Zombi geyik hastalığı nedir? Belirtileri neler?

Halk arasında "zombi geyik hastalığı" olarak bilinen ancak tıptaki adı kronik zayıflama hastalığı (CWD) olan bu bulaşıcı nörolojik hastalık, ilk kez 1981'de yabani geyikler arasında tespit edildi. Hastalık, beyin hücrelerinin parçalanmasına neden olarak, hayvanlarda halsizlik, aşırı salya akışı, sersemleme ve zayıflama gibi semptomlarla ölüme yol açmaktadır.

Zombi geyik, transmissible spongiform encephalopathies olarak adlandırılan bulaşıcı bir hastalık grubunun bir parçasıdır. Bu hastalık grubu, normalde beyinde bulunan proteinlerin anormal bir formu ile ilişkilendirilen prion adı verilen unsurları içerir. Prionlar, sağlıklı proteinleri anormal bir yapıya dönüştürerek hastalığın yayılmasına katkıda bulunabilirler.

CWD, popüler olarak bilinen adıyla zombi geyik hastalığı, geyik, karibu, wapiti ve diğer geyik familyasına ait memelilerde gözlemlenen bir nörolojik rahatsızlıktır. Bu hastalık, anormal proteinlerin, prion adı verilen, sinir dokusunda hasara yol açacak şekilde birikmesi sonucu ortaya çıkar.

ZOMBİ GEYİK HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELER?

CWD, özellikle Kuzey Amerika'da sıkça görülen bir hastalıktır ve genellikle vahşi popülasyonlarda tespit edilmektedir. Hastalığın bulaşma yolları arasında, doğrudan temas, tükürük, idrar, dışkı ve enfekte hayvanların bulunduğu çevresel faktörler yer almaktadır.

Hastalık, hayvanlarda halsizlik, salya akıtma, sersemleme ve zayıflama gibi semptomlara yol açarak beyin hücrelerinin parçalanmasına neden olur ve sonuçta ölüme sebep olabilir.

Zombi geyik hastalığının belirtileri, hastalığın ilerlemesi sürecinde değişiklik gösterebilir. Erken evrelerde genellikle herhangi bir belirti görülmeyebilir. Ancak, hastalık ilerledikçe aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir: halsizlik ve uyuşukluk, salya akıtma, koordinasyon bozukluğu, kas güçsüzlüğü, kilo kaybı, İştahsızlık, Susama, davranış değişiklikleri.

Zombi geyik hastalığı nedir? Belirtileri neler? ile ilgili etiketler hastalık
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.