Mezarlık

Mezarlıklar eski devirlerde evler ve ibadethanelerle iç içe olmalarına karşın, Orta Çağ'da büyük veba ve kolera salgınlarının nedenlerinden biri olarak görülmüş ve bu tarihlerden sonra oluşturulan gömü alanlarının yerleşim merkezleri dışında oluşturulmasına özen gösterilmiştir.

Bu salgınlardan sonra sağlık endişesiyle Paris'in yeraltı katakomplarından ve kilise avlularından çıkarılan ölülerle oluşturulan ve günümüze de ulaşmış olan Paris'in ünlü Père-Lachaise Mezarlığı, Dünya'nın en meşhur mezarlıklarından birisidir.

Türkiye'de de İstanbul'da bulunan Karacaahmet Mezarlığı, Dünya'nın sayılı büyük mezarlıklarından birisidir ve yerleşim merkezi dışında tepelik bir alanda kurulmasına rağmen şehrin büyümesiyle yerleşim merkezinin ortasına sıkışıp kalmıştır.

Mezarlıklarda ölünün yakınlarının mezarlarına bakması, mezarı çiçeklerle süslemesi ve başucuna bir mezar taşı dikmesi gibi kültürden kültüre değişen ve yasla beraber ölüyü unutmamayı da simgeleyen âdetler vardır.

Mezarlıkta ot yakma cinayeti!
İstanbul'da mezar yeri ücretlerine zam! İşte başlayacağı tarih! Evinin bahçesi çöktü, altından çıkanlar şoke etti!
Mezar açma işlemi yapan görevli çıkardığı kemikleri fırlatıp alay etti Mezarlıklardaki ilginç uygulama tartışma yarattı: Hoparlör bağladılar Savaşta ölen babalarının mezarı başında dans edip twerk yaptılar Çanakkale'de mezarlıklar alev alev yandı! Yürek sızlatan görüntüler... Mezar başında hangi dualar okunur? Kabir ziyaretinde okunacak dualar! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necmettin Erbakan'ın kabrini ziyaret etti Herke şokta: Kilise okulunun bahçesinde 17 mezar bulundu Hatay'da mezarlar deprem yüzünden yollara uçtu Mezarlıktaki kırmızı montun altından dram çıktı Diyarbakır'da hatıralar mezarlıklara dizildi Eski futbolcu her gün bir saat mezarlıkta yatıyor! Sırrı ortaya çıktı Yol çalışması sırasında ortaya çıktı Kabir ziyaretlerinde okunacak dualar nelerdir? Zerrin Özer mezarlıkta şarkı söyledi Kışa böyle hazırlandılar: Yüzlerce mezar kazıldı 1 milyon TL'ye canlı canlı gömülecek insan aranıyor! 1,5 milyon liraya mezar aldığı konuşulan Bülent Ersoy hakkında çıkan haberlere isyan etti Bülent Ersoy'un defnedileceği yer ve mezar için ödeyeceği ücret belli oldu Bülent Ersoy, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan 'geniş mezar' istedi İETT otobüsü ile iki tur otobüsü çarpıştı: Ortalık savaş alanına döndü! Bülent Ersoy'un 'mezar' diyaloğu gündem oldu: 'Ben sığmam ki...' Bolu Belediye Başkanı insanların yakınlarının kemiklerini ortaya saçtı Mezarlıklara giden vatandaşlar çöp yığınlarına tepki gösterdi CHP'li Karabat'a bakım ihalesi verilen İETT otobüslerinin mezarlığı tepki çekti! Ukraynalılar, ölen sivillerini kazdıkları siperlere gömmeye başladı! Mezar hırsızları pes dedirtti! "Utanç verici bir durum" Ece Erken cinayete kurban giden eşi Şafak Mahmutyazıcıoğlu'nun mezarını çiçeklerle donattı