X hastalığı nedir, tehlikeli mi?

Dünya Ekonomik Forumu'nda, Covid-19 salgınından 20 kat daha ölümcül olduğu varsayılan "X Hastalığı" gündemde. İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen forumda, Dünya Sağlık Örgütü ve AstraZeneca gibi kuruluşlardan uzmanların katılacağı bir panel düzenlenecek. Bu panelde, herhangi bir sağlık tehdidi karşısında yapılması gereken yeni çabalar tartışılacak ve "X Hastalığına Hazırlık" adlı bir toplantı gerçekleştirilecek. Peki, X hastalığı nedir? İşte, X hastalığı hakkında merak edilenler...

Dünya Ekonomik Forumu'nda, gündemde olan "X Hastalığı", Covid-19 salgınından 20 kat daha tehlikeli kabul ediliyor. Davos kentinde düzenlenecek olan foruma, Dünya Sağlık Örgütü ve AstraZeneca gibi önemli kuruluşlardan uzmanların katılacağı bir panel planlanmaktadır. Bu panelde, genel olarak sağlık tehditleriyle baş etmek için yeni stratejiler üzerine odaklanılacak ve özellikle "X Hastalığına Hazırlık" başlıklı bir toplantı düzenlenecektir. Ancak, bu noktada merak konusu olan X hastalığı, henüz tam olarak açıklığa kavuşturulmamıştır. Peki, X hastalığı nedir, tehlikeli mi? İşte detaylar...

X hastalığı nedir, tehlikeli mi?

X HASTALIĞI NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü, "X Hastalığı" tanımını henüz kaynağı bilinmeyen potansiyel salgın risklerini temsil eden ciddi bir uluslararası salgın olarak yapmıştır. Covid-19'dan 20 kat daha ölümcül olduğu tahmin edilen bu hastalık, küresel liderlerin dikkatini çekmiş durumda.

Toronto Üniversitesi'nden biyoetik ve küresel sağlık profesörü Kerry Bowman, "X Hastalığı"nın Covid-19'dan daha güçlü olan bir senaryoyu temsil ettiğini belirtiyor. Bu durum, dünya genelinde hızla yayılan bir hastalığa karşı nasıl bir tepki verileceği konusunda varsayımsal bir hazırlığı ifade ediyor.

"X Hastalığı"na hazırlık amacıyla Dünya Ekonomik Forumu'nda yapılacak panelde, DSÖ ve AstraZeneca gibi kuruluşlar tarafından herhangi bir sağlık tehdidine karşı yeni çabaların tartışılması bekleniyor.

Potansiyel hastalıklara karşı hazırlıklı olmanın yanı sıra, hastalıkları önleme çabalarının da eşit derecede önemli olduğu vurgulanmıştır. Zoonotik hastalıkların, özellikle hayvanlarda ortaya çıkan virüslerin, büyük bir "X Hastalığı" tehdidi oluşturabileceği düşünülmektedir.

Geçmişteki salgınların öğretilerinden ders çıkarmanın önemine değinen uzmanlar, Covid-19 salgını sırasında yapılan planlamadaki küresel eksikliklere dikkat çekiyorlar. Profesör Kerry Bowman, Covid-19'un başlangıcından bu yana gelecekteki salgınlara yönelik hazırlık ve önleme konusunda yeterli ilerleme kaydedilmediğini belirtiyor.

"X Hastalığı"nın, gelecekteki salgınların kaynağını ve tehditlerini belirleyemeyen bir durumu temsil ettiği, bu nedenle hazırlıklı olmanın önemine vurgu yapılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, her sene salgın potansiyeli taşıyan hastalıkların yer aldığı bir liste yayınlarken, bu yılki fark, "X Hastalığı" adlı gizemli bir tanımın listeye eklenmiş olmasıdır.

"X Hastalığı"nın neyden kaynaklanacağı şu anda bilinmemekle birlikte, DSÖ tarafından ciddi bir mikrobiyal tehdit olarak kabul edildiği belirtiliyor. Uzmanlar, bu gizemli hastalığın her an ortaya çıkabileceğini ve bilinen bir hastalığın mutasyonu, henüz keşfedilmemiş bir hastalık veya kasıtlı olarak geliştirilen bir patojen olabileceğini belirtiyorlar.

X hastalığı nedir, tehlikeli mi? ile ilgili etiketler hastalık
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.