Dünya Bankası

1944 yılında ABD’nin “Bretton Woods” kasabasında “Birleşmiş Milletler Para ve Finans Konferansı” düzenlenmiştir.

Konferansın amacı; II. Dünya Savaşı sonrası büyük zarar gören dünya ekonomisine yeni bir düzen getirmek, savaştan zarar görerek yıpranan bölgeleri kalkındırmak ve ekonomik istikrarı sağlamaktı.

Bu konferans ile “Uluslararası Para Fonu“(IMF) ve “Uluslararası Yeniden Yapılanma Ve Kalkınma Bankası” adıyla Dünya Bankası kurulmuştur. Bununla birlikte 1946-1973 yılları arasında geçerli olacak olan “Bretton Woods Sistemi” ne(ayarlanabilir sabit kur sistemi) geçilmiş ve diğer ülke para birimleri dolara, dolar ise altına bağlı hale getirilmiştir.

Banka, 2. Dünya Savaşı’nın küresel ekonomide yaratmış olduğu tahribatı gidermek amacıyla kurulmuştur. Bretton Woods’da yapılan konferansın ardından 25 Haziran 1946 yılında Washington DC’de çalışmalarına başlamıştır.

Zaman içerisinde Marshall Yardımı ile Avrupa’nın kalkındırılması sağlanmış ve bankanın amaçlarında da bir takım değişimler olmuştur. Banka, gelişmekte olan ülkeler için kredi sağlayan bir kalkınma bankasına dönüşmüştür.

GÖREVLERİ
Aşırı yoksulluğu sona erdimek; 2030 yılına kadar dünya nüfusundaki yoksulluk oranını %3’e düşürmek.
Ortak refahı geliştirmek, her ülkede yaşayan en yoksul insanların %40’ının gelirlerinde artış sağlamak.
DÜNYA BANKASI BAŞKANI – 2019
Dünya Bankası’nın 2012’den bu yana başkanlığını yürüten Jim Yong Kim, ocak ayında istifa etmiştir.

Dünya Bankası yeni başkanı; Amerika Hazine Bakanlığı Uluslararası İşlerden Sorumlu Müsteşarı David Malpass seçilmiştir.
David Malpass Nisan 2019’da Jim Yong Kim’den devralacaktır.

Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye yeni kredi! İmzalar atıldı
Dünya Bankası: Türkiye’ye daha fazla yatırım gelecek Bakan Şimşek, kritik toplantılara katılmak için ABD'ye gitti
Dünya Bankası'ndan dikkat çeken Türkiye raporu Bakan Özhaseki'den Hataylıları sevindiren açıklama! Dünya Bankası'ndan Türkiye enflasyon yorumu Dünya Bankası'ndan 155 milyon dolarlık yeşil dönüşüm kredisine onay Dünya Bankası, Türkiye'nin 2023 ekonomik büyüme tahminini yükseltti Dünya Bankası ile milyon euroluk kredi anlaşması imzalandı Bakan Şimşek'ten Dünya Bankası'nın Türkiye hamlesine yorum Dünya Bankası'ndan Türkiye ekonomisine destek mesajı Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye 35 milyar dolar kaynak Dünya Bankası eşcinsellik karşıtı yasa çıkaran Uganda'ya parayı kesti Dünya Bankası'ndan deprem bölgesine faizsiz kredi Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye 1 milyar dolarlık destek Dünya Bankası'ndan Türkiye’ye 549 milyon dolarlık finansman Dünya Bankası Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentisini 3.2'ye yükseltti Dünya Bankası Kahramanmaraş depreminin maliyetini hesapladı Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1 milyar dolardan fazla kaynak Dünya Bankası büyüme tahminini artırdı Gündem enflasyon! IMF-Dünya Bankası toplantıları başlıyor Dünya Bankasından, Ukrayna'ya 4 milyar dolar finansal destek Türkiye'ye 500 milyon dolarlık finansman desteği Dünya Bankasından emtia fiyatları için çarpıcı tahmin: Yüzde 40 yükselecek Dünya Bankası'ndan küresel gıda krizi uyarısı: Felakete ilerliyoruz! Gıda fiyatlarındaki artış sonrası Dünya Bankası'ndan 'İnsani felaket' uyarısı geldi Dünya Bankası'ndan korkutan buğday uyarısı Dünya Bankası: Savaş uzarsa gıda fiyatları büyük bir sorun olacak Koronavirüs salgını dünya genelinde fakirliği artıdı: 100 milyona yakın kişi büyük tehlike altında Dünya Bankasına göre küresel zenginlikteki artış gelecekte refaha işaret etmiyor