Ağız sağlığı=kalp sağlığı: Bilim insanları bu belirtiye dikkat çekti!

Kanadalı bilim insanları, sağlıklı yetişkinlerin tükürüğünde yüksek beyaz kan hücreleri ile erken kardiyovasküler hastalık arasında bir ilişki bulduklarını açıkladılar. Mount Royal Üniversitesi'nden Trevor King liderliğinde yürütülen araştırma, Frontiers in Oral Health adlı hakemli sağlık dergisinde yayınlandı.

Araştırma, diş eti iltihabının kardiyovasküler hastalıkla ilişkilendirilen periodontite yol açabileceği görüşüne dayanıyor. King ve ekibi, sağlıklı yetişkinlerin tükürüklerinde bulunan beyaz kan hücrelerinin seviyelerinin kardiyovasküler hastalık için bir uyarı işareti olup olmadığını değerlendirmek için basit bir ağız çalkalama yöntemi kullandı.

Bilim insanları, riskli akış aracılı genişleme ile yüksek beyaz kan hücresi seviyeleri arasında bir bağlantı buldu ve bu yüksek seviyelerin zayıf arter sağlığının erken bir göstergesi olduğunu keşfetti.

Araştırmacılar, diş eti enfeksiyonu olarak bilinen periodontitisin kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkili olabileceğine inanıyor. Enflamatuar faktörlerin diş etlerinden kan dolaşımına geçerek damar sistemine zarar verebileceği düşünülüyor.

Ağız sağlığı=kalp sağlığı: Bilim insanları bu belirtiye dikkat çekti!

Araştırmacılar ayrıca daha düşük oral inflamasyon seviyelerinin kardiyovasküler sağlıkla ilişkilendirilip ilişkilendirilmediğini anlamak için sağlıklı gençleri inceledi. Çalışmanın ilk yazarı olan Ker-Yung Hong, ağız sağlığı ile kardiyovasküler hastalık riski arasındaki ilişkinin giderek daha net hale geldiğini belirtti ve genç bireylerde bile ağız sağlığının kardiyovasküler hastalık riskini etkileyebileceğini vurguladı.

Araştırmacılar, ağız çalkalama testinin aile hekimi veya diş hekiminin yıllık muayenelerinde kullanılabileceğini ve bu testin kolaylıkla uygulanabileceğini belirtti. Araştırma sonuçlarına göre, tükürükte yüksek beyaz kan hücrelerinin zayıf akış aracılı genişleme ile ilişkili olduğu ve bu durumun kardiyovasküler hastalık riskini artırdığı gösterildi.

Tüm bu bulgular ışığında, araştırmacılar, düzenli diş hekimi ziyaretlerine ek olarak optimum ağız hijyeninin her zaman önerilmesi gerektiğini belirtti. Çalışmanın pilot bir çalışma olduğunu ve daha fazla popülasyonun incelenerek sonuçların güçlendirilmesinin amaçlandığını belirten King, farklı seviyelerde diş eti iltihabının kardiyovasküler önlemler üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için daha fazla çalışma yapmayı planladıklarını ifade etti.

Ağız sağlığı=kalp sağlığı: Bilim insanları bu belirtiye dikkat çekti! ile ilgili etiketler Kalp Hastalıkları
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.