tiyatro

Tiyatro, farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest)ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır.

Tiyatro, bir sahne sanatıdır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir. Yaygın bir deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak Shakespeare'in sözüyle de ifade edilir.

Tiyatro eserinin diğer türlerden en önemli farkı; diğer edebi eserler okumak ve dinlemek için yazılmışken, tiyatro oyununun sahnede seyirci önünde oynanmasıdır. Değer ölçülerini, izleyenin kanaat ve anlayışlarından alır. Göze görünür bir karaktere sahip olması, canlı olarak meydana geliş niteliğiyle toplum psikolojisine hitap eder. Temsil yeri ve eser, tiyatronun edebiyat öğesidir. Bu edebiyat öğesi yanında tiyatro kavramı içinde oyunculuk, sahne düzeni, ışıklandırma, dekor, kostüm, müzik gibi unsurların bütünlüğü söz konusudur.

Tiyatro metinlerine "oyun" metinleri yazan kişiye oyun yazarı (müellif) ve oyunu sahnede canlandıran kişilere ”oyuncu” (ya da daha genel olarak tiyatrocu) denir. Ayrıca eserin sahnelenmesinde görev alan sahne amiri, dekor ve kostüm sorumlusu, ışıkçı, suflör gibi diğer yardımcı elemanlar da vardır.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedir, önemi ne, ne zaman ortaya çıktı?
Müjdat Gezen tiyatrosunda Cumhurbaşkanına hakaret içeren gösteri! Tamer Karadağlı'dan görevi başında ilk kare
Ünlü oyuncu Mürsel Yaylalı hayatını kaybetti! Suriyeli provokasyonu yapan o tiyatrocu devlet kurumunda görev almış! Tamer Karadağlı sessizliğini bozdu! Tepki çeken tiyatro oyunu ile ilgili harekete geçildi! Nilgün Belgin'den şok karar! Artık televizyonlarda göremeyeceğiz... Okan Bayülgen'in oyunu Richard'ın geliri depremzedelere bağışlanacak Ali Poyrazoğlu'nu yıkan haber! Küle döndü... Uğur Yücel 'Neyzen Tevfik Hiç' ile tiyatro sahnelerinde! Emine Ün'den 'Süt Kardeşler'e duygusal veda... Bartın maden faciası sebebiyle ülke genelindeki pek çok etkinlik iptal edildi! 'Çingeneler Zamanı' filmi tiyatro sahnesinde izleyiciyle buluşuyor İYİ Parti'nin tiyatrosu ortaya çıktı: 'Geçim' bahane, yurtdışı tatil şahane! Cihat Yaycı: '15 Temmuz'a tiyatro diyen FETÖ iltisaklıdır' Tiyatro için sıra bekleyenlerin arasına araba daldı! Çok sayıda kişi yaralandı Frankfurt'ta düzenlenen "Türk Tiyatro Festivali" Alman ve Türk izleyicilerle buluştu! Antik kent tiyatrosu 2 bin yıl sonra seyircisiyle ile buluştu CHP tiyatrosu ortaya çıktı: 'Terliğimi çöpten aldım' dedi, çilingir sofrası kurdu Mariupol'daki dehşet bir kez daha gözler önüne serildi: Saldırı emrini kim verdi? 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde izleyebileceğiniz tiyatro oyunları Ani vefatıyla sevenlerini yasa boğan Haydar Dümen tiyatro sahnesinde anıldı Ozan Güven uzun bir aranın ardından kadın rolüyle izleyici karşısına çıkıyor Ahmet Hakan: İlkesiz bir trajedi... Vıcık bir komedi... Alice Müzikali geri dönüyor! Yeni yılda seyirciyle buluşacak Devlet Tiyatroları'nın bilet alımlarında bir yenilik hayata geçti İstanbul Sinema Müzesi & Atlas 1948 'Aralık 2021' etkinlik takvimi Yasemin Yalçın'ın kocası kimdir? Sürahi Nine lakaplı tiyatrocu Yasemin Yalçın'ın boyu ve yaşı kaçtır Devlet tiyatrolarının perdeleri 24 ve 25 Kasım tarihlerinde öğretmenlere ücretsiz açılacak