Apple'daki "i" harfi ne anlama geliyor? | Ne demek? | "İ"nin açılımı ne?

Apple ürünlerindeki "i" ne anlama geliyor? Apple'ın her ürününün başında bir i harfi bulunuyor. iPhone, iPad, iPod, iMac... Peki, bunlar anlamı ne? Steve Jobs, 1998 yılında düzenlenen Apple etkinliğinde iMac'i tanıttı. Apple'ın ''i'' ile gelen ilk ürünü olan iMac'i tanıtan Jobs, ürünün adı konusunda şu ifadelere yer verdi; ''iMac, Macintosh'un sadeliği ile internetin heyacanının bir araya gelmesi sonucu karşımıza çıkan bir ürün. Bu ürünümüz ile kullanıcının bir bilgisayardan beklediği ilk şeyi yerine getiriyoruz; internete hızlı ve kolayca ulaşmak." Peki, Apple'daki "i" harfi ne anlama geliyor? Ne demek? "İ"nin açılımı ne? Detaylar haberimizde...

Teknoloji devi Apple'ın ürünlerindeki, "i" harfi ne anlama geliyor? Vatandaşlarımız merak ettiği bu durumu derlemeye çalıştık. Apple ürün isimlendirmesinde ''i''den asla vazgeçmiyor. Muhtemelen bu ''i''nin okunuşu sebebi ile İngilizce'deki ''ben''e tekabül ettiğini düşünenleriniz vardır.1998 yılında iMac, internet için üretilmişti ve adındaki ''i'' de interneti ifade ediyordu. Peki, Apple'daki "i" harfi ne anlama geliyor? Ne demek? "İ"nin açılımı ne? Detaylar haberimizde...

apple_i

İNTERNETİ TEMSİL EDİYORDU

Apple'ın başarılı ürünlerinin isimlerinin önünde bulunan "i" harfi internetten geliyor. 1998 yılında çıkan iMac'in en önemli özelliği interneti vurgulamak isteyen Steve Jobs ve ekibi, internet kelimesi ve Macintosh kelimesini bir arada kullanmak istemiş ve ilk olarak o zaman ortaya iMac ismini çıkarmış. Daha sonra ise bu "i" harfi Apple'ın diğer ürünlerinde de kullanılmış. Mesela bu yıl da Apple'ın iWatch isimli bir akıllı saat üretmesi bekleniyor.

bu_iphonelara_ios_11_yok_1496904313_0851

İŞTE ANLAMI...

1998 yılında iMac, internet için üretilmişti ve adındaki ''i'' de interneti ifade ediyordu. Fakat Jobs, aynı etkinlikte Apple'ın ''i'' konusunda internet dışında farklı vizyonlar da benimsediğini açıklamıştı. Bunlar ''individual (bireysel)'', ''instruct (bilgilendirmek)'', ''inform(eğitmek)'' ve ''inspire (ilham)''. Bunlara rağmen asıl olay internette diyebiliriz.

iphonme_1

Tabi bu olay, yani internet için ürün isimlerinde ''i'' önekini kullanmak, zaman içinde Apple için bir nevi sembolik hal aldı, sadece bir marka ismi olarak kaldı diyebiliriz, zira internetsiz cihaz zaten kalmadı. Apple bu geleneği özellikle iPhone ile hala sürdürse de son zamanlarda yavaş yavaş bu ''i'' olayından bir uzaklaşma olduğunu da söyleyebiliriz. Özellikle Apple'ın yeri ürettiği cihazlarda bu durumun ortadan kalktığı rahatlıkla görülebilir.

APPLE

Apple Inc. ya da eski adıyla Apple Computer, Inc., merkezi Cupertino'da bulunan; tüketici elektroniği, bilgisayar yazılımı ve kişisel bilgisayar tasarlayan, geliştiren ve satan Amerikan çok uluslu şirkettir. En bilinen donanım ürünleri Mac serisi bilgisayarlar, iPod müzik çalar, iPhone akıllı telefon, iPad tablet bilgisayar ve Apple Watch adlı akıllı saattir. Yazılımları arasında ise OS X ve iOS işletim sistemleri, iTunes medya tarayıcısı, Safari internet tarayıcısı ile iLife ve iWork paketleri yer almaktadır. Şirket 1 Nisan 1976 yılında kurulmuş ve 3 Ocak 1977’de Apple Computer, Inc. adıyla anonim şirket haline gelmiştir. İsminde yer alan "Computer" (Bilgisayar) kelimesi 9 Ocak 2007'de iPhone tanıtımıyla birlikte tüketici elektroniğine yönelimlerini yansıtması amacıyla kaldırılmıştır.

