İstanbul'a ne zaman kar yağacak?

İstanbul'a kar ne zaman yağacak? Yapılan son değerlendirmelere göre; Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Batı Karadeniz'in batısı,Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ile Van, Bitlis, Eskişehir, Karabük, Bartın, Kastamonu, Karabük ile Şırnak ve Hakkari çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; genellikle yağmur ve sağanak, Hakkari çevrelerinde yer yer karlakarışık yağmur ve kar, Ege ve Batı Akdeniz kıyı kesimlerinde yer yer gök gürültülü sağanak şeklinde olmak üzere Muğla'nın Bodrum, Marmaris ve Datça ilçelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Peki, İstanbul'a kar yağacak mı? Ne zaman kar yağacak? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

İstanbul'a kar ne zaman yağacak? Hava sıcaklığı, ülke genelinde 1 ila 3 derece artacağı tahmin ediliyor. Rüzgar ise, genellikle güney yönlerden, kuzeybatı kesimlerde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor. Yağışların; Muğla'nın Bodrum, Marmaris ve Datça ilçelerinde yerel olarak kuvvetli sağanak şeklinde olması beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı (ani sel, su baskını vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Peki, İstanbul'a kar yağacak mı? Ne zaman kar yağacak? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Istanbula_kar_yagacak_m_Meteoroloji_uyard_Ne_zaman_kar_yagacak_icerik

İSTANBUL'A KAR NE ZAMAN YAĞACAK?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan son tahminlere göre, çarşamba gününden itibaren Marmara Bölgesinde etkili olan yağışlar, 25 Şubat pazar günü İstanbul'da yerini karla karışık yağmura bırakacak.

Habertürk Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel, İstanbul'da beklenen kar yağışını değerlendirdi.

METEOROLOJİ'DEN UYARILAR GELDİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan hava durumu raporuna göre ülkemizin güney kesimlerinde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde değişmeyeceği tahmin ediliyor. Genellikle güney yönlerden, kuzeybatı kesimlerde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor..

Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun güney ve batısı, Doğu Anadolu'nun batısı ile Sinop, Samsun, Gümüşhane, Bayburt, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; genellikle yağmur ve sağanak, gece saatlerinde Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Tunceli ve Bingöl çevrelerinde karla karışık yağmur şeklinde olması bekleniyor.

Istanbula_kar_yagacak_m_Meteoroloji_uyard_Ne_zaman_kar_yagacaksfafs

KAR NEDİR?

Kar, bir yağış biçimidir. Kar bulutlarda bulunan su taneciklerinin aşırı soğuk ile karşılaşması sonucu kristalleşerek oluşmasıdır. Bu olay çok çabuk meydana geldiği için su tanecikleri yağmura dönüşmeden kar haline gelmiştir. Kar taneleri yapılan araştırmalara göre altıgendir. Fakat küçük olduklarından çıplak gözle şekilsiz gözükürler. Ve bunların hiçbiri birbirine benzemez. Ve gökyüzünden yere doğru inerken hiçbiri birbirine değmez. Toprak ve atmosferin ısı aynı olursa yere düşen kar taneleri erimez. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre yeryüzüne inen yağış çeşitlerinin sekizde birinin kar yağışı olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca yere düşen kar taneleri toprağın üzerine kaplar ve toprağın donmasını engeller. Kar tanesi oluşurken sıcaklığa ve neme göre şekil alır. Kar yazın oluşacak nem ve kuraklığı önler. Ayrıca toprağa düşen kar taneleri azot bakterileri yardımıyla eriyerek azot tuzu haline gelerek toprağı da besler. Buna karşın kar taneleri yağış çeşidine ve yağış türüne göre; uzun ince kalem veya şapkalı sütun gibi isimler alır.

Istanbula_kar_yagacak_m_Meteoroloji_uyard_Ne_zaman_kar_yagacaksafa

KAR OLUŞUMU

Kar yağarken bulut ile yer arasındaki hava sıcaksa bu kar taneleri yere düşene kadar yağmur tanesi haline dönüşebilirler, ama soğuksa yere kadar kar tanesi olarak inmeyi başarabilirler Hafiflikleri nedeniyle yere o kadar yavaş inerler ki 3000 metreden inmeleri 2 saat alabilir Bazen bulutun altındaki sıcaklık öyledir ki, bir kısmı kar, bir kısmı yağmur damlası halinde düşerler, biz buna ‘sulu sepken’ diyoruz Yani yağmur veya kar yağmasını belirleyen ana unsur, bulut ile yer arasındaki hava sıcaklığıdır.

