Merkez Bankasının mayıs ayı faiz kararı ne olacak?

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerinin yüzde 70'e dayanmasının ardından Merkez Bankasının alacağı mayıs ayı faiz kararının ne olacağı merak konusu oldu. 26 Mayıs Perşembe günü saat 14:00'da açıklanacak olan para politikası faiz kararının yine yüzde 14'te sabit tutulması bekleniyor. İşte kuruluşların Merkez Bankasının alacağı faiz kararına ilişkin açıklamaları...

ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Jerome Powell'ın dün akşam yaptığı açıklamaların ardından gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına çevrildi.

Fed Başkanı Powell, enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini, enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmemeleri halinde daha agresif hareket etmeyi düşünmelerinin gerekeceğini ifade etti. 

Peki 26 Mayıs Perşembe günü saat 14:00'da açıklanacak olan TCMB para politikası faiz kararı ne olacak? İşte beklentiler...

 

AA ANKETİ: YÜZDE 14'TE SABİT KALACAK

AA Finans'ın 26 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirilecek Merkez Bankası Para Politikası (PPK) toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 17 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 14'te sabit bırakılacağını öngörüyor.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında da politika faizi değiştirilmeyerek yüzde 14'te bırakılmıştı.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 14 oldu.

 

 

 REUTERS ANKETİNDEN SABİT KARARI ÇIKTI

Reuters anketine katılan 15 ekonomistin tamamı Mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin sabit bırakılacağı görüşünde.

Yılsonu için tahmin veren toplam 8 katılımcıdan 2'si TCMB'nin yıl bitmeden faiz artırmak zorunda kalacağını öngörüyor. Ankete katılan ekonomistlerden biri politika faizinin yıl sonunda yüzde 15'e yükseleceğini tahmin ederken diğer bir katılımcı ise yüzde 20 seviyesine arttırılacağını öngördü.

 

 

S&P’DEN ENFLASYON VE FAİZ UYARISI

S&P Global Ratings, Türk bankacılık sektörünün kârlılığının yükselen enflasyon ve negatif reel faizden dolayı baskılanacağını söyledi.

Kurumun Türkiye'de bankacılık sektörü ile ilgili yayımladığı raporda, bankaların TÜFE'ye endeksli tahvil getirilerinden fayda sağlayacağına dikkat çekildi ve şu ifadelere yer verildi:

Yükselen enflasyonun bankaların 2022 gelirleri açısından olumlu etkisi olacak… Ancak, bu etki artan provizyon ihtiyaçları ve negatif reel faizden dolayı dengelenecek ve reel anlamda kârlılığı zayıflatacak.

 

JPMORGAN: DURUŞUNU DEĞİŞTİRMESİ DÜŞÜK İHTİMAL

JPMorgan geçen hafta yayımladığı raporda, “TL'nin son dönemdeki istikrarını, küresel finansal koşullardaki sıkılaşma ve cari denge pozisyonundaki bozulma ile uyumsuz görüyoruz” demişti. Societe Genarale ise dün yayımladığı bir raporda Merkez Bankası'nın yüksek enflasyona rağmen para politikası duruşunun değişmesinin düşük ihtimal olduğuna dikkat çekerek, “TL'de kademeli değer kaybı bekliyoruz” dedi. 

TÜKETİM TALEBİNDE AZALMA BEKLENTİSİ

Negatif faiz oranları nedeniyle bankaların kredi iştahının artmasının beklendiğinin belirtildiği raporda, yüksek enflasyon nedeniyle tüketim talebinin ise azalmasının beklendiği kaydedildi.

S&P raporunda baz senaryoda bankacılık sektöründe takipteki kredi rasyosunun (NPL) artmasını beklediklerini belirterek, yükselen enflasyonun perakende ve kurumsal müşterilerin kredibilitesini daha da zorlayacağını ve bankacılık sistemi için de riskleri artıracağını söyledi.

 

NPL 2023'E KADAR YÜZDE 9 OLABİLİR

BDDK'nın Eylül 2021'de kredilerin sınıflandırılması sürelerinin uzatılmasının sona ermesinin de, bankalarda aktif kalitesi sorunlarını daha belirginleştireceği ifade edildi.

Ancak nominal olarak yüksek beklenen kredi büyümesinden dolayı NPL üzerindeki net etkiyi görmenin biraz zaman alacağının belirtildiği raporda NPL rasyosunun 2023'e kadar yüzde 9'un üzerine çıkmasının beklendiği ifade edildi.

Son yıllarda artan risk maliyetinin gelecek iki yılda da yükselmesinin beklendiği ifade edilen raporda, pandemi, 2021 sonundaki kur krizi ve Ukrayna-Rusya çatışmasının ortaya çıkaracağı dolaylı etkilerin de bunda etkisinin olacağı ifade edildi. 

Merkez Bankasının mayıs ayı faiz kararı ne olacak? ile ilgili etiketler TCMB Merkez Bankası faiz kararı
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.