ALS hastalığı nedir? ALS rahatsızlığı belirtileri nelerdir?

Amyotrofik lateral skleroz olarak bilinen ve istemli kas hareketinin kontrolünden sorumlu sinir hücrelerinin hasarından kaynaklanan nadir bir nörolojik hastalık olan ALS hastalığı, ilerleyici olmakla birlikte belirtileri zamanla daha da kötüleşir. Peki, ALS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

ALS, diğer adıyla motor nöron hastalığı, beyin ve omurilikte bulunan sinir hücrelerini etkileyen ve istemli kas hareketinin kontrolünün kaybına sebebiyet veren bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. ALS, beyindeki (üst motor nöronları) ve omurilikteki (alt motor nöronları) motor sinir hücrelerinin progresif dejenerasyonu ile karakterizedir.

ALS Nedir?

ALS, diğer adıyla motor nöron hastalığıdır. Beyin ve omurilikte bulunan sinir hücrelerini etkileyen kasları kontrol eden ve beynin içindeki sinir hücrelerinin ve istemli kas hareketlerinde kontrol eden bir omurilik rahatsızlığıdır. ALS hastalığı, beyindeki üst motor nöronları ve omurilikteki alt motor nöronları ile motor sinir hücrelerinin progresif dejenerasyonu ile ayırt edilmektedir.

ALS Belirtileri Nelerdir?

ALS'nin başlangıç belirtileri hastaya göre farklılık göstermektedir. Birisi kalem veya kahve fincanını tutmakta zorluk çekerken, bir başka kişi konuşma ile ilgili problem yaşayabilmektedir.

ALS hastalığı nedir? ALS rahatsızlığı belirtileri nelerdir?

Hastalığın ilerleyiş hızı, hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. ALS hastalarında ortalama hayatta kalma süresi 3 ila 5 yıl olmasına rağmen, birçok hasta 10 ya da daha fazla yaşayabilir.

ALS’nin en çok görülen belirtileri arasında;

• Yürürken tökezleme,
• Eşyaları taşımada güçlük,
• Konuşmada bozulma,
• Yutma problemleri,
• Kaslarda kramplar ve sertlik,
• Başı dik tutmada güçlük çekme şekilde sıralanabilir.

ALS ilk başlarda sadece bir eli etkileyebilir veya sadece bir bacağınızda sorun yaşayabilirsiniz, bu da düz bir çizgide yürümeyi zorlaştırmaya neden olur. Zamanla, kontrol ettiğiniz kasların neredeyse tamamı hastalıktan etkisine girdikten sonra kalp mesane kasları gibi bazı organlar ise tamamen sağlıklı kalır.

ALS hastalığı nedir? ALS rahatsızlığı belirtileri nelerdir? ile ilgili etiketler ALS als hastalığı
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.