Kar yağışına benzer şekilde dolu yağışı daha ziyade ılıman iklimlerde ve bahar aylarında görülür Isınan hava ile yükselen su buharı, hava akımları ile daha da yükselerek 12000 metre civarında -50 derece hava sıcaklığında buz kristallerine dönüşür Buradaki güçlü hava akımları ile bu buz kristalleri de birleşerek buz tanelerini oluşturur
Bu buz taneleri ağırlıkları nedeni ile o kadar hızlı düşerler ki bulut ile yer arasındaki sıcaklık ne olursa olsun eriyecek zaman bulamazlar Çapı 5 milimetreden büyük dolular halinde yeryüzüne ulaşırlar Aslında tüm bu şartların oluşması çok enderdir ve bu nedenle dolu yağışı hem çok az görülür, hem de çok kısa sürer.

Kış aylarında güneş ışınları çok güçlü olmadığı için, bulutlarınbulundukları yüksekliklerde hava sıcaklığı çok düşük olunca, yükselensu buharı, sublime denilen şekilde sıvı hale geçmeden, bu aşamayıatlayarak doğrudan buz kristali haline dönüşür. 0. l milimetreçapındaki buz kristalleri birbirlerine yapışarak kar tanelerini oluştururlar.

Eğer bulut ile yer arasındaki hava sıcaksa bu kar taneleri yere düşenekadar yağmur tanesi haline dönüşebilirler, ama soğuksa yere kadar kartanesi olarak inmeyi başarabilirler. Hafiflikleri nedeniyle yere okadar yavaş inerler ki 3000 metreden inmeleri 2 saat alabilir. Bazenbulutun altındaki sıcaklık öyledir ki, bir kısmı kar, bir kısmı yağmurdamlası halinde düşerler, biz buna 'sulu sepken' diyoruz. Yani yağmurveya kar yağmasını belirleyen ana unsur, bulut ile yer arasındaki havasıcaklığıdır.

Genel kanının aksine kar yağması havayı ısıtmaz, aksine ısınan havakarın yağmasına sebep olur. Çok soğuk havanın içine su alma kapasitesidaha azdır. İçine alamadığı su ya 'don' şeklinde yeryüzünde kalır ya da'kırağı' oluşur. Bu şartlarda kar kesinlikle oluşamaz. Hava 3 derecegibi biraz ısınınca, su buharı yeryüzünden yükselebilir, çokyüksekliklerdeki soğuk hava tabakalarına ulaşabilir ve kar yağışımeydana gelebilir. Biz de sanki kar yağdığı için hava ısınmış gibi algılarız.

Kar tanesinin oluşumu hakikaten bir tabiat mucizesidir. Gerçi bazıkayak merkezlerinde, kar yağışı yetersiz olduğu zamanlarda suni karüretiliyor ama bu görüldüğü kadar kolay değil. Doğal kar tanelerininortasında çekirdek olarak toz parçacıklarının olduğunu biliyoruz. Eğerbunlar olmazsa saf su -40 derecede bile kristalleşemiyor.

İlk olarak 1975 yılında Berkeley, California Üniversitesinden Prof.Steve Lindow 'snomax' denilen bir proteini toz parçacıkları yerinekullanarak suni kar üretmeyi başardı. Bu madde sayesinde daha hafif vekuru kar tanelerinin üretilmesi sağlandı ve Norveç'te yapılan 1994 kışolimpiyatlarında çok yaygın olarak kullanıldı.

Kar kristalleri altıgen bir şekil içindedirler. Her bir koldan 3 ve12'li kollar çıkar. Bu dizilişin sebebinin oksijen atomlarının dizilişşekli olduğu sanılıyor.

Dolu yağışı daha ziyade ılıman iklimlerde ve bahar aylarında görülür.Isınan hava ile yükselen su buharı, hava akımları ile daha dayükselerek 12.000 metre civarında -50 derece hava sıcaklığında buzkristallerine dönüşür. Buradaki güçlü hava akımları ile bu buzkristalleri de birleşerek buz tanelerini oluşturur.

Bu buz taneleri ağırlıkları nedeni ile o kadar hızlı düşerler ki bulutile yer arasındaki sıcaklık ne olursa olsun eriyecek zaman bulamazlar.Çapı 5 milimetreden büyük dolular halinde yeryüzüne ulaşırlar. Aslındatüm bu şartların oluşması çok enderdir ve bu nedenle dolu yağışı hemçok az görülür, hem de çok kısa sürer.

KAR NEDEN BEYAZ RENKLİDİR

Bir elma kırmızı görünür, çünkü elma yüzeyi ışıktaki renklerin çoğunu yutar ve sadece kırmızı ışık gözümüze yansıyınca elma yüzeyini kırmızı olarak görürüz Benzer şekilde, bir kar kristalinin üzerine güneş ışığı düştüğünde güneş ışığı kar kristali tarafından bir kaç kez saçılır Işığın hiçbir kısmı diğerine nazaran daha fazla yutulmaz, ve saçılmaz Böylece, ışıktaki tüm renkler eşit olarak geri yansıtıldığından karın rengi güneş ışığı gibi beyaz olarak görülür.

İstanbul'a ne zaman kar yağacak? ile ilgili etiketler İstanbul kar ne zaman kar yağacak kar yağacak mı kar yağacak
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.