neden oldu. Teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksi ise % 2 yükseldi.

FED'in içinde olduğu durum da oldukça sıkıntılı. Çünkü bir yanda yavaşlayan bir ekonominin işaretleri artarken, diğer yanda yüksek faizler kamunun borç yükünü daha da artırıyor. Gelinen noktada enflasyon büyük bir katılık gösterirken, FED'in kredibilitesinin sorgulanmaya başlanmasından endişe ediliyor.

Doların sonu yakın ile ilgili etiketler Dolar Elon Musk ABD
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.