Yerel seçim

Yerel yönetimler kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın bir biçimde sağlanması ve idarede etkinlik ve verimliliğin sağlanmasında merkezi bir konuma sahiptirler. Yerel demokrasi bakımından yerel yönetimlerin seçimle gelmeleri büyük önem taşımaktadır. Anayasa’nın 67. Maddesinde yerel yönetimlerin karar organlarının seçimle iş başına geldikleri açıkça belirtilmiştir. Yerel seçim vatandaşların belirli süreler için köy, mahalle, belde, ilçe veya ilinin yerel hizmetlerini yerine getirmesi için yöneticilerini seçmesi demektir. Örnek olarak belediye başkanı seçimi ve muhtar seçimi yerel seçimlerdendir.

Yerel Seçimler Kaç Yılda Bir Yapılır?
Ülkemizde yerel seçimler beş senede bir gerçekleştirilmektedir. Ülkemiz en son 2014 yılında yerel seçime gitmiştir. Yani bir dahaki muhtar, belediye başkanı gibi yöneticilerin seçimleri 2019 yılında gerçekleştirilecektir. Bu seçimde de yine değerlerinde olduğu gibi okullara sandıklar kurulacak, oy kullanma hakkına sahip olan her birey için bir oy pusulası ve zarf hazırlanacaktır. Bireyler kendileri için hazırlanmış olan kabinlere girerek yeni yöneticilerini seçeceklerdir. Hatta şimdiden çok sayıda siyasi parti ve kişi 2019 yılında gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için çalışmalarına başlamıştır.

 Yerel Seçimde Kimler Seçilir, Kimleri Seçeriz?
Yerel seçimlerde büyükşehir belediye başkanları, il belediye başkanları, ilçe belediye başkanları, belde belediye başkanları, mahalle ve köy muhtarları ile il genel meclisi ve belediye meclisi için üyeler seçilmektedir. Bu yazımızda yerel seçim hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

AK Parti 2024 yerel seçimlerinde neden oy kaybetti?
CHP'li belediyelerdeki akraba atamalarından Can Ataklı bile rahatsız! CHP'li belediyelerde üst düzey akraba atamaları çığrından çıktı!
YSK'dan Hatay ve Ordu kararı! İYİ Parti itiraz etmişti 4 kişinin milletvekilliği düşürüldü! 7 yerde seçim yeniden yapılacak YSK'dan 22 itiraz hakkında karar YSK'dan İYİ Parti'nin Ordu seçimleri için karar çıktı YSK'da olağanüstü itiraz süreci! Kritik toplantı bugün YSK merakla beklenen 6 il ve 10 ilçe için kararını açıkladı! Cumhurbaşkanı Erdoğan YSK'nın kararının ardından Hataylılara seslendi! AK Partili Başkan Mehmet Öntürk göreve hızlı başladı! Yeniden Refah Partili başkan milletvekiline küfretti... CHP'nin seçimde kazandığı ilçeye kayyum atandı YRP'li başkan ''Rüşvet haram dedi, torpil haram demedi!'' Süleymancıların lideri Alihan Kuriş iktidarı bakın nasıl tehdit etti! CHP'den kazanılan belediyelere uyarı: Merkezle görüşün... Mehmet Uçum'a bir eleştiride Ahmet Hakan'dan! Şanlıurfa'nın iki ilçesi için YSK'dan kritik karar! 3 ilçede seçimler yenilenecek 64 oy farkla bitmişti! Bir ilçede daha seçimler yenilenecek Amca yeğen arasındaki kıyasıya seçim yarışı YSK’ya taşındı! Bolu Belediye Başkanı kim oldu? Burdur Belediye Başkanı kim oldu? Babuşçu: Milletin evinden millete parmak sallayamazsınız... Gelecek Partisi sandığa tosladı! Üye sayısından daha az oy aldı Oyların yakıldığı o ilçede seçimin yenilenmesine karar verildi! Akşener'den Yavaş ve İmamoğlu'na 'hırsız' göndermesi... Bir ilçede daha seçimler yenilenecek! Türkiye'nin en genç belediye başkanı mazbatasını aldı