Karakalpakistan'ı kimler karıştırıyor?

Özbekistan'ın Kazakistan sınırındaki özerk bölgesinde çıkan şiddet olayları kontrolden çıkınca Cumhurbaşkanı Mirziyoyev duruma el koydu ama hükümetin 'Yabancı güçler başkent Nukus'taki devlet binalarını ele geçirmeye çalışıyor' açıklaması kafa karıştırdı.

Özbekistan içerisinde özerk bir cumhuriyet olan Karakalpakistan’da başlayan iç karışıklık ve sokak eylemleri kontrolden çıkmaya başladı. Tıpkı Kazakistan’da geçtiğimiz yıl içinde yaşananlarda olduğu gibi.

Karakalpaklar aslında Kazaklara dil olarak daha yakın bir halk. Sovyetler Birliği döneminde kasıtlı olarak Özbek Sosyalist Cumhuriyeti’ne yani bugünkü Özbekistan’a bağlanmıştı.

Özbekistan Anayasası'nda, 'Karakalpakistan şayet isterse bağımsızlığını ilan edebilir' diye bir madde var. Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev yaklaşık 1 ay önce bu maddeyi kaldırmak istedi ve bölgede iç huzursuzluk görülmeye başladı. Özbek Meclisi'nde oylama günü yaklaşınca kitlesel gösteriler de büyümeye başladı.

Mirziyoyev, Karakalkapistan’a tüm giriş çıkışları kapattı. Özellikle de Kazakistan sınırını.

Superhaber’e ulaşan bilgilere göre; olayların altında 2 ay kadar önce Rusya ve Belarus’un Özbekistan’ı Ukrayna savaşında tarafsız kaldığı için getirdiği sert eleştiriler vardı. Nitekim Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko resmen Şevket Mirziyoyev’i tehdit eden açıklamalar yapmıştı.

Olayların kontrolden çıkması üzerine Özbek Cumhurbaskani Mirziyoyev olağanüstü hal ilan etti ve bölgeye çok ciddi miktarda askeri ve güvenlik güçleri gönderildi. Genelkurmay Başkanı da bölgeye gitti. Mirziyayev de özerk bölge Karakalpakistan’ın başkenti Nukus’a gitti.

Özbek hükümeti, dün akşam yaptığı açıklamada yurtdışı kaynaklı güçlerin Özbekistan’a bağlı Özerk Cumhuriyet olan Karakalpakistan’da Cumhurbaşkanlığı binası, İçişleri Bakanlığı, İstihbarat Başkanlığı ve birçok binayı ele geçirmeye çalıştığını açıkladı.

Göstericiler başkent Nukus’a girmeye çalışıyor ama şehrin giriş noktalarında askeri barikatlar var. Özbekistan Cumhurbaşkanı olağanüstü hali 2 Ağustos’a kadar uzatan kararı yürürlüğe koydu. Karakalpakistan’la ilgili anayasa değişikliğini de iptal etti.

Karakalpakistan'ı kimler karıştırıyor? ile ilgili etiketler Özbekistan Karakalpakistan Cumhuriyeti Nukus mirziyoyev

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.