Füruzan kimdir, nereli, eserleri neler, gerçek adı ne?

Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Füruzan, 11 Şubat 2024 tarihinde 91 yaşında hayatını kaybetti. Bu üzücü olayın ardından Füruzan'ın kim olduğu ve gerçek adı merak ediliyor. Peki, Füruzan kimdir, nereli, eserleri neler, gerçek adı ne? İşte, Füruzan hakkında merak edilenler...

Türk edebiyatının önemli bir figürü olarak bilinen Füruzan, 11 Şubat 2024'te 91 yaşında vefat etti. Bu acı olayın ardından, Füruzan'ın kimliği ve gerçek adıyla ilgili meraklar arttı. Füruzan'ın kim olduğu, nereden geldiği, eserleri ve gerçek adı gibi sorular akılları meşgul ediyor. Füruzan kimdir, nereli, eserleri neler, gerçek adı ne? İşte, Füruzan hakkında merak edilenler...

Füruzan kimdir, nereli, eserleri neler, gerçek adı ne?

FÜRUZAN'IN GERÇEK ADI NE?

Gerçek adı Feruze Çerçi olan usta yazar, "Parasız Yatılı", "Benim Sinemalarım" ve "Kırkyedililer" gibi eserleriyle edebiyat dünyasında iz bıraktı.

FERUZE (FÜRUZAN) ÇERÇİ KİMDİR?

Füruzan, 1932 yılında İstanbul'da doğdu. 1958 yılında ünlü karikatürist Turhan Selçuk ile evlendi. İlk kitabı "Parasız Yatılı"yı 1972 yılında yayımladı ve bu eserle Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanan ilk kadın yazar oldu.

Füruzan, eserlerinde zor koşullarda yaşayan kadınları, burjuva ailelerin hayatlarını ve 68'li kuşağın hikayesini anlattı. Eserlerinde drama ve empatiyi ustalıkla harmanlayan yazar, geniş kitlelere ulaşmayı başardı.

Yazarın "Benim Sinemalarım" adlı eseri 1990 yılında sinemaya uyarlandı. Füruzan, senaryosunu da yazdığı bu filmi ressam Gülsün Karamustafa ile birlikte yönetti. Film, Yeşilçam'ın en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edildi.

Füruzan, uzun yıllar sonra yazdığı son kitabı "Akim Sevgilim" ile 2023 yılında Erdal Öz Edebiyat Ödülü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen Sedat Simavi Ödülleri'nde Edebiyat dalında ödüle layık görüldü.

Füruzan'ın vefatı, Türk edebiyat dünyası için büyük bir kayıp olarak nitelendiriliyor.

FÜRUZAN'IN ESERLERİ NELER?

  • Parasız Yatılı (1972)
  • Kuşatma (1973)
  • Benim Sinemalarım (1973)
  • Kırkyedililer (1974)
  • Bir Filiz Vardı (1982)
  • Mektup (1984)
  • Kıskanmak (1990)
  • Akim Sevgilim (2022)
Füruzan kimdir, nereli, eserleri neler, gerçek adı ne? ile ilgili etiketler Yazar
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.