İsveç ve Finlandiya neden bugün NATO'ya girmek istiyor? Alabarda: Kurtluktan düşeni yemek kanundur!

Türkiye yazarı Savunma Strateji ve Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda, bugünkü köşe yazısında İsveç ve Finlandiya'nın NATO adaylığını yazdı. Zamanlamasının manidar olduğunu belirten Alabarda, Rusya-Ukrayna savaşına değinerek, "ABD’nin sahaya sürdüğü siyaset, Rusya’nın Avrupa ile olan bağlarını kopartmakla kalmıyor, aynı zamanda NATO ittifakını İskandinavya coğrafyasında ABD adına tahkim ediyor. Konu sadece İsveç ve Finlandiya ile mahdut kalmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Türkiye gazetesi yazarı, emekli Albay, Savunma Strateji ve Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda, bugünkü köşe yazısında İsveç ve Finlandiya'nın NATO adaylığı ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

"KONU SADECE İSVEÇ VE FİNLANDİYA İLE SINIRLI KALMAYACAK"

Rusya ve Ukrayna savaşına değinerek zamanlamasının manidar olduğunu belirten Alabarda, "Rusya’nın Ukrayna sahasındaki askerî gücünün limitleri bu kadar yontulmuşken, İsveç ve Finlandiya’nın kulağına ‘NATO üyeliğinin tam zamanı’ diye fısıldanıyor. ‘Kurtlukta, düşeni yemek kanundur’ gerçeğini bir kez daha uluslararası arenada yaşıyoruz. Konu o yüzden sadece İsveç ve Finlandiya ile mahdut kalmayacaktır." dedi. 

İşte Yusuf Alabarda'nın bugünkü köşe yazısının ilgili bölümü:

Neden şimdi?

Peki, bu ülke ne oldu da NATO konusunda sahip oldukları pozisyonlarını değiştirerek NATO üyesi olmaya karar verdiler?

Ukrayna sahasında konvansiyonel yetenekleri sınanan Rusya, hiç de başarılı bir sınav vermedi. Yakılıp yıkılan Ukrayna ve öldürülen Ukraynalılar ABD planları açısından son derece önemli bir kazanıma dönüştü.

Yani deyim yerindeyse, Ukrayna ve Ukraynalıların ölümü ABD siyasetine âdeta hayat verdi.

ABD’nin sahaya sürdüğü siyaset, Rusya’nın Avrupa ile olan bağlarını kopartmakla kalmıyor, aynı zamanda NATO ittifakını İskandinavya coğrafyasında ABD adına tahkim ediyor.

Rusya’nın Ukrayna sahasındaki askerî gücünün limitleri bu kadar yontulmuşken, İsveç ve Finlandiya’nın kulağına ‘NATO üyeliğinin tam zamanı’ diye fısıldanıyor.

‘Kurtlukta, düşeni yemek kanundur’ gerçeğini bir kez daha uluslararası arenada yaşıyoruz.

Konu o yüzden sadece İsveç ve Finlandiya ile mahdut kalmayacaktır. Önümüzdeki süreçte Rusya, Japonya ve Kuril adaları sorunundan farklı bölgelere varan meydan okumalarla karşı karşıya kalacaktır.

Rusya’nın yerli yersiz nükleer tehditleri de artık anlamını ve caydırıcılığını göreceli bir şekilde yitirdi. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olması durumunda, Kaliningrad’a nükleer silahların konuşlandırılacağına dair yapılan açıklamalar artık kimseyi caydıracağa benzemiyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

 

İsveç ve Finlandiya neden bugün NATO'ya girmek istiyor? Alabarda: Kurtluktan düşeni yemek kanundur! ile ilgili etiketler İsveç Finlandiya NATO Rusya Ukrayna yusuf alabarda
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.