Sudan

Bir Doğu Afrika ülkesi olan Sudan kuzeyden Mısır, kuzeydoğudan Kızıldeniz, doğudan Etiyopya ve Eritre, güneyden Güney Sudan, batıdan Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad, kuzeybatıdan da Libya'yla çevrilidir. Nil, Sudan'ı Batı ve Doğu Sudan olmak üzere ikiye ayırır. Hartum'un Rafediye bölgesi yakınlarında Beyaz Nehir ile Mavi nehir birleşir. Sudan'ın ortasından, dış ilişkilerinde kültürel, toplumsal ve ekonomik olarak büyük rol oynayan Nil Vadisi geçer.

İnsanların Sudan'da yaşamaya başlaması milattan önce 5000 yılına kadar uzanır. 1,886,068 km2'lik yüzölçümü ile dünyanın en büyük 16. ülkesidir. Ülkenin, 2011 yılında Sudan ve Güney Sudan olarak ikiye ayrılmasından sonra yüzölçümü bakımından Afrika'nın en büyük ülkesi olma özelliğini Cezayir'e kaptırmıştır. Nüfus bakımından 30.9 milyonluk nüfusuyla dünyada 40. sıradadır. Ayrıca başkenti ile en büyük şehrinin birbirine en yakın olduğu ülkedir. (Hartum (başkent) - Omdurman (en büyük şehir) arası uzaklık : 150 metre). Bunun nedeni iki şehri ayıran engelin Nil Nehri olmasıdır.

Sudan Cumhurbaşkanı'nın oğlu Ankara'da kaza yaptı
Sosyal medyada kan donduran ilan... Dışişleri Bakanlığı açıkladı: O ülkeye seyahat uyarısı!
T kuşağı hızlı geliyor!Sudaki elementlerden elektrik üretmeyi başardı Cumhurbaşkanı Erdoğan iki önemli telefon görüşmesi yaptı! Cumhurbaşkanı Erdoğan El-Burhan ile görüştü! Bakan Çavuşoğlu'ndan Sudan'daki saldırı hakkında açıklama Sudan'da Türk büyükelçilik aracına ateş açıldı! "Uçağımıza kurşun atıldı..." Bakan Akar'dan Sudan'da Türk uçağına saldırıyla ilgili açıklama Türk tahliye uçağına ateş açıldı! Sudan'da mahsur kalan 170 Türk vatandaşı İstanbul'a getirildi! Sudan'da çatışmanın ortasında kalan Türk çift o anları kaydetti! Sudan'daki Türk vatandaşları tahliye ediliyor! Cumhurbaşkanı Sudan'daki taraflarla ayrı ayrı telefonda görüştü Sudan'daki ateşkese uyulmuyor: Çatışmalar beşinci günde de devam etti Sudan'da iç savaş! Beklenen açıklama geldi... Sudan'daki çatışmalarda 83 kişi hayatını kaybetti Maden Bakanı Beşir'in ailesinden 2 kişi öldü Sudan'da olaylar büyüyor: 56 ölü! Türk Büyükelçiliğinden uyarı Dünya Türkiye için seferber! Hangi ülke ne kadar yardım yolladı? MİT Başkanı Fidan Sudan'da İnsanlık tarihinde 1 milyon yıl öncesi için 'Sudan' detayı Kabile çatışması: 150 kişi öldü! O çağdışı sen Laiksin öyle mi? Eski büyükelçiden cehalet örneği! Sudan'daki sel felaketlerinde can kaybı 80’e yükseldi! OHAL ilan edildi Havada facianın önüne son anda geçildi: İki pilot uyuyakaldı Sudan'da siyasi uzlaşı için bir umut ışığı: Onlarca parti imzaladı! Gazze'den, Sudan, Cezayir ve Kırgızistan'a! Yurt dışında Kadir Gecesi böyle idrak edildi Düğünde otomatik tüfekle 'kutlama' ateşi açtı: 4 kişi öldü!