Mide ağrıları oruçla birlikte arttıysa dikkat: Bu yöntemleri deneyin! Uzmanlar önerdi

Oruç tutarken mide ağrısı çekenler için işin uzmanlarından uyarılar geldi. Yaşanan ağrıları geçirmenin mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, bazı önerilerde bulundu. İşte mide ağrılarına iyi gelen yöntemler…

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tutulmaya başlanmış olan oruçların uzun süre açlık yaratması ve bu süreden sonra birden yeme eylemini beraberinde getirmesi, özellikle mide rahatsızlığı olanlar için zorlayıcı olabilir. Ancak, uzmanlar doğru alışkanlık ve doğru beslenme listeleri ile hem oruç tutmanın hem de mide rahatsızlıklarından korunmanın mümkün olduğunu bildirdi.

Mide rahatsızlıklarının en yaygını olarak görülen reflü, yemek yedikten sonra mide asidinin ve midedeki yiyeceklerin yemek borusuna doğru geri çıkışı olarak tanımlanıyor. Reflü ataklarının özellikle Ramazan ayında artabileceğine dikkat çeken uzmanlar, mide ağrılarını beraberinde getirecek olan reflü ataklarından alınacak bir dizi önlemler ile korunmanın mümkün olduğunun altını çizdi. İşte mide ağrılarına iyi gelen yöntemler…

ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIN

Reflü ataklarına yakalanmadan Ramazan ayının geçirilmesinin mümkün olduğunu bildiren uzmanlar, orucu açtıktan sonra 15 dakika kadar dinlenilmesini önerdi. Edinilmiş olan alışkanlıkların değiştirilmesi ile yeni alışkanlıklarının kazanılmasının reflü ile mücadelede önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, aynı zamanda yemeklerin hızlı değil, yavaş ve daha uzun sürelerde yenmesi gerektiğini vurguladı.

Ramazan ayına suyun yemekle birlikte değil, yemekten 1-2 saat sonra sahura kadar olan sürede içilmesi gerektiğini açıklayan uzmanlar, gazlı içeceklerden uzak durmanın önemli olduğuna da değindi. Hafif yatar pozisyon da dahil olmak üzere yemekten sonraki iki saatte hiçbir şekilde uyku ya da uzanma önermeyen uzmanlar, dik oturulması gereken bu süre zarfında reflüyü azdırabilecek sıkı kemer ya da dar giysilerden de uzak durmak gerektiğinin altını çizdi.

BESLENME LİSTENİZİ GÖZDEN GEÇİRİN

Mide ağrıları oruçla birlikte arttıysa dikkat: Bu yöntemleri deneyin! Uzmanlar önerdi

Reflü ataklarından kurtulmak için sahurda ve iftarda tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken yiyeceklere ilişkin bilgi veren uzmanlar, reflü dostu ve reflü dostu olmayan yiyecekleri açıkladı. Bu kapsamda; patates ve brokoli gibi yüksek lif içeren gıdaları öneren uzmanlar; zencefil, kimyon, tuzsuz leblebi ile tuzsuz ve kavrulmamış kuruyemişlerin de tüketilebileceğini bildirdi.  Az yağlı proteinli besinler olan tavuk, hindi gibi gıdaları öneren uzmanlar, az yağlı ve az acılı besinlerin tüketilmesine hassasiyet göstermek gerektiğini vurguladı.

Tüketilmemesi gereken listeye ilk olarak aşırı yağlı ve acılı besinleri alan uzmanlar; kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri kullanılan tüm besinlerden reflü ataklarına yakalanmamak için uzak durmak gerektiğini bildirdi. Pastırma, salam, sosis, sucuk gibi salamura ve sodyum oranı yüksek besinler ile karnabahar, mandalina, greyfurt, limon, portakal, domates, soğan gibi reflü hassasiyetini artıracak besinlerden de uzak durmak gerektiğini söyleyen uzmanlar, reflü rahatsızlığı olanlara; krema, mayonez, tereyağı, margarin gibi gıdaları da önermedi.

Mide ağrıları oruçla birlikte arttıysa dikkat: Bu yöntemleri deneyin! Uzmanlar önerdi ile ilgili etiketler hastalık
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.