Çin kestanesi nedir, zararları neler, nasıl ayırt edilir, tehlikeli mi?

Tüm Türkiye çapında, Zabıta Daire Başkanlığı'nın gerçekleştirdiği sıkı denetimler sonucunda Çin'den ithal edilen ve aslen hayvan yemi olarak kullanılan tonlarca kestane ele geçirildi. İnsanların sağlığını tehlikeye atan ve zehirlenmelere neden olan Çin kestaneleri ile tüketime uygun kestaneler birbirine oldukça benziyor. Bu çerçevede normal kestaneden farkı ve nasıl ayırt edileceği merak ediliyor. Peki, Çin kestanesi nedir, zararları neler, nasıl ayırt edilir, tehlikeli mi? İşte detaylar...

Türkiye genelinde Zabıta Daire Başkanlığı tarafından yapılan sıkı denetimlerin ardından, Çin'den ithal edilen ve aslen hayvan yemi olarak kullanılan tonlarca kestane ele geçirildi. Çin kaynaklı bu kestaneler, insan sağlığını tehdit edebilecek ve zehirlenmelere yol açabilecek potansiyel taşıyor. Tüketim için üretilen ve sağlıklı kestanelerle oldukça benzerlik gösteren bu ürünler arasındaki farkı belirlemek ve nasıl ayırt etmek gerekiyor araştırılıyor. Dolayısıyla, normal kestaneden farklı olan ve bu tehlikeli üründen nasıl korunulacağı konusundaki merakı gidermek amacıyla, Çin kestanesinin tanımı, zararları, ayırt edilme yöntemleri ve olası riskleri arama motorlarında araştırılmaya başlandı. Peki, Çin kestanesi nedir, zararları neler, nasıl ayırt edilir, tehlikeli mi? İşte Çin kestanesi hakkında merak edilen detaylar...

Çin kestanesi nedir, zararları neler, nasıl ayırt edilir, tehlikeli mi?

ZARARLI KESTANELER NASIL AYIRT EDİLİR?

Kestaneler genellikle iki ana kategoriye ayrılır: tatlı kestaneler ve yemek için uygun olmayan, bazen "at kestanesi" olarak adlandırılan türler. Tatlı kestaneler yüksek nişasta içeriğine sahip olup, düşük yağ ve protein oranlarına sahiptir. Bu tür kestaneler genellikle yemeklerde ve tatlılarda kullanılırken, at kestaneleri zehirlidir ve tüketildiğinde sindirim problemlerine neden olabilir.

ÇİN KESTANESİNİN ZARARLARI NELER?

Çin'den getirilen ve hayvan yemi olarak satılan kestanelerin içinde toksik bileşikler, özellikle saponinler bulunur. Bu maddeler, insanlar ve bazı hayvanlar için zehirli olup mide-bağırsak rahatsızlıklarına, kusmaya ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.

Çin kestanesi nedir, zararları neler, nasıl ayırt edilir, tehlikeli mi? - Resim : 2

YENİLEBİLİR KESTANELERİN ÇİN KESTANESİNDEN FARKI NELER?

Gıda mühendisi Ebru Akdağ, yenebilir kestanelerin tüylü görünen dikenli bir kozalakla kaplı olduğunu ve çok sayıda kestane içerdiğini belirtiyor. Ayrıca, at kestanesi kozalaklarının daha geniş aralıklı dikenlere sahip olduğunu ve genellikle sadece bir kestane içerdiğini ifade ediyor.

AT KESTANESİ NEDİR?

At kestaneleri, toksin içeren saponin aesculin adında bir madde içerir ve tüm kısımları zehirlidir. Bu kestanelerin tüketilmesi ciddi semptomlara, baş ağrısı, mide bulantısı, karında kramplar, felç ve hatta ölüme neden olabilir.

AT KESTANESİ ZEHİRLİ MİDİR?

At kestanesi zehirlenmesi durumunda bireyin hemen kendini kusturması gerekir. Kusamayanlar için yoğurt yeme ve bol su içme öneriyor. Ayrıca, at kestanesinin bağırsak hareketlerini hızlandırıp ishal yapabileceğini vurguluyor.

Çin kestanesi nedir, zararları neler, nasıl ayırt edilir, tehlikeli mi? ile ilgili etiketler Zehirlenme
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.