Aşure günü tespihleri! Aşure günü gusül abdesti almak

Aşure günün çekilecek tespihler ve gusül abdesti almanın detayları merak ediliyor. Müslüman alemi Aşure gününün gelmesi ile birlikte yapılacak ibadetleri araştırıyor. Vatandaşlar tespihleri ve gusül abdestini araştırmaya başladı. Peki Aşure günü tespihleri nedir? İşte Aşure günü gusül abdesti almak ile ilgili detaylar haberimizde...

Aşure günü tespihleri nedir? Muharrem ayının 10. günü Aşure günü olarak kutlanıyor. Vatandaşlar ise yapacakları ibadetleri araştırmaya başladı. Tesbihleri ve gusül abdesti ile de detaylar araştırılıyor. Aşure günü gusül abdesti almak ile ilgili detaylar haberimizde... Aşure günü tespihleri nedir? Merak edilen detaylar haberimizde...

Aşure günü tespihleri! Aşure günü gusül abdesti almak

Fetvalar.com'un içeriğine göre; Aşure günü yapılması müstehap olan şeylerden biri de aşure günü gusül (boy)abdesti almaktır. Hadis-i şerifte, (Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir'a) Ayrıca Aşure günü boy abdesti alanlar bir sene boyunca ufak tefek hastalık görmezler.Bir rivayette ise,Aşure günü sulara zemzem suyu karışır denmiştir.

MUHARREM AYI AYETLERİ VE HADİSLERİ
(Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cuma’dır.) [Deylemi] (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahü teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.) [Müslim, İbni Mace, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai]

(Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut! Çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün, tevbe edenlerin günahlarını da affeder.) [Tirmizi]

Nafile ibadetlerin sevabına kavuşabilmek için, Ehl-i sünnet itikadında olmak, haramlardan kaçıp günahlara tevbe etmek, farzları kusursuz yapmaya çalışmak, o ameli ibadet olarak yapmaya niyet etmek şarttır.

Fecr Suresinin ilk beş ayetinde Rabbimiz şöyle buyuruyor;

1-Yemîn olsun fecr’e (şafak vaktine)!

2-Ve on geceye!(*)

3-Hem çifte ve teke!

4-Ve geçip giderken, geceye!

5-Bunda bir akıl sâhibi için (ibret alınacak) bir yemin (bu yemine lâyık hakikatler) vardır, değil mi?

6-Görmedin mi Rabbin, Âd (kavmin)e nasıl (azâb) etti?

(*) Bu “on gece”nin Zilhıcce veya Muharrem aylarına âid olduğu veya Ramazan’ın son on gecesi olduğu rivâyet edilmiştir. (Nesefî, c. 4, 518)

2. ayetin yukarıdaki (*) tefsirinden de anlaşılcağı gibi bu konuda kesin bir bilgi yoktur. Ancak, Rabbimizin o on geceye yemin etmesi, bahsi geçen on günün mukaddes ve mübarek günler olduğunu gösteriyor.

Aşure günü ile ilgili ayet yoktur çünkü Aşure, Kamerî ayların ilki olan Muharrem`in onuncu gününe verilen bir isimdir.

Âşûre günü adını alan bu günde oruç tutulur. Âşûre orucu denen bu oruç, İslâm`dan önce Araplar`ca bilinirdi.

Bugün bütün sünnî müslümanlarda Muharrem`in 10`u oruç günü kabul edilirken, bazı tarihi sebeplerden dolayı da mukaddes sayılır. Özellikle Hz. Nûh`un gemisinin bugünde tufandan kurtulup Cudi dağının tepesine oturduğunu anlatan söylentiler önemlidir.

AŞÛRE GÜNÜ YAPILACAKLAR
1. O gün, oruç tutulacak; fakat Muharrem’in sâdece 10’uncu günü oruç tutulmaz. (9.-10.), (10.-11.) veyâ (9.-10.-11.) günleri tutulur.

2. Muharrem’in birinci ilâ onuncu günü de dâhil her gün okunan duâ, sabahleyin üç def‘a okunacak.

3. İşrâkten sonra (kuşluk vakti) dört (4) rek‘at namâz kılınacak. Her rek‘atte Fâtihâ-yı şerîfeden sonra elli bir (51) adet İhlâs-ı şerîf okunur.

4. Mekrûh olmayan bir vakitte 2 rek‘at namâz kılınacak. Her rek‘atte Fâtihâ-yı şerîfeden sonra on bir (11) İhlâs-ı şerîf okunur.

5. Bol bol istiğfâr edilecek.

6. 70 (yetmiş) def‘a;“Hasbünâ’llâhu ve ni‘me’l-vekîl ni‘me’l-mevlâ ve ni‘me’n-nasîr, gufrâneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr” denilecek.

“Lâ-ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü mine’z-zâlimîn” denilecek. Türkçe Anlamı: Senden başka ilah yok. Seni tenzîh ederim. Muhakkak ki ben (nefsime) zulmedenlerdenim. 8. Gusl abdesti alınacak. 9. On mü’mine selâm verilecek. 10. Hasta bir kimse ziyâret edilecek. 11. En az bir mü’mine iftâr ettirilecek ki bütün mü’minlere iftâr ettirilmiş olur. 12. O gün eve, getirilen rızık artırılacak. Efdal olan 10 (on) çeşit olmasıdır. 13. Muharremin 10’unu, 11’ine bağlayan gece, 1 (bir) def‘a Zümer sûresi okunacak.

