Aşure günü nedir? Aşure günü oruç tutulur mu?

Aşure günü nedir? Aşure günü oruç tutulur mu? Her yıl müslüman ülkelerin önemle geçirdiği bugünde yapılan aşurenin nedeni, neler yaşanmıştı ve bugünde neler yapılabilir sizler için araştırdık.

Türkiye'de sevilen bir tatlı olan aşure genel olarak Muharem ayında yapılır. Muharrem ayının 10. günü bu yıl 29 Ağustos gününe denk geliyor. Peki büyük önem taşıyan bu günün nedeni nedir?

AŞURE GÜNÜ NEDİR?

Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Kelimenin de Arapça'da on sayısıyla aynı yani "aşr" kökünden geldiği bilinmektedir. Bu gün önemli olaylara şahitlik yapmıştır.

-Hz. Nuh'un gemisinin bu günde Cudi dağına oturduğu ve müminlerin bu günde kurtulduğu

-Hz. Musa ve kavminin Aşura gününde Firavun'un zulmünden kurtulduğu

-Hz. İsa ve Hz. Musa'nın bu günde doğduğu.Bunlardan bazılarıdır.

Aşure günü nedir? Aşure günü oruç tutulur mu?

Aşure gününde oruç tutulur mu?

Yahudiler Hz. Musa'nın Aşure gününde Firavun'un zulmünden kurtulduğu için bugünü oruç tutarak geçirmektedirler. İslam öncesi Arap toplumunda da Aşure gününde oruç tutulurdu ve Hz. Peygamber'in de Ramazan orucu farz kılınana kadar Aşure orucuna devam ettiği ve çevresindekilere de bunu emrettiği sahih rivayetlerle bilinmektedir.

Ramazan orucu farz kılındıktan sonra ise Hz. Peygamber'in bu konudaki uygulaması değişmiştir. Bir hadiste "Aşure cahiliye devri insanlarının oruç tuttuğu bir gündü. Fakat Ramazan orucu farz kılınınca Rasûlullah'a Aşure konusu sorulmuş, O da 'Aşura Allah'ın günlerinden bir gündür, dileyen bu günde oruç tutsun, dileyen tutmasın' buyurmuştur." şeklinde tavsiyesi bulunduğu söylenmektedir.

Ramazan orucu farz kılındıktan sonra Allah Rasûlü SAV Aşure orucuna bir müddet ara verse de daha sonraları zaman zaman bugünde oruç tuttuğu bildirilir. Ancak bu oruç hakkında Hz. Peygamber SAV'in önemli bir uyarısı vardır.

Yahudileri taklit etmemek ve hurafelerin dine girmesini engellemek için sadece Muharrem'in onuncu günü değil, dokuz, on ve on birinci günlerinde peş peşe oruç tutulmalıdır.

Aşure günü nedir? Aşure günü oruç tutulur mu? ile ilgili etiketler Aşure aşure günü Aşure günü ne zaman Aşure günü oruç tutulur mu nasıl tutulur nedir
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.