Apple, Samsung Electronics'den sonra ciro açısından dünyanın en büyük ikinci bilgi teknolojileri şirketi; Samsung ve Nokia'dan sonra da dünyanın en büyük üçüncü cep telefonu üreticisidir. Fortune dergisi Apple'ı, 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde ve 2008 yılından 2012 yılına kadar dünya çapında en çok rağbet gören şirket olarak nitelendirmiştir.

2012 Kasım ayı itibarıyla Apple'ın App Store ve iTunes Store online mağazalarına ek olarak 14 farklı ülkede 394 perakende satış mağazası bulunmaktadır. Borsa değeri açısından Apple 2012'nin Eylül ayından itibaren Dünyanın en değerli şirketi olmuştur. 29 Eylül 2012 tarihi itibarıyla şirkette dünya çapında 72.800 devamlı tam zamanlı çalışan işçi ile 3,300 geçici tam zamanlı işçi çalışmaktadır. 2015'in Nisan ayından itibaren dünya çapındaki yıllık geliri toplamda 130,28 milyar dolardır. 2013 yılının Mayıs ayında Apple geçen yıla göre 11 numara yükselerek Fortune 500 listesinde 6. sırayla ilk kez ilk onda yer almıştır.

Türkiye'deki distribütörlüğünü Bilkom ve INDEX Bilgisayar yönetmektedir.

apple-tablet1-640x316

TARİHİ

1976–80: Kuruluş ve şirketleşme

Apple, 1 Nisan 1976 yılında Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından Apple I kişisel bilgisayar kitini satmak amacıyla kuruldu. Wozniak kitleri kendisi üretti ve Apple I ilk kez Homebrew Computer Club’da görücüye çıktı. Apple I; günümüzde kişisel bilgisayar olarak kabul edilen cihazlardan daha basit şekilde anakart (CPU, RAM ve basit metin tabanlı ekran çipi ile birlikte) olarak satılmaktaydı. 1976 yılının Temmuz ayında 666.66 dolar (2013 yılına göre 2,690 dolar) fiyat etiketiyle Apple I satışa sunuldu.

Apple, 3 Ocak 1977’de Jobs ve Wozniak'a hisselerini 800 dolara sattığı için Wayne olmadan şirketleşti. Şirketleşme sürecinde temel iş deneyimini ve 250.000 dolar ile sermayeyi Mike Markkula sağladı.

Apple II, 16 Nisan 1977'de West Coast Computer Faire’de(en:West Coast Computer Faire) tanıtıldı. Karakter hücre tabanlı renkli grafikleri ve açık mimarisi ile rakipleri TRS-80 ve Commodore PET’den farklı özelliklere sahipti. İlk modellerde depolama birimi olarak kullanılan kaset bantlar 5 1/4 inch disket sürücüsü olan Disk II’nun tanıtımı ile birlikte kullanımdan kalktı.

Apple II, VisiCalc hesap tablosu programı ile iş dünyasının ilk "killer app"’inin masaüstü platformu olmuştur. VisiCalc, Apple II için bir iş pazarı yarattı ve ofise uyumlu olduğundan ev kullanıcılarına bilgisayar satın alma konusunda fazladan bir sebep verdi. Apple, VisiCalc’dan önce Commodore ve Tandy’nin ardından üçüncü sırada yer almaktaydı.

1970’li yılların sonlarına doğru Apple, bilgisayar tasarımı ve üretim hattı konularında elemana sahipti. 1980 yılının Mayıs ayında IBM ve Microsoft ile rekabet etmek amacıyla Apple III tanıtıldı.

Jobs ve Jef Raskin’in de içinde bulunduğu bir grup Apple çalışanı 1979 yılının Aralık ayında Xerox Alto’yu görmek amacıyla Xerox PARC’ı ziyaret etti. Xerox, Apple mühendislerine halka arz öncesi 10 dolarlık fiyattan 100,000 hisse karşılığında üç gün boyunca tüm PARC tesislerine giriş izni verdi. Jobs, gelecekteki bilgisayarların tümünde grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) kullanılacağının farkına vardı ve Apple Lisa için GUI geliştirilmeye başlandı.

12 Aralık 1980’de Apple, 1956 yılında Ford Motor Company’nin halka arzından daha çok sermaye ve tarihteki diğer şirketlerden daha fazla milyoner (300’e yakın) yaratarak hisse başına 22 dolardan halka arz edildi.

Apple'daki "i" harfi ne anlama geliyor? | Ne demek? | "İ"nin açılımı ne? ile ilgili etiketler apple ürünleri i harfi ne anlama geliyor ne demek
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.