AŞURE GÜNÜ NAMAZI NASIL KILINIR?
Aşure günü, en az 10 Müslüman’a birer selâm veya bir Müslüman’a 10 selâm verilir. Fakir fukara sevindirilir. Yine Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde (yapabilenler için) 2 rek’at namaz kılınır. Her rekatta 1Fâtiha, 50 İhlâs-ı Şerif okunur. Namazdan sonra 100 defa Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve ala âli seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhın ve İbrâhîme ve Mûsâ ve Îsâ vemâ beynehüm mine’n-nebiyyîne ve’l-mürselîn. Salavâtü’l-lâhi ve selâmühû aleyhim ecmaîn. Öğle ile ikindi arasında 4 rek’at namaz kılabilir. Her rek’atta 1 Fâtiha, 50 İhlâs-ı Şerif okunur. Bu namazdan sonra: 70 istiğfâr-ı şerif, 70 salavât-ı şerife, 70 defa da: Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyil-azıym denir. Sonra da ümmet-i Muhammed’in hidâyeti, sıkıntılarının giderilmesi ve mutluluğu için duâ edilir.

AŞURE GÜNÜ HANGİ NAMAZLAR KILINIR?

Bu aşure namaz'ı akşam ile yatsı arasında kılınabileceği gibi, bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsı namazından sonrada kılınabilmektedir..

Namaza şöyle niyet edilir:

"Niyet eyledim Ya Rabbi, senin rıza-i şerifin için namaza. Herhangi bir komşumuz ve din kardeşimin ya da herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş (ise) bu hakkın ödenmesi için

Allah-u Ekber !

Birinci Rekatta
1 Fatiha suresi, 1 Ayetel Kürsi, 11 İhlas-ı Şerif

İkinci Rekatta
1 Fatiha suresi, 10 İhlas-ı Şerif

Üçüncü Rekatta
1 Fatiha suresi , 1 El-Hakimut'tekasur, 11 İhlas-ı Şerif

Dördüncü Rekatta
1 Fatiha suresi, 10 İhlas-ı Şerif

Beşinci Rekatta
1 Fatiha suresi, 3 Kafirun suresi 11 İhlas-ı Şerif

Altıncı Rekatta
1 Fatiha suresi, 10 İhlas-ı Şerif okunur ve namazdan sonra dua edilir..

AŞURE GÜNÜ DUASI

Şeyh Şihaübddin-i Sühreverdi (k.s)’dan nakil edilmiştir ki,

Her kim bu duayı Aşure günü 3 kere okursa ölümden bile emin olur.. Zira o sene ölümü takdir edilmiş olanlar bu duayı okuyamazlar.. ALLAH bunu ona okutmaz buyurmuştur…

Aşure Duasının Arapça Okunuşu

ELHAMDULİLLAHİ RABBİL ALEMİN…VESSALETÜ VESSELAMÜ ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDİN VE ALA ELAHİ VE SAHBİHİ ECMAİN…

ALLAHÜMME ENTEL BEDİYÜL GADİM….EL HAYYUL KERİM…EL HANNANÜL MENNAN…VE HEZİHİ SENETÜN TECİDETÜN ES ELÜKE FİHEL İSMETE MİNEŞŞEYTANİRRACİM….

VEL AVNA ALA HEZİHİL NEFSİL EMMARETİ BİSSÜ İ VEL İŞTİĞALE BİMA YUGARRİBÜNİ İLEYKE YA ZEL CELALİ VEL İKRAM…
Bİ RAMHMETİKE YA ERHAMER RAHİMİN…VE SALLLAHÜ ALA SEYYİDİNA VE NEBİYYİNA MUHAMMEDİN VE ALA ELAHİ VE SAHBİHİ VE EHLİ BEYTİHİ ECMAİN…

Aşure duasının manası:

Hamd alemlerin RAB bi olan ALLAH a mahsustur…Salatü Selam onun biricik RASÜL ü Efendimiz sav ve onun aline eshabına olsun..

Kendinden evvel hiçbir varlık olmıyan…Varlığı,hayatı,kullarına keremi,ziyade merhameti,nimetler bagışlaması sonsuz ve devamlı olan sensin ALLAH ım…

İşte bu yeni yıldır ki,bu yıl boyunca huzurundan kovulmuş şeytandan beni korumanı,daima kötülüğü emreden nefsime galip olmam için yardımını ve beni sana yaklaştıran işlerle meşgul olmamı,senden dilerim.. Ey CELAL ve İKRAM sahibi ALLAH ım….

Ey ERHAMUR RAHİMİN olan RAB bim rametinin bereketiyle duamızı kabul et…
ALLAH ın selamı hz MUHAMMED MUSTAFA (sav) ın ve onun alinin ashabının ehli beytinin üzerine olsun..

Aşure günü tespihleri! Aşure günü gusül abdesti almak ile ilgili etiketler aşure günü gusül abdesti almak tespih
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.