Rus savaş gemileri Boğazlardan geçebilecek mi? İşte Montrö maddeleri

Boğazlardan savaş gemisi geçebilir mi? Türk askerinin Suriye'de hedef alınması ve 33 Mehmetçiğin şehit edilmesinden sonra gözlerin çevrildiği Rusya'nın iki savaş gemisi Akdeniz'e doğru yola çıktı ancak Türkiye'nin fiilen de olmasa savaş durumunda olması akıllara Montrö Boğazlar Sözleşmesini getirdi. Sözleşmeye göre Türkiye'nin savaş gemilerini geçirmeme hakkı var.

İdlib'te barış için bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri koordinatları Rusya ile paylaşılmasına rağmen dün gece savaş uçaklarının hedefi oldu. Türkiye anında karşılık verdi ancak ilk saldırının ardından yardım için giden ambulanslar bile vuruldu.

SURİYE'DE ALÇAK SALDIRI

Türkiye'nin bu saldırıda hedef olması akıllara askeri unsurlarımızın koordinatlarının nasıl elde edildiği sorusunu getirdi. Milli Savunma Bakanı Akar koordinatların anlık Rusya ile paylaşıldığını bilirtirken Rusya saldırıya savaş uçaklarının katılmadığını öne sürerek Esed rejimi ile koordinat bilgisi dışında bilgi paylaştıklarını öne sürdü, saldırıyı Esed güçlerinin yaptığını belirtti.

 
Yaşanan gelişmelerden sonra Rus askeri unsurlarının hareketi dikkat çekti. İki Rus gemisi bölgeye harekete geçti ancak bu gemiler henüz Boğazlardan geçmedi.

MONTRÖ BOĞAZLAR ANLAŞMASINA GÖRE TÜRKİYE 'DUR' DİYEBİLİR

Rusya ile diplomatik temasların yoğunlaştığı saatlerde Montrö Boğazlar Sözleşmesi yeniden gündeme geldi. Sözleşmenin 20. maddesindeki detay gözden kaçmadı.

20 MADDE TÜRKİYE İZİN VERMEZ DİYOR

Sözleşmenin yirminci maddesi net. Türkiye savaş zamanında ilk 18 maddeyi bypass edip dilediği gibi karar alabiliyor.

İŞTE O MADDE

“Savaş zamanında, Türkiye savaşan ise, 10. maddeden 18. maddeye kadar olan maddelerin hükümleri uygulanamayacaktır; savaş gemilerinin geçişi konusunda Türk Hükümeti tümüyle dilediği gibi davranabilecektir.”

MONTRÖ ANLAŞMASI MADDE 21

Türkiye kendisini pek yakın bir savaş tehlikesi tehdidi karşısında sayarsa, Türkiye'nin, işbu Sözleşmenin 20. maddesi hükümlerini uygulamağa hakkı olacaktır.

Rus savaş gemileri Boğazlardan geçebilecek mi? İşte Montrö maddeleri ile ilgili etiketler Suriye Türkiye Cumhuriyeti Rusya Saldırı montrö boğazlar sözleşmesi boğazlar şehitler möntrö maddeleri rus savaş gemileri
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.