Türk Telekom CEO'su Ümit Önal kimdir? Milli 5G teknolojisi nedir?

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal Sabah gazetesinden Okan Müderrisoğlu'na verdiği röportajda, alelacele hayata sokulacak ithal 5G teknolojisinin Türkiye’yi ithal cennetine çevirebileceğine dikkat çekerek, “Milli 5G teknolojisini 2025’te gerçekleştirebiliriz” ifadelerini kullandı. Yapılan haberlerin ardından, "Milli 5G teknolojisi nedir?" sorusu büyük bir merakla araştırılmaya başlandı. İşte detaylar...

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal,  5G teknolojisini yerli ve milli imkânlarla üretecek mühendislik kabiliyetine ve hazırlıklara sahip olduklarını belirterek, "Birkaç yıl içinde yerli 5G teknolojisini başaracağız. Türkiye'nin 5G'de ithalat cennetine dönüştürülmesine geçit vermemeliyiz!" ifadelerini kullandı.

Önal, dünyada 5G teknolojisinin vardığı aşamaya, Türkiye'nin bu noktadaki yerine ve bir an önce 5G'ye geçilmesini savunan çevrelere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal'ın Sabah'tan Okan Müderrisoğlu'na verdiği röportajın ilgili kısımları şu şekilde: 

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal kimdir? Milli 5G teknolojisi nedir?

Türkiye'nin, hızla 5G teknolojisini kullanması gerektiğini söyleyenoperatörler ve uzmanlar var. Sizin yaklaşımınız nedir?

Biz bu topraklarda 180 yılı aşkın zamandır hizmet veren yüzde 100 yerli tek operatörüz. Ülkemizin her bir noktasına en ileri teknoloji ile hizmet götürüyoruz. Genetik mirasımız gereği yaptığımız her işte ülkemizin çıkarlarını en önde tutuyoruz. Yerli teknoloji üretmeyi de teknolojide dışa bağımlılığın azaltılmasını da milli görev olarak görüyoruz. Türk mühendisliğinin bu konuda ciddi çalışmaları var. Birkaç yıl içinde bunu başarabileceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Türkiye'nin dijital dönüşümünü tamamlamaya ve 5G yolculuğunda Türkiye'yi öncü yapmaya kararlıyız.

"5G'de geç kalmak, dijitalleşmede yaya kalmaktır" deniliyor...

Alelacele hayata sokulacak ithal 5G teknolojisinin ortaya çıkaracağı cari açık başta olmak üzere birçok problemin de önüne geçip dünyaya satabileceğimiz bu teknoloji ile ülkemize gelir getirebileceğimize inanıyoruz.

Rakipleriniz, "5G ve hemen" iddiasında ısrarlı görünüyor...

Zamanındaki tercihleri nedeniyle, sıkışan ve taşımakta zorlandıkları data trafiği sorununu aşmak için olması gereken zamandan önce ülkemize ithal 5G teknolojisini getirmeyi adeta dayatarak, sırtımıza yük olacak cari açığı göz ardı edip, bir de sureti haktan görünüp bunu ülkeye hizmetmiş gibi sunmak isteyenlere diyeceğimiz tek söz var: "Kusura bakmayın biz gerçekleri kamuoyuyla paylaşmaktan geri durmayız!"

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal kimdir? Milli 5G teknolojisi nedir? - Resim : 2

Dünya, 5G'de hangi seviyede?

Henüz olgunluk seviyesine ulaşmamış ve dünyadaki kullanım oranları yüzde 10'lar seviyesinde olan 5G teknolojisinden söz ediyoruz.

Türk Telekom 5G teknolojisini üretip geliştirecek aşamada mı peki?

Gücü her gün artan ve dünyada her geçen gün daha fazla rağbet gören yerli savunma sanayimiz gibi, yakında yollara çıkacak yerli otomobilimiz TOGG gibi yerli 5G teknolojisinin de bu topraklardan Türkiye'nin ve dünyanın hizmetine sunulabileceğini düşünüyoruz. Grup şirketimiz Argela ve Silikon Vadisi'ndeki iştiraki Netsia'nın, 5G ve yeni nesil iletişim teknolojileri alanında dünya çapında toplam 57 patenti bulunuyor. Bunlar içinde globaldeki tüm operatörlerin hayatını kolaylaştıracak VRAN ve SEBA teknolojilerini dünya için üretecek seviyeye geldik. 2023'te ABD'li ortağımızla ilk ürünü dünya pazarına satmaya başlayacağız. Ayrıca bu bir milli görev. Türkiye'nin önde gelen teknoloji geliştiricileriyle beraber bu projeyi birlikte yapabiliriz. 5G'nin babayiğitleri neden olmasın?

Fiberde, ortak altyapı çağrılarına yaklaşımınız nedir?

Altyapı paylaşımı konusunda, 2018'de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı nezdinde sektörün tüm oyuncularının mutabakatıyla protokol imzalandı. Ortak altyapıda bu ülkeye en iyi şekilde hizmetin yolu, tüm oyuncular tarafından imzalanarak kabul edilmiş bu altyapı protokolünü etkin şekilde uygulamaktan geçiyor.

Yapılan haberlerin ardından Ümit Önal'ın yaşamı da büyük bir merakla araştırılmaya başlandı. 

İşte Ümit Önal'ın kariyerine dair bilgiler...

TÜRK TELEKOM CEO'SU ÜMİT ÖNAL KİMDİR?

Ümit Önal, 1995 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklam ve Halkla İlişkiler Bölümünden mezun olmuştur. Ardından reklam, prodüksiyon, içerik/yayıncılık/reklam satışı alanlarında TGRT ve Kanal 7 gibi Türkiye’nin önde gelen medya kuruluşlarında yönetici pozisyonunda görev almıştır.

2007 yılında Turkuvaz Grubuna katılan Önal, önce ATV Genel Müdürü, daha sonra Grubun bünyesindeki tüm markalar için Reklam Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır.

2014-2015 yılları arasında Show TV Genel Müdürü olarak çalışmış, ardından 2015-2016 yılları arasında Digitürk Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı olarak görev yapmıştır. Bu süreçte, şirketin el değiştirmesi aşamasında (TMSF sürecinde) aktif rol oynamıştır.

Medya sektöründe 20 yılın üzerinde deneyimi ile Ümit Önal, Türkiye’nin medya transformasyonunun gerçekleştirilmesi sürecinin bir parçası olma şansını yakalamış ve kariyeri boyunca sektör derneklerinde aktif olarak görev almıştır. TİAK (Televizyon İzleme ve Araştırmaları) Başkanlığı yapmış olup şu an aynı kuruluşta Yönetim Kurulu Üyeliğini sürdürmekte ve aynı zamanda TVYD’de (Televizyon Yayıncıları Derneği) Komite Başkanlığını yürütmektedir.

Aralık 2016 – Aralık 2018 döneminde Türk Telekom Satış ve Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştır.

Ümit Önal, Aralık 2018 tarihinden itibaren Pazarlama ve Müşteri Hizmetlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini sürdürmüştür. Ayrıca Satış Genel Müdür Yardımcısı pozisyonunu da vekaleten yürütmüştür.

31 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla, Türk Telekomda CEO'luk koltuğuna oturan Ümit Önal, Türkiye'nin dijital ve teknolojik dönüşümüne öncülük etme vizyonuyla çalışmalarına başladı.

 

 

 

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal kimdir? Milli 5G teknolojisi nedir? ile ilgili etiketler 5G Ümit Önal miili 5g
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.