Yılmaz Güney kimdir? Kaç yaşında, neden öldü? Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre neden boşandı?

Türk sinemasının dünyaya açılmasında büyük rol oynayan Yılmaz Güney, vefatının 39. yılında anılıyor. Yapılan haberlerin ardından Güney'in yaşamı, kaç yaşında öldüğü ve Nebahat Çehre ile olan aşkı büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, Yılmaz Güney kimdir? Kaç yaşında, neden öldü? Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre neden boşandı? Ayrıntılar haberimizde...

Asıl adı Yılmaz Pütün olan usta oyuncu, yönetmen ve senarist Yılmaz Güney, vefatının 39. yılında anılıyor. Bu çerçevede, Güney'in yaşamına dair detaylar büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, Yılmaz Güney kimdir? Kaç yaşında, neden öldü? Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre neden boşandı? Detaylar haberimizde... 

Yılmaz Güney kimdir? Kaç yaşında, neden öldü? Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre neden boşandı?

YILMAZ GÜNEY KİMDİR?

Türk sinemasının uluslararası alandaki önemli temsilcilerinden biri olan Yılmaz Güney, vefatının 39. yılında anılıyor. 1937'de Adana'nın Yenice köyünde dünyaya gelen Güney, sinemaya ilgi duymaya başladığı genç yaşlarda bisikletiyle 16 milimetrelik film bobinlerini taşıyarak ve film afişlerini sergileyerek harçlığını çıkardı. Bu dönemde sinemada çalışarak deneyim kazandı ve And Film ile Kemal Film şirketlerinin bölge temsilciliklerinde film dağıtıcılığı yaptı. Yılmaz Güney, Atıf Yılmaz ile tanıştıktan sonra sinemaya adım attı ve 1959'da "Bu Vatanın Çocukları" ve "Alageyik" filmlerinde profesyonel oyunculuk kariyerine başladı. "Güney" soyadını kullanmaya başladı ve 1962'ye kadar cezaevinde kaldı.

1963'te sinemaya geri dönen Güney, "İkisi de Cesurdu" filmiyle kabadayı karakteriyle büyük beğeni kazandı. "Çirkin Kral" lakabıyla da tanındı ve "Hudutların Kanunu" filmiyle 1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı. Daha sonra yönetmenlik ve senaristlik kariyerine de adım atan Güney, birçok filmde başarılı performanslar sergiledi. Ancak en çığır açan filmi, 1970 yılında senarist, yönetmen, yapımcı ve başrol oyuncusu olarak yer aldığı "Umut" oldu. Bu film Türk sinemasında siyasi filmlere öncülük etti ve birçok ödül kazandı.

1972'de gözaltına alınarak 10 yıl hapis ve sürgün cezasına çarptırılan Güney, 1974'te serbest kaldı ve "Arkadaş" filmi ile başarısını sürdürdü. Ayrıca cezaevinde yazdığı mektuplar "Selimiye Mektupları" adıyla kitaplaştı. Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı "Sürü" ve "Yol" filmleri Türk sinemasını uluslararası arenada temsil etti. "Yol" Cannes Film Festivali'nde "Altın Palmiye" ödülünü kazanan ilk Türk filmi oldu.

Güney, 1982'de Türk vatandaşlığından çıkarıldı, ancak Fransa'da "Duvar" filmiyle 1984 Cannes Film Festivali'nde "Jüri Özel Ödülü"ne aday gösterildi. Toplamda 114 filmde oyuncu, 26 filmde yönetmen, 15 filmde yapımcı ve 64 filmde senarist olarak yer aldı.

YILMAZ GÜNEY NEDEN ÖLDÜ?

Mide kanseri nedeniyle, 9 Eylül 1984 tarihinde, Fransa'nın başkenti Paris'te yaşamını yitiren Yılmaz Güney, Pere Lachaise Mezarlığı'na defnedildi.

YILMAZ GÜNEY VE NEBAHAT ÇEHRE NEDEN BOŞANDI?

1964 yılında tanışan Çehre ile Güney, tutkulu bir aşk yaşamış ve 1967'de evlenmiş. Fakat aralarındaki bitmek bitmeyen kavgalar, 1 yıl sonra boşanmalarına yol açmıştır.

Yılmaz Güney kimdir? Kaç yaşında, neden öldü? Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre neden boşandı? ile ilgili etiketler Yılmaz Güney ölüm Nebahat Çehre
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.