TCDD

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ya da kısaca TCDD, Türkiye'deki demiryolu taşımacılığını düzenleyen, işleten ve kontrol eden resmi kurumdur.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde daha çok yap-işlet modeli ile sermaye sahiplerince işletilen demiryolları, 24 Mayıs 1924 tarihinde çıkarılan 506 sayılı Kanun ile devletleştirilmeye başlanmış ve Anadolu-Bağdat Demiryolları Müdüriyet-i Umumiyesi adı ile yapılandırılmıştır. Daha sonra demiryollarının yapımı ve işletilmesinin bir arada yürütülmesi ve daha geniş çalışma imkânları verilmesini sağlamak amacıyla çıkarılan 31 Mayıs 1927 tarih ve 1042 Sayılı Kanun ile Devlet Demiryolları ve Limanları İdare-i Umumiyesi adını almıştır.

1953 yılına kadar katma bütçeli bir devlet idaresi şeklinde yönetilen kuruluş, 29 Temmuz 1953 tarihli 6186 Sayılı Kanun ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD) adı altında "İktisadî Devlet Teşekkülü" haline getirilmiştir. Son olarak uygulamaya konulan 233 sayılı KHK ile "Kamu İktisadî Kuruluşu (KİK)" hüviyetini almıştır.

Veysi Kurt kimdir, yaşında, nereli, ne mezunu, nerelerde görev aldı?
Metro hattına verilen hasarla ilgili TCDD'den açıklama TCDD'den Starbucks kararı!
TCDD'den hızlı tren biletlerine zam Bitlis'te yük treninin vagonu Van Gölü'ne düştü Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ilana çıktı! TCDD’den YHT biletlerine 9 ayda 5’inci zam TCDD uyardı: Bu bölgelerden uzak durun! İstanbul-Sofya Ekspresi 2 yıllık salgın döneminin ardından yeniden yola çıktı Salgın nedeniyle ara verilen İstanbul Sofya Ekspresi seferleri başlıyor Tunç Soyer'in "Üç aydır TCDD’yi bekliyoruz" açıklamasına yanıt! Bakan Karaismailoğlu, TCDD işçileri ile sahurda bir araya geldi Marmaray seferleri, bu gece saat 02.00'ye kadar devam edecek! Yoğun kar yağışı nedeniyle Yüksek Hızlı Tren seferleri artırıldı TCDD'ye ait yüksek gerilim telini çalarken akıma kapılan 1 kişi ağır yaralandı TCDD'den ön lisans mezunu istasyon operasyon işçisi alımı! İŞKUR işçi alımı için başvuru şartları! Marmaray'da zamlı tarife uygulanmaya başladı! Marmaray'a zamlı tarifenin arkasından İBB çıktı! Ankara - Kars arasında Doğu Ekspresi ile 24 saatlik masalsı yolculuk TCDD, Çorlu'daki tren kazasından sonra ödediği tazminatın miktarını açıkladı TCDD Genel Müdürü istifa etti: 10 gün önce atanmıştı TCDD Genel Müdürü Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle görevden alındı YHT'ler için yeni karar! Yarın başlıyor Sivas'ta tren raylarının vidaları çalındı Türkiye'den hızlı tren atağı! 14 saatlik yolculuk 4-5 saate inecek Çin’e yapılan bor ihracatında ikinci tren yola çıktı 5 üniversiteye rektör, YÖK'e 2 üye atandı Çin ihracat treni yolculuğunu tamamladı Çin treni Çin'e ulaştı! Sözcü yazarı Gürses'e tepki yağdı