Lokal anestezi nedir? Nasıl yapılır? Lokal anestezi kaç saat sürer?

Günümüzde birçok kişi çeşitli sebeplerden dolayı ameliyat masasına yatıyor... Çeşitli operasyonlara girecek olanlar tarafından ise "lokal anestezi" en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, lokal anestezi nedir? Ayrıntılar haberimizde...

Lokal anestezi, tıp ve cerrahi uygulamalar sırasında belli bir bölgeyi uyuşturmak amacıyla kullanılan bir tür anestezi yöntemidir. Bu yöntem, hastanın bilinçli bir şekilde uyanık kalmasına ve genel anesteziye gerek duyulmadan cerrahi işlemlerin veya diğer tıbbi müdahalelerin yapılmasına olanak tanır. İşte ayrıntılar... 

Lokal anestezi nedir? Nasıl yapılır? Lokal anestezi kaç saat sürer?

LOKAL ANESTEZİ NEDİR? NASIL YAPILIR? LOKAL ANESTESİ NE KADAR SÜRER?

Lokal anestezi, belirli bir bölgeyi uyuşturarak ağrı ve acı hissini azaltır veya tamamen ortadan kaldırır.

Lokal anestezi, genellikle aşağıdaki şekillerde uygulanır:

Topikal Anestezi: Cilde veya mukozaya (örneğin, ağız içi veya göz yüzeyi) bir krem, jöle veya sprey formunda uygulanan bir ilaçla cildin veya mukozanın yüzeyini uyuşturur. Bu yöntem küçük cerrahi işlemlerden önce veya diş hekimliği uygulamalarında yaygın olarak kullanılır.

İnfiltrasyon Anestezi: Anestezik madde, işlem yapılacak bölgenin altına, deri altına veya kas dokusuna enjekte edilir. Bu yöntem, basit cerrahi müdahalelerde, dikişlerin alınması veya derin kesiklerin onarılması gibi işlemlerde sıkça kullanılır.

Nöral Blok Anestezi: Sinirlerin uyuşturulması amacıyla kullanılan bu yöntemde, anestezik madde, belli bir sinir veya sinir gruplarının yakınına enjekte edilir. Böylece, bu sinirler tarafından iletilen acı sinyalleri engeller. Örneğin, epidural anestezi doğum sancılarını hafifletmek için nöral blok anesteziye bir örnektir.

Lokal anestezi, genel anesteziye kıyasla birçok avantaja sahiptir. Bu avantajlar şunlar olabilir:

Bilinçli olarak uyanık kalmak mümkün olduğu için hastanın genel anesteziye bağlı komplikasyon riski azalır.

İşlem sonrası toparlanma süresi daha kısadır ve hastalar genellikle daha hızlı eve dönebilirler.
Genel anesteziye göre daha düşük maliyetli bir seçenektir.

İşlem sırasında ve sonrasında daha az mide bulantısı ve kusma gibi yan etkiler görülme olasılığı vardır.

Ancak lokal anestezi, sadece belirli bölgelerin uyuşmasını sağlar ve genel anestezi gibi tüm vücudu uyuşturmaz. Bu nedenle, bazı cerrahi işlemler veya durumlar için uygun olmayabilir. Lokal anestezi, cerrahın veya anestezi uzmanının tavsiyelerine göre kullanılmalıdır.

Lokal anestezi her ilaçta olduğu gibi yaklaşık 2- 4 saat içinde vücuttan atılır.

Lokal anestezi nedir? Nasıl yapılır? Lokal anestezi kaç saat sürer? ile ilgili etiketler Ameliyat anestezi